Hoe kun je MDMA / XTC doseren?

  1. Weet wat je slikt.

Ten eerste moet je weten hoe sterk jouw MDMA / XTC is. Daar kom je achter door dit te laten testen bij een testservice.

MDMA / XTC-pillen komen voor in vele kleurtjes met verschillende logo’s. Aan de buitenkant kun je niet zien wat de inhoud van een pil is, dus hoeveel werkzame stof erin zit of welke andere stoffen er in een pil zitten.

Hoeveel MDMA er in een pil zit verschilt. Daarnaast kunnen er hele andere stoffen in zitten, die misschien veel gevaarlijker zijn dan MDMA, zoals 3-CMC of PM(M)A. Ook hierom is het belangrijk om je pillen te laten testen. Testen is gratis, en je krijg precies te weten wat er in je drugs zit.

Alle drugsmonsters die ingeleverd worden bij testcentra komen bij het DIMS (Drugs Informatie Monitoring Systeem) terecht. Wanneer er vervuilde pillen of poeders in omloop zijn, kan het DIMS gebruikers waarschuwen. Op de website van het DIMS is een lijst te vinden met de meest recente (extra) riskante pillen. Op deze lijst staat allerlei informatie over de pil, zoals hoe deze eruit ziet, wat er in gevonden is, en wanneer.

2. Reken jouw persoonlijke dosering uit.

Daarna kan je je dosering uitrekenen aan de hand van jouw gewicht en wat voor effect je zou willen (licht, gemiddeld of hoog).

Bij slikken ligt een recreatieve dosis  tussen 1 en 1,5 mg MDMA per kilo lichaamsgewicht per gelegenheid (maximaal één keer in de 6-8 weken).

Voor iemand van 60 kg ligt een recreatieve dosis, dus tussen 60 en 90 mg MDMA voor een hele avond. Bij een hogere dosering zullen over het algemeen vooral de ongewenste effecten toenemen, zoals stijve kaken, vergeetachtigheid, verwarring en misselijkheid. Het gebruik van MDMA is nooit zonder risico. Bijwerkingen en risico’s kunnen zoveel mogelijk beperkt worden door je aan deze richtlijn te houden.

Doseringen bij slikken
Licht 0,5-1 mg per kg lichaamsgewicht
Gemiddeld 1-1,5 mg per kg
Hoog 1,5+ mg per kg

Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) from Trimbos-instituut on Vimeo.