Cannabis en tabak

In Nederland is het de gewoonte om joints met tabak te draaien. Dit is eigenlijk een rare gewoonte. Het is wel makkelijk, maar het zorgt ook voor meer risico’s.

Interactie

De ervaringen van mensen die cannabis en tabak combineren in tegenstelling tot puur gebruik lopen uiteen. Sommigen combineerders ervaren een sterkere high, terwijl anderen juist aangeven dat de high minder wordt. Puur roken zou juist energiek en actief maken. Alhoewel dat natuurlijk ook afhankelijk is van de cannabis die je hebt.

Roken om tabak of cannabis?

Als je zin hebt in een joint, heb je dan zin in de tabak of in de cannabis? Je lichaam raakt snel gewend aan tabak en omdat tabak erg verslavend is, kan het goed zijn dat je lichaam eigenlijk onbewust vraagt om tabak. Je denkt dan dat je zin hebt in de cannabis, maar je lichaam vraagt vooral om tabak. Mensen die overstappen naar vapen of pure cannabis geven regelmatig aan dat ze minder vaak gaan gebruiken.

Schade

Blowers inhaleren joints met tabak vaak dieper en langer. Dit brengt meer schade toe aan de longen. Door het gebruik van tabak heb je meer kans op verschillende soorten kanker, hart- en vaatziekten, longontsteking en verminderde werking van het afweersysteem van de longen.

Verslaving

Gecombineerd gebruik van cannabis en tabak verhoogt de belonende effecten in de hersenen. Gebruik van tabak in een joint werkt een verslaving dus in de hand. Cannabis is vooral geestelijk verslavend. De tabak zorgt ervoor dat een joint ook een lichamelijk verslavende werking heeft. Ook vergroot het roken van een joint met tabak de kans op terugval als je wil stoppen met cannabisgebruik.