Week van het Oorsuizen

Het is de Week van het Oorsuizen, een week waarin er speciale aandacht wordt gegeven aan ‘tinnitus’ oftewel oorsuizen. Een zeer belangrijk thema voor ons gezien we natuurlijk altijd op feesten en festivals staan, omringd door hard geluid. Gelukkig kun je tegenwoordig op bijna ieder feest of festival wel oordoppen kopen die jou niet alleen beschermen tegen de harde geluiden of harde tonen op een feest, maar er ook voor zorgen dat de muziek nog altijd goed klinkt, daar kom je immers voor.

Wil je nog meer kunnen genieten van de muziek, dan kun je ook kiezen voor op maat gemaakte oordoppen. Het kost wat (prijzen variëren tussen de €120-€200 en je doet ongeveer 5 jaar met oordoppen omdat je oren doorgroeien), maar het is een investering waar je je leven lang profijt van hebt. Bij verschillende audiciens kun je je oren op laten meten voor deze oordoppen.

Voor sommige mensen is het helaas te laat. Ongeveer 10% van de jonge Nederlanders onder 25 jaar heeft last van tinnitus en horen altijd een piepend geluid. Hoe dat klinkt kun je luisteren op de website van NOSop3 (‘Lees jij dit artikel uit met tinnitus in je oor?’).

Tips om de risico’s van te hard geluid te verminderen

Deze drie tips van Celebrate Safe kun je zelf toepassen tijdens het uitgaan:

  1. Luister zo veilig mogelijk; kijk op welke plek je het beste kunt genieten en toch genoeg afstand houdt van de boxen. Te dichtbij staan kan schadelijk zijn voor je oren.
  2. Draag die doppen! Bij geluidsdrukken hoger dan 80 dB is het verstandig om oordoppen te gebruiken. Op deze manier hoor je de muziek nog steeds goed, kun je makkelijker communiceren met je vrienden en je beschermt je gehoor.
  3. Gun je oren af en toe wat rust. Zoek zo nu en dan een rustige plek op om je oren een ‘pauze’ te geven. Zo kunnen ze even bijkomen waardoor je uiteindelijk langer kunt genieten van je favoriete muziek.

Meer lezen: