Ayahuasca and other drugs

Ayahuasca is een intens tripmiddel. Het is op zichzelf al heftig genoeg. Combineren maakt het niet een betere of heftigere ervaring. Wel maakt het de kans op een moeilijke ervaring groter. En de combinatie van MAO-remmers met andere drugs of medicijnen kan erg gevaarlijk zijn. Of op zijn best extra bijwerkingen geven. Afgeraden dus.

MAO-remmers zorgen ervoor dat bepaalde drugs of medicijnen niet afgebroken worden in het lichaam. Ze blijven dus langer in het lichaam en dat verlengt de werking en vergroot de risico’s.

Ayahuasca en stimulerende middelen

MAO-remmers zorgen er onder andere voor dat MDMA, cocaïne en amfetamine minder afgebroken worden. Dit zorgt voor gevaarlijke grote hoeveelheden serotonine tussen de hersencellen. Dit kan het serotoninesyndroom veroorzaken. Het lichaam warmt onder andere dan zoveel op dat je kan overlijden. Maar ook komen er te grote hoeveelheden dopamine en noradrenaline, wat allerlei risico’s oplevert. Een voorbeeld is een te hoge bloeddruk.
Gebruik van alle stimulerende middelen zoals MDMA, cocaïne en amfetamine in de dagen vooraf en na ayahuasca is dan ook sterk afgeraden. Het kan dagen duren voordat de laatste MDMA uit je lichaam is, dus zorg dat je minstens 3 dagen nuchter bent voor je ayahuasca neemt. Dit geldt ook voor ADHD-medicatie (Ritalin, methylfenidaat; dexamfetamine) bijvoorbeeld.

Ayahuasca en tripmiddelen

Ook in combinatie met tripmiddelen kunnen MAO-remmers risicovol zijn. Dit kan vergelijkbare risico’s opleveren als met stimulerende middelen. Van veel meer exotische tripmiddelen is niet goed bekend hoe ze in de hersenen werken.
Voorbeelden van risicovolle tripmiddelen in combinatie met MAO-remmers zijn: 2C-B (en andere 2C-varianten zoals 2C-I en 2C-E), NBOMe’s, DOC (en andere DO-varianten zoals DOM en DOB), 2C-T-2 (en andere 2C-T-varianten), ketamine, methoxetamine, DXM en 5-MeO- DMT (en andere 5-MeO-varianten). Combinatiegebruik wordt afgeraden.

Cannabis kan de werking van ayahuasca versterken. Het levert lichamelijk weinig extra risico op. Wel kan blowen een trip ineens een andere richting opsturen. Dit kan de ervaring moeilijker maken. Bedenk dus voordat je gaat blowen of het de ervaring wel beter gaat maken. Zo niet, laat het dan.

Ayahuasca en medicijnen

Veel medicijnen hebben een interactie met MAO-remmers. Informeer jezelf goed als je medicatie gebruikt.

Vooral antidepressiva hebben een risico. Zowel SSRI’s als MAO-remmers zorgen voor meer vrijkomen van serotonine en het blijft langer actief tussen de hersencellen. Dit kan voor serieuze problemen zorgen, zoals het serotonine-syndroom of levensgevaarlijke oververhitting.

ADHD-medicatie kan ook een risicovolle interactie opleveren met een MAO-remmer. Zie de informatie bij stimulerende middelen.
Gebruik je ADHD-medicatie en wil je deelnemen aan een ayahuasca-ceremonie, overleg dit dan met je (huis)arts. Omdat er een verschil is in hoe snel een medicijn je lichaam uit is, is het lastig te zeggen hoelang je van tevoren moet stoppen met het nemen van je ADHD-medicatie en hoelang je na de ceremonie moet wachten voordat je je ADHD-medicatie weer kan nemen. Maar waarschijnlijk is het verstandig om vooraf meerdere dagen je ADHD-medicatie niet te slikken. En achteraf ook meerdere dagen.

Als iemand antipsychotica krijgt omdat hij of zij een psychose gehad heeft of andere psychische problemen, dan wordt het ernstig afgeraden om ayahuasca te nemen. Is iemand echter geestelijk stabiel en heeft het gebruik van antipsychotica een andere reden die niet te maken heeft met psychische stabiliteit dan is het aan te raden meerdere dagen vooraf en achteraf te stoppen met de medicatie. Maar doe dit altijd in overleg met de behandelend arts.

Het gebruik van veel pijnmedicatie is gevaarlijk in combinatie met MAO-remmers. Dit kan het serotoninesyndroom veroorzaken. Ook is het zomaar stoppen met pijnmedicatie soms risicovol. Doe dit altijd in overleg met de behandelend arts.