Hoe kun je MDMA / XTC doseren?

  1. Weet wat je slikt.

Ten eerste moet je weten hoe sterk jouw MDMA / XTC is. Daar kom je achter door dit te laten testen bij een testservice.

MDMA / XTC-pillen komen voor in vele kleurtjes met verschillende logo’s. Aan de buitenkant kun je niet zien wat de inhoud van een pil is, dus hoeveel werkzame stof erin zit of welke andere stoffen er in een pil zitten.

Alle drugsmonsters die landelijk ingeleverd worden bij testcentra komen bij het DIMS (Drugs Informatie Monitoring Systeem) terecht. Het DIMS heeft hierdoor goed zicht op de vervuiling van drugs en kan op deze manier gericht waarschuwen. Op de website van het DIMS is een lijst te vinden met de meest recente (extra) riskante pillen. Extra riskant, omdat het gebruik van drugs op zich al riskant is. Op de lijst staat een pil vermeld met het logo, de kleur en de datum wanneer deze pil bij het DIMS is binnengekomen.

De dosis MDMA in pillen kan erg variëren. Zo bevatten sommige pillen bijna niets en andere drie keer een normale dosis. Bovendien zijn er MDMA pillen op de markt die er precies hetzelfde uit zien als pillen waar MDMA in zit maar toch een andere inhoud bevatten, zoals PM(M)A of mCPP. Dit zijn stoffen die schadelijker kunnen zijn dan MDMA of vervelende bijwerkingen met zich mee brengen. MDMA poeder en kristallen kun je ook bij de testservice laten testen. Bij pillen krijg je een uitslag in aantal milligrammen werkzame stof(fen) en bij poeders en kristallen krijg je uitslag in percentages werkzame stof(fen).

Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) from Trimbos-instituut on Vimeo.

2. Reken jouw persoonlijke dosering uit.

Daarna kan je je dosering uitrekenen aan de hand van jouw gewicht en wat voor effect je zou willen (licht, gemiddeld of hoog).

Bij slikken ligt een recreatieve dosis  tussen 1 en 1,5 mg MDMA per kilo lichaamsgewicht per gelegenheid (maximaal één keer per 6 tot 8 weken). Voor iemand van 60 kg ligt een recreatieve dosis, dus tussen 60 en 90 mg MDMA voor een hele avond. Neem je meer dan zullen over het algemeen vooral de ongewenste effecten toenemen, zoals stijve kaken, vergeetachtigheid, verwarring en misselijkheid. Het gebruik van MDMA is nooit zonder risico, maar door je aan deze richtlijn te houden kun je de bijwerkingen en risico’s zo veel mogelijk beperken.

Doseringen bij slikken
Licht 0,5-1 mg per kg lichaamsgewicht
Gemiddeld 1-1,5 mg per kg
Hoog 1,5+ mg per kg