Unity goes international. Maar wat doen we daar dan?

Unity is in 1996 opgericht (jaja, we vieren dit jaar ons 20 jarig jubileum! :)) en sindsdien houden we ons bezig met het geven van alcohol- en drugsvoorlichting op festivals en feesten in Nederland. Maar wist je dat we ook in het buitenland werk doen?

Stukje geschiedenis

In 1998 is het Basics Network “for dance culture and drug awareness” opgericht, bestaande uit Europese peer projecten uit de uitgaansscene. Vanuit dit netwerk en het Democracy, Cities & Drugs Safer Nightlife Platform is het NEWNet ontstaan. Regelmatig komen de betrokken organisaties samen om ervaringen uit te wisselen en (toekomstige) activiteiten te bespreken.

Vrijwilligers van Unity, peer educators of peers genoemd, hebben sinds 1998 al een hoop internationale meetings bijgewoond en meegewerkt aan verschillende Europese projecten. Tientallen vrijwilligers hebben binnen internationale teams voorlichting gegeven op festivals in het buitenland. Nederlanders zijn tenslotte een reislustig volkje en je komt ons overal in de wereld tegen.

Actueel

In 2014 zijn we met een kleine ‘delegatie’ van tien Unity-ers voor een NEWNet meeting naar Parijs gegaan. Daar hebben we in het stadhuis veel kunnen leren over hoe het er in andere landen aan toe gaat. Na het serieuze dagprogramma, waarin diverse Europese projecten een uitleg gaven over hun werkwijze vingen onze collega’s van peer project Techno+ ons op voor het ‘sociale programma’.

Door elkaar te ontmoeten en uit te wisselen kun je goed zien hoe verschillend de organisaties kunnen zijn, maar zie je ook de vele overeenkomsten. De grootste overeenkomst is toch wel hoe ‘open-minded’, onbevooroordeeld en betrokken bij de community iedereen is. Na de meeting in Parijs kwamen we vol met nieuwe ideeën en plannen in ons hoofd terug om ook ons werk in Nederland nog beter te kunnen doen.

NEW net meeting peers licht

Photo’s: NEW Net meeting Paris, 2014 

Naast deze uitwisseling in Parijs heeft Unity in 2015 samengewerkt met Safe ’n Sound, een peer project uit Vlaanderen met wie we samen bij I love techno in België en bij Awakenings in Amsterdam voorlichting hebben gegeven. Verder zijn we met een groepje vrijwilligers naar Duitsland afgereisd om voorlichting te geven bij Q-Base. Dit soort activiteiten worden ontzettend gewaardeerd door de vrijwilligers van de verschillende projecten maar ook door bezoekers van deze festivals. Voorlichting krijgen in je eigen taal is nu eenmaal net wat relaxter.

Tripsitten

Een iets andere samenwerking was het voorlichten en tripsitten op Psy-fi festival in Leeuwarden. Psy-fi is een festival waar psychedelische trance (psytrance, goa) wordt gedraaid. Hier werkten we samen met onder andere Drug Scouts, Dat2 en Stichting OPEN. Omdat mensen een moeilijke ervaring kunnen hebben op tripmiddelen, is er op sommige festivals een team aanwezig dat mensen met deze moeilijke trips helpt. Zij werken samen met de medische hulpverleners, maar hebben wel duidelijk andere taken. Als je een moeilijke trip hebt is de EHBO immers niet zo’n relaxte plek om te zijn. Daarom creëren dit soort teams een mooie, ontspannen ruimte waar je in rust je trip weer in goede banen kunt leiden. De meest bekende organisaties die dit tripsitten doen zijn Kosmicare op het Boom festival in Portugal en MAPS‘  ZENDO project op Burning Man in de Verenigde Staten.

Connecting PINS

Photo: PINS volunteers. Rechts: Logo’s PINS partner organisaties. 

Dit jaar is Unity nog eens een stap verder gegaan en zijn we een van de partners van Connecting Peer Interventions in Nightlife Settings (PINS), een Europees project binnen het Erasmus + programma van de Europese Commissie.  Connecting PINS heeft zeven partners uit zeven verschillende landen: Check!n (P), Crew2000 (UK), DrogArt (SLO), DrugScouts (DE), Energy Control (SP), Safe ‘n Sound (BE), en Unity (NL) en is vooral gericht op de vrijwilligers; het verbeteren van belangrijke competenties en vaardigheden door het uitwisselen van praktische kennis en ervaring en het versterken van ons internationale netwerk. Dit gaan we doen door onder andere samen video’s te maken waarin we kennis vastleggen en door het maken en gebruiken van een website waar we kennis, ervaringen, vragen etc. met elkaar kunnen uitwisselen. Tijdens de eerste bijeenkomst kwam ook al gauw naar voren dat het uitwisselen van vrijwilligers enorm veel toegevoegde waarde heeft en dat we met dit project dat ook zo veel mogelijk gaan proberen te ondersteunen.

De start hiervan vond plaats in de zomer van 2015 in Ljubljana, Slovenië. Daar hebben we uitgewerkt hoe we dit het beste kunnen gaan doen en hier afspraken over gemaakt. Dit heeft er meteen toe geleid dat we tijdens Amsterdam Dance Event met 20 internationale vrijwilligers voorlichting hebben kunnen geven op 11 verschillende feesten (lees hier meer over hoe Unity ADE heeft ervaren).

Bij Unity zijn we ontzettend blij dat we ons steentje bij kunnen dragen aan dit soort projecten. Wereldwijd wordt Nederland vaak gezien als progressief vooruitstrevend land wat betreft preventie en ‘harm reduction’. Unity is een van de organisaties die een voorbeeldfunctie heeft voor landen waar preventie en ‘harm reduction’ nog in de ontwikkelingsfase zitten. De samenwerking zorgt er ook voor dat wij zelf scherp gehouden worden. Andere organisaties hebben vaak een net iets andere blik en kunnen kritische vragen stellen die ons verder helpen.

Toekomst

In de toekomst zullen we steeds vaker internationale samenwerkingen aangaan aangezien de festivalscene steeds groter en internationaler wordt en we steeds makkelijker ‘even een festivalletje pakken’ in het buitenland. Kijk er dus niet vreemd van op als je bijvoorbeeld bij BOOM festival 2016 aan de alcohol- en drugsvoorlichting stand in het Nederlands geholpen wordt. Dit is namelijk één van de festivals waar we in 2016 weer internationaal samen gaan werken aan nog betere voorlichting.

Carl-Cyril Dreue & Raoul Koning

(Red: Als je op de hoogte wilt blijven volg ons dan op Facebook en Twitter, check de NEWNet website FB pagina komt snel ).

Save the Date: 22 & 23 April 2016: The first international night mayor summit in Amsterdam 

Logo PINS logo