Feesten tijdens de hittegolf: 7 tips!

For English, click here.

Hittegolf; het wordt ontzettend heet dit weekend! Een goede voorbereiding is het halve werk. We hebben daarom in samenwerking met Celebrate Safe 7 essentiële party-bij-warm-weer-tips voor je:

1. Smeer je in!

Wees niet zuinig met zonnebrand en check welke factor jouw huidtype nodig heeft. Smeer elke paar uur een nieuwe laag. Het is niet verstandig om bij deze temperaturen in de volle zon te gaan staan. Heb je geen zonnebrand bij je? Zoek dan de insmeerbar op op een festival, of ga langs bij de EHBO.

2. Danspauze!

In deze hitte bestaat de kans dat je oververhit raakt. Neem daarom geregeld een danspauze: ga lekker in de schaduw zitten en eet iets, zodat je zouten en energie op peil blijven.

3. Ventileren kun je leren

Draag geen kleding die te veel afsluit. Een pet werkt goed tegen de zon, maar doe hem ook geregeld of zodat de warmte af en toe van je hoofd kan ontsnappen. Je kunt je pet ook nat maken om je hoofd af te laten koelen.

4. Drink water meerdere keren.. maar pas op!

Bij tropische temperaturen verbruik je veel vocht, zeker als je aan het dansen bent. Voldoende water drinken is daarom erg belangrijk. Maar bij gebruik van MDMA of XTC kan te veel water drinken ook gevaarlijk zijn. Drink niet meer dan 1 tot 2 glazen water per uur en houd de kleur van je plas (als het je lukt om te plassen) in de gaten. Is je plas heel licht van kleur, drink dan niet teveel water. Check deze video voor meer informatie over watervergiftiging.

Duizeligheid bij warmte?

Houd ook je lichaamseigen zouten op peil met kaliumzouten. Dit zit in banaan, ORS (rehydratiezout) en tomaat. Kalium is een mineraal dat je lichaam helpt bij de regeling van de bloeddruk en bij de overdracht van zenuwprikkels.
Niet te verwarren met natriumzout wat over je patat gaat of in de meeste zoute drop zit. Dit helpt dus niet bij het aanvullen van je zoutbalans bij hitte; kalium trekt vocht door de celwand heen de cellen in, waar natrium het vocht buiten de cellen trekt naar het bloed en de weefsels. Kortom; duizeligheid bij warmte kan je bestrijden met een banaan!

5. Ken je grenzen

Drank en drugs beïnvloeden de temperatuurregeling en vochtbalans in je lichaam. Zoek daarom, zeker met dit weer, niet je grenzen op en beperk je gebruik. Uppers zoals MDMA of XTC gebruiken tijdens de hitte is extra riskant omdat je niet kan vertrouwen op de signalen van je lichaam. Wil je het tóch doen, wacht dan tot de ergste hitte van de dag voorbij is.

6. De Eerste Hulp is je vriend

Voel je je toch niet helemaal lekker? Ga dan naar de EHBO en wees eerlijk over wat je gebruikt hebt. Zij zijn er om je te helpen.

7. Feest overdag

Ga je kamperen? Hitte en slapen is geen fijne combi, je zweet ’s ochtends vroeg je tent al uit. Ga dus overdag feesten en op tijd naar bed. En zorg voor een goede slaaphygiëne: neem oordoppen mee, draag een slaapmasker en zet je tent, als het lukt, in de schaduw. Check onze pagina over slapen voor meer info!

Maar bovenal: vier feest! Houd deze tips in gedachten en geniet!

Think for yourself, care about others <3