Wat voor invloed heeft alcohol op je rijvaardigheid?
Alcohol heeft een verdovende werking op je hersenen. Hierdoor reageer je trager en gaat je motoriek achteruit.
Bijvoorbeeld: na twee glazen alcohol rem je al een halve seconde later dan normaal. Als je 80 kilometer per uur rijdt moet je 11 meter eerder remmen dan wanneer je nuchter zou rijden.
Je ziet minder goed als je alcohol hebt gedronken. Je kijkt minder goed om je heen en richt je op wat er zich recht voor je afspeelt. Tunnelvisie wordt dit ook wel genoemd. Je concentratie en motoriek nemen af, want alcohol maakt je suf.
Bijvoorbeeld: je rijdt naar huis met je dronken vrienden en die willen een ander muziekje luisteren. Dat vraagt je volle aandacht, waardoor je niet meer goed oplet dat er een fietser van links ineens de weg op rijdt.
Het blijkt dat beginnende automobilisten (18-24 jaar) en dan vooral jongens 4x zoveel meer risico lopen een verkeersongeluk te krijgen dan ervaren (30-59 jaar) bestuurders. Lees meer op de Factsheet Jonge automobilisten van SWOV.
Combinaties met alcohol
Gecombineerd drugsgebruik vergroot de kans op een ernstig ongeval tot maar liefst 200 keer.
Alcohol en cannabis
Alcohol en cannabis versterken elkaars negatieve effecten wat leidt tot extra risico’s in het verkeer.
Alcohol en cocaïne
Door coke te combineren met alcohol krijg je het gevoel dat je niet of minder dronken bent dan je werkelijk bent. Sommige mensen hebben daardoor het idee dat ze nog prima in staat zijn om auto te rijden.
Alcohol en medicatie
Sommige soorten medicatie hebben invloed op de rijvaardigheid. Medicatie kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je suf voelt of dat je reactievermogen vermindert. Alcohol kan deze effecten versterken. Kijk daarom altijd wat de bijsluiter van medicatie zegt over rijvaardigheid of over het combineren met alcohol.
De negatieve effecten van slaap- en kalmeringsmiddelen (benzodiazepinen) in combinatie met alcohol zijn extra sterk. Dit vergroot de kans op het krijgen van een ongeluk.