Unity explainer alcohol

We hebben weer een nieuwe explainer gemaakt! Deze keer gaat hij over alcohol.

Alcohol is een van de meest populaire drugs in Nederland. Het zit in dranken als bier, wijn, wodka of mixjes. Alcohol ontstaat door door de vergisting van suikers in voedsel. Meestal wordt het gedronken, maar het kan ook in eten worden verwerkt. Na een paar minuten voel je al het effect, en dit houdt aan voor ongeveer 1,5 uur per (standaard)glas.

Door alcohol wordt er minder informatie overgedragen tussen hersencellen. Daardoor voel je je vaak ontspannen en vrolijk. Praten gaat makkelijker en je emoties zijn versterkt. Ook raak je ontremd en wordt je inschattingsvermogen minder goed. Daardoor kun je sneller onverstandige beslissingen maken. Je kunt ook overmoedig of zelfs agressief worden.

De dag na alcoholgebruik kun je last hebben van een kater: je voelt je slap, moe, misselijk en hebt last van hoofdpijn. Hoe meer je drinkt, hoe erger de kater. Als je regelmatig drinkt bouw je tolerantie op: je went aan het effect en hebt steeds meer nodig om er wat van te voelen.

Er zijn veel risico’s bekend van alcohol, zoals alcoholvergiftiging, ziektes en verslaving. Ook heeft alcohol negatieve invloed op je nachtrust. Je valt makkelijker in slaap, maar slaapt wel korter. Ook slaap je vaak onrustig en is de slaapkwaliteit slechter. Je slaapcyclus raakt uit balans. Bij het opstaan voel je je moe, kun je je slecht concentreren en heb je een slecht humeur. Daardoor functioneer je minder goed. Niet alleen op de dag na het gebruik, maar ook nog op de dagen daarna.

Check meer informatie over alcohol in ons drugs ABC!