Het verhaal achter 4/20: feiten en fabels

Liever luisteren dan lezen? Luister op Soundcloud naar onze podcast:

Ieder jaar op 20 april komen stoners van over de hele wereld bij elkaar om met z’n allen publiekelijk een baapie, een stickie of een jonko te roken. Deze dag staat bekend onder de naam 4/20, de Noord-Amerikaanse datumtelling voor de 20e dag van de 4e maand. Maar wat is nou precies het verhaal achter deze datum? Ivar van Unity Noord-Holland zocht het voor ons uit.

De dag 4/20 klinkt voor de fans van de psychoactieve drug cannabis als muziek in de oren. Op deze dag viert de cannabisliefhebber namelijk het bestaan van de plant en is daarom een datum waar de cannabisgemeenschap het hele jaar naar uitkijkt. Er is natuurlijk geen betere manier om zoiets te vieren dan zo stoned als een garnaal in het gras de dag te spenderen 😉

Het plantje kan worden gerookt in een jointje of met een pijpje maar kan ook worden verdampt met een vaporizer, of gegeten als spacecake of hasjbonbon. Het effect van cannabis hangt natuurlijk af van onder andere de stemming op het moment van inname, het bekende drug, set en setting verhaal, maar wordt over het algemeen als ontspannend ervaren.

De verhalen achter 4/20

Nu iedereen zijn geheugen over de werking van cannabis weer is opgefrist, duiken we dieper in de verhalen achter 4/20. Sommigen zeggen dat ‘420’ de politiecode is voor marihuana-overtredingen in de Verenigde Staten. Anderen beweren weer dat het de dag is dat Bob Marley jarig was of dat het de datum was waarop hij stierf. Ook wordt er beweerd dat cannabis 420 chemische bestandsdelen bevat of dat het de beste dag zou zijn om het plantje te kweken. Sommigen gaan zo ver, dat ze de verjaardag van Adolf Hitler, geboren op 20 april, zien als mogelijke oorsprong. Maar de leukste theorie is misschien wel eentje die wijst naar de titel van een nummer van Bob Dylan “Rainy Day Women no. 12 and no. 35.” In dit nummer zingt Bob Dylan herhaaldelijk “everybody must get stoned”, en het vermenigvuldigen van 12 en 35 komt uit op 420.

Echter kunnen deze theorieën allemaal de prullenbak in; Bob Marley’s verjaardag was op 06 februari 1945 en hij stierf op 11 mei 1981. De politiecode ‘420’ wordt in de Verenigde Staten soms wel gebruikt, maar dan voor moord, en er zitten meer dan 500 chemische bestanddelen in cannabis. En de beste dag om een plantje te kweken, hangt toch echt af van het klimaat. Het klopt dat Adolf Hitler jarig was op 20 april maar ongeacht de geruchten heeft Hitler gelukkig niets te maken met het opsteken van een jointje. Ook het nummer van Bob Dylan heeft niets te maken met de oorsprong van het getal en deze twee laatste theorieën worden beschouwd als stom toeval.

The Waldos

Toch is er een theorie die de oorsprong van 4/20 mogelijk kan verklaren. Namelijk het verhaal over een groep Californische tieners, ‘The Waldos’. In 1971 zaten de vijf vrienden Steve Capper, Dave Reddix, Jeffrey Noel, Larry Schwartz en Mark Gravich met elkaar op de San Rafael High School. Iedere dag spraken zij na school af, om 16:20u, oftewel 4:20 PM, bij het standbeeld van Louis Pasteur (bekend van de pasteurisatietechniek en het vaccin tegen hondsdolheid). Ze kozen deze specifieke tijd omdat alle dagelijkse activiteiten dan afgelopen waren en de schooldag officieel voorbij was.

De reden dat ze daar iedere dag samen kwamen, was omdat ze hadden gehoord over een geheim achtergelaten veldje vol met cannabisplanten. Ze maakten gebruik van een kaart, getekend door de schoonbroer van een vriend van The Waldos, om dit veldje van een mysterieuze kweker te vinden. Ze hadden geen zin om deze schat met iedereen te delen dus spraken ze een codewoord af. En ja, dit was: “4/20 Louis”, verwijzend naar de afgesproken tijd en plek.

Helaas hebben ze het veldje na weken zoeken nooit kunnen vinden. Wel lekte hun geheime code uit en werd deze volop gebruikt door blowende scholieren. Uiteindelijk werd de term opgepikt door de band The Grateful Dead, die via familieleden ook weer connecties hadden met The Waldos. Het duurde niet lang voor hun fans, de Deadheads, groot fan van de cannabisplant, de term omarmden en het weer als een vuurtje verspreidden door de hele cannabiscommunity in de Verenigde Staten. Nu, decennia later is 4/20 niet meer weg te denken uit de cannabiscultuur en is het nog steeds een mooi moment voor blowers over de hele wereld om cannabis te vieren en te eren.

Geschreven door Ivar en ingesproken door Ayla.

 

Bronnen:

  1. Zamnesia. (2019b, 27 november). De Oorsprong Van 420: Een Verrassende Openbaring. Geraadpleegd op 19 april 2020.
  2. Visser, Y. (2019, 2 december). Louis Pasteur (1822-1895) – Uitvinder van de pasteurisatie. Geraadpleegd op 19 april 2020.
  3. Wikipedia-bijdragers. (2020, 21 maart). Bob Marley. Geraadpleegd op 19 april 2020, van
  4. Goldstein, M. (2013, 19 april). Mythbusting 420: Its One True Origin (And a Whole Lot of False Ones). Geraadpleegd op 19 april 2020.
  5. Drugsinfoteam. (z.d.). Cannabis – Werking. Geraadpleegd op 19 april 2020.
  6. Waxman, O. B. (2018, 13 april). Here’s the Real Reason We Associate 420 With Weed. Geraadpleegd op 19 april 2020.
  7. Connolly, C. (2014, 20 april). The Story Behind Every Pothead’s Favorite Number: 420. Geraadpleegd op 18 april 2020.