Veilig uit en (f)out gaan

Ieder weekend gaan veel mensen feesten, en daarbij wordt soms alcohol of andere drugs gebruikt. Het kan gebeuren dat je niet lekker bent geworden nadat je te veel alcohol hebt gedronken, een jointje hebt gerookt of andere (hard)drugs hebt gebruikt. In heel veel gevallen gaat het vanzelf weer over en is er geen medische hulp nodig. Toch kan het gebeuren dat om welke reden dan ook jij of je vriend(in) medische zorg nodig heeft van een EHBO post op een evenement of spoedeisende hulp. Zo kan iemand verward zijn, een te hoge lichaamstemperatuur hebben of zich gewoon helemaal niet lekker voelen. Op feesten kun je voor al dit soort klachten terecht bij de EHBO.

Wanneer de klachten ernstig blijken of als er geen EHBO-post in de buurt is, kan het gebeuren dat iemand op de Spoedeisende Eerste Hulp (SEH) van een ziekenhuis terechtkomt. Wij, Jennifer en Menno, hebben een kijkje mogen nemen op de SEH van het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (hierna OLVG), in Amsterdam-Oost. Deze rondleiding was onderdeel van de Trimbos Summerschool. In deze serie artikelen doen we verslag en delen we met jullie wat wij hebben geleerd over: SEH en de Monitor Drugsincidenten.

DEEL 1: Spoedeisende Eerste Hulp

Het komt helaas voor dat mensen na gebruik van alcohol/drugs op de SEH  belanden. voormalig SEH-arts Femke Gresnigt van het OLVG vertelde dat de meeste drugsincidenten die zij binnenkrijgen, te maken hebben met cannabisgebruik onder toeristen. Het gebruik van cannabis leidt niet tot levensbedreigende situaties, maar kan wel voor  paniekaanvallen zorgen en een gevoel dood te gaan. Ook komen er regelmatig slachtoffers van alcohol gerelateerd geweld binnen. Alcoholvergiftiging[1] zien ze wat minder, hoewel het wel eens voorkomt. Ook komen gezondheidsincidenten met andere middelen zoals 4-FA of cocaïne voor.

MDMA / XTC

Ook vertelde dokter Femke Gresnigt dat ongeveer een kwart van de patiënten die worden binnengebracht op de SEH na XTC-gebruik op de Intensive Care moet worden behandeld. De grootste risico’s van XTC op korte termijn zijn: oververhitting, watervergiftiging en overdosering/serotoninesyndroom.

Sommige patiënten worden binnengebracht in comateuze toestand, meestal hebben zij een te laag natriumgehalte in het bloed. Er is dan sprake van hyponatriëmie, ook wel watervergiftiging genoemd. Watervergiftiging treedt op wanneer het bloed sterk verdund raakt, dan zit er relatief weinig zout in het bloed. Het zout in de cellen trekt dan vocht aan, waardoor cellen opzwellen. Dit zorgt voor allerlei problemen. Een belangrijke is dat de hersenen opzwellen terwijl ze daar geen ruimte voor hebben binnen de schedel, hierdoor kunnen hersengebieden die ademhaling en hartslag reguleren afgekneld raken. Het is dan ook belangrijk om niet meer dan 1 of 2 glazenwater of fris per uur te drinken als je XTC gebruikt.

risicosmdma

Unity tips XTC :

  • Als je XTC gebruikt gaat je lichaam vocht vast houden, ook krijg je vaak dorst of een droge mond. Het dorstgevoel is echter een vals signaal, overmatig water drinken kan leiden tot watervergiftiging. Het is aan te raden niet meer dan 1 glas water of fris per uur te drinken.
  •  Om oververhitting tegen te gaan, kun je afkoelen in een koele ruimte en even stoppen met dansen. Het dragen van hoofddeksels zoals petten worden afgeraden. Bij warme ruimtes of warme temperaturen buiten kun je je nek en polsen koud maken met water.
  • Er is geen 100% veilige dosis MDMA. Om zo veel mogelijk risico’s te beperken kun je 1 tot 1,5mg per kilo lichaamsgewicht aanhouden per gelegenheid, maar niet vaker dan eens in de 6 tot 8 weken. Bijvoorbeeld: als je 70 kilo weegt, dan is 70 tot maximaal 105 MG voldoende voor het XTC effect met relatief laag risico.

Jennifer geeft je in deze video nog een aantal hele belangrijke tips:

GHB

Ook ziet ze weleens incidenten met GHB. Ook deze zijn wat zeldzamer, maar direct medisch handelen is hierbij uiterst belangrijk. De patiënten die overlijden door GHB-misbruik zijn vaak te laat geholpen. Ze hebben al een tijd in comateuze toestand gelegen. Zonder uitvoerige medische kennis en apparatuur kan hartslag, ademhaling etc. niet gemonitord worden. Dit gebrek aan monitoring kan leiden tot bijvoorbeeld (langdurig) zuurstoftekort, doordat mensen in een houding liggen waarbij ze onvoldoende lucht binnen krijgen. Ook kan iemand stikken in zijn eigen braaksel, of stoppen met ademhalen.

Unity tips GHB:  

  • Als iemand out gaat van GHB is het noodzakelijk om zo snel mogelijk een ambulance te bellen (of naar de EHBO te gaan op een feest), dit vermindert het risico op overlijden aanzienlijk! Ondanks eventueel zweet, daalt de lichaamstemperatuur. Natte kleding dient uitgetrokken te worden wanneer dit mogelijk is. Om de kans op verstikking te verminderen, kun je iemand in een stabiele zijligging leggen tot hulpdiensten ter plaatsen zijn.

tipsoutgaanisnooitok

Meer info over GHB

Volgende week in deel 2: Monitor Drugsincidenten

Wat zeggen de cijfers?

Volg ons op Facebook om deze serie van Jennifer en Menno te volgen.

[1] Bij een alcoholvergiftiging wordt de concentratie alcohol in het bloed, en daarmee ook in de hersenen, zo hoog dat je bewusteloos of in coma kunt raken. Het zenuwstelsel kan zo sterk worden verdoofd dat het ademhalingscentrum verlamd raakt. In dit geval is er sprake van levensgevaar. Bij volwassenen kan bij vier promille al een alcoholvergiftiging optreden, bij jonge onervaren drinkers ligt dit veel lager.

Deel jouw ervaringen met ons!

Help mee met het verzamelen van informatie over drugs en wanneer en waarom het soms mis kan gaan:

side-website-module

Meer info:

Femke Gresnigt, SEH arts bij het OLVG in Amsterdam die vanuit de praktijk stilstaat bij de ernstige klinische incidenten en kenmerken van gebruikers.

https://www.youtube.com/watch?v=jlFKQ5zRQpg

Voor meer informatie over eerste hulp op festivals en het werk van Event Medical Serivce of het thema eerste hulp.

Unity animatie: Wat is XTC?

Unity animatie: Wat is een watervergiftiging?