Vrijheid: een interview met The Green Ambassador

Het is vandaag Bevrijdingsdag. Een dag waarop we onze vrijheid vieren. Want dat is niet een gegeven goed. Er zullen altijd mensen zijn die strijden voor vrijheden die ze belangrijk vinden.

Er is veel strijd rondom het thema middelengebruik. Ben je vóór of tegen legalisering of regulering? Ben je vóór de inzet van middelen als medische toepassing?  Eén van de strijders binnen dit thema is Darpan van Kuik. Hij strijdt voor de vrijheid van de cannabisplant en staat ook wel bekend als ‘The Green Ambassador’. In de cannabiswereld kun je niet om hem en zijn groene cannabispak heen. Wij waren benieuwd hoe Darpan over vrijheid denkt.

Hoi Darpan! Kun jij ons vertellen wie je bent en wat je doet?

Mensen kennen mij als cannabisactivist. Ik ben toen ik 15 was begonnen met het recreatief gebruik van cannabis. Dat was net voor het gedoogbeleid, in 1976. In die tijd werd er nog niet veel aandacht geschonken aan cannabis. Ik zei toen: ‘Dit wordt binnen vijf jaar legaal’.

Drie jaar later kwam het gedoogbeleid. Coffeeshops waren er toen nog niet echt; mensen kwamen samen om cannabis te roken in huiselijke kring. Daarna ontstonden er theehuizen waar mensen samenkwamen om te roken en later werden dat coffeeshops. Ik rookte toen Marokkaanse hasj en vroeg me af hoe dat gemaakt werd. Vanaf 1983 ben ik mijn eigen plantjes gaan groeien voor eigen gebruik. Zo kreeg ik echt binding met het product. Ik kwam er achter dat cannabis een fantastische plant is! Er zitten vele kanten aan de wietplant. Niet alleen om te roken maar ook op industrieel en medicinaal gebied.

Vanaf ongeveer 1985 werd het signaal vanuit de overheid over cannabis  steeds negatiever. Er ontstond een bepaald beeld over de jeugd: blowers waren luie mensen en achter cannabis zou georganiseerde misdaad zitten. Er was was weinig aandacht voor de positieve kanten van de cannabisplant, bijvoorbeeld de medicinale werking. Eind jaren tachtig ontstond ‘The Green Prisoners Release’. Dit was een groep die opkwam voor de cannabisplant en streed voor legalisering. Daar was ik zijdelings bij betrokken. Ze organiseerden feestjes en bijeenkomsten, zoals 420.

In 2000 richtte ik de ‘Canna Embassy’ op. De bedoeling was om politiek en publiek te informeren over bewust gebruik van cannabis en het plantjes groeien thuis. In 2009 kwam ik samen met wat cannabisactivisten op het idee om een overkoepelend orgaan te beginnen. Dit werd het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod, de VOC. Wij organiseerden bijeenkomsten en voorlichtingsdagen, zoals Cannabis Bevrijdingsdag. Vandaag de dag heeft de VOC een vaste lobbygroep die politiek Den Haag informeert over de huidige situatie. Als adviesorgaan delen zij ook hun visie over hoe legalisatie eruit zou kunnen zien.

Wat betekent vrijheid voor jou?

Vrijheid betekent niets te verliezen hebben en creativiteit. Uiterlijke vrijheid is een illusie, vrijheid kan alleen van binnenuit komen. Vrijheid is gewoon jezelf zijn en af kunnen gaan op eigen ervaring. Vrijheid betekent voor mij ook zelfbeschikking. Niet dat een kerk of staat je vertelt wat je wel of niet mag eten of tot je nemen. Vrijheid is een ieder in waarde laten.

Wat vier jij op 5 mei?

Ik ga normaal jaarlijks naar het bevrijdingsfestival op het Malieveld in Den Haag. Ik vier dat vrijheid een waardevol goed is en dat vrijheid vaak niet vanzelfsprekend is. Wij hebben vrijheid van meningsuiting dat vind ik fijn en erg belangrijk. Eigenlijk zouden we vrijheid elke dag moeten vieren.

Wil je iets meegeven aan de mensen die dit lezen?

Gebruik cannabis gerust, maar gebruik bewust en in het ‘nieuwe normaal’ is cannabis legaal. Vrijheid is onbetaalbaar!

Foto door: Frederick Linck