Trimbos instituut: Risico’s gebruik 4-FA groter dan tot nu toe bekend

(Check ook onze update van 9 september)

Het Trimbos instituut is vandaag naar buiten gekomen met een persbericht over de risico’s van 4-FA (4-fmp). Hierin is te lezen dat de risico’s van 4-FA gebruik groter zijn dan tot nu werd gedacht. Denk aan klachten zoals (heftige) hoofdpijn maar ook hartproblemen en hersenbloedingen.

4-FA, ook wel 4-fmp, 4fluo genoemd, is een Nieuwe Psychoactieve Stof (NPS) die de afgelopen jaren behoorlijk populair is geworden als uitgaansdrug in Nederland.

Er is helaas nog maar weinig onderzoek naar dit middel gedaan, waardoor de informatie over 4-FA vooral is gebaseerd op gebruikerservaringen en vermoedelijke risico’s. Nu het middel vaker wordt gebruikt, komen we steeds meer te weten over de vervelende bijwerkingen en acute gezondheidsrisico’s.

Incidenten en klachten

In het bericht van het Trimbos lezen we dat EHBO organisaties op feesten en festivals en de eerste hulp posten bij een aantal ziekenhuizen de afgelopen tijd een flinke toename hebben gezien in het aantal mensen dat binnen is gekomen met klachten na het gebruik van 4-FA.

De meest opvallende klachten zijn hoofdpijn (van lichte hoofpijn tot migraine-achtige verschijnselen) en zeer ernstige klachten zoals hartproblemen en hersenbloedingen.

Wij maken ons hier echt zorgen over. Er zijn al meerdere mensen opgenomen in het ziekenhuis en mogelijk zijn er zelfs een aantal mensen overleden. Dit laatste wordt nog verder onderzocht en houden wij uiteraard nauwlettend in de gaten.

Let dus op:

Of een middel nou legaal of illegaal is, of de effecten heavy of juist mild zijn, of je er wel of geen kater van krijgt, of het altijd goed gaat bij je vrienden, of dat je dealer zegt dat het een ‘gezond’ alternatief is…

Het zegt allemaal helemaal NIETS over de mogelijke schadelijkheid op korte en/of lange termijn.

UNITY-tips

  1. Geen 4-FA gebruiken (klinkt misschien als een open deur, maar als je geen risico wilt lopen kun je het beste gewoon niet gebruiken).
  2. Laat je drugs -voor gebruik- altijd testen, ook 4-FA. Ook als je 4-FA online bestelt, kan de samenstelling of dosering anders zijn dan je had verwacht.
  3. Let op je dosering (kans op bijwerkingen neemt toe vanaf 100 mg maar neem zeker niet meer dan 150 mg). Blijf bij 1 dosis per keer en ga dus niet ‘bijnemen’.
  4. Combineer 4-FA niet met andere drugs en heel zeker niet met andere bloeddruk verhogende middelen zoals MDMA, coke en speed. Ook niet met medicatie die je bloeddruk kunnen verhogen.
  5. Gebruik geen 4-FA als je van jezelf weet dat je een hoge bloeddruk hebt.
  6. Zodra je na gebruik van 4-FA hoofdpijn krijgt, ga dan direct naar de EHBO of huisarts(enpost). Vertel ze wat je gebruikt hebt. Het personeel is op de hoogte van de risico’s van 4-FA en weten wat ze moeten doen.
  7. Hoor je dat één van je vrienden of mede feestliefhebbers over hoofdpijn klaagt en 4-FA heeft gebruikt? Loop even met ze mee naar de EHBO en leg uit wat er aan de hand is.
  8. Onze eerste reactie als we hoofdpijn krijgen is: ik slik wel even een paracetamol. Toch is dat na druggebruik niet zo’n goed idee. Misschien voel je de hoofdpijn niet meer, maar dan voel je dus ook niet of er méér aan de hand is.
  9. Is er geen EHBO of is de huisarts geen optie en gaat het niet goed? Bel 112.
  10. Ga nooit alleen naar huis na een feest of terug naar de camping als je je niet lekker voelt of hoofdpijn hebt en laat nooit iemand anders alleen. Echt. Blijf bij elkaar. Ook al lijkt er niets aan de hand. Check het even bij de EHBO. Daarvoor zijn ze daar.

Blijf jezelf informeren, wees voorzichtig, pas een beetje op jezelf en op anderen, wees eerlijk over of en wat je gebruikt en over hoe je je voelt tegen de mensen met wie je bent.

Think for yourself, care about others.

Meer info en updates over 4-FA vind je hier.

UPDATE:

13 Oktober komt het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs bij elkaar, dan komt er meer informatie over de incidenten en zullen ze met een advies komen aan het ministerie van Volksgezondheid, over de legale status van 4-FA.

Video Trimbos instituut: