Ketamine en alcohol

Ketamine en alcohol zijn beiden downers. Ze zorgen voor minder activiteit in je hersenen. Ze versterken elkaars effect. Sommige mensen vinden een lage dosering van beiden fijn. Bij hogere doseringen is de kans op vervelende effecten flink groter. Veel mensen geven aan misselijk te worden en te moeten overgeven. Ook raken ze vaker gedesoriënteerd. Ze begrijpen niet goed meer wat er gebeurt en hoe ze daar op moeten reageren.

Vooral na veel alcohol is het af te raden om ketamine te nemen. De kans op overgeven is dan flink. Als je eerst ketamine neemt en dan alcohol drinkt is het beter te controleren.

Je kan out gaan van de combinatie. Als je dan ook misselijk bent en moet overgeven, kan je stikken in je eigen braaksel omdat je geen controle meer hebt over je lichaam. Voorkom out gaan dus altijd. Out gaan is niet ‘een slaapje’ doen. Het vereist medische zorg. Als iemand van de alcohol en ketamine out is gegaan is het belangrijk te kijken of iemand reageert op pijnprikkels. Reageert iemand daar niet op, bel dan direct de ambulance of breng iemand naar de EHBO. Reageert iemand nog wel op pijnprikkels houd diegene dan continu goed in de gaten. En blijf pijnprikkels toedienen tot diegene weer wakker en bij is. Leg diegene op zijn zij zodat braaksel de luchtweg niet blokkeert.

Alcohol vermindert hoe diep en hoe vaak je ademhaalt. Als je alcohol met ketamine combineert versterkt dat effect. Helemaal als je nog meer downers neemt (bijvoorbeeld GHB of benzodiazepinen, slaapmiddelen) dan is de kans op ademhalingsdepressie groter. Je krijgt dan te weinig zuurstof binnen, wat tot een coma kan leiden en in extreme gevallen kan je er aan overlijden.