Alcoholkater

Als je veel alcohol drinkt krijg je een kater; een vervelend en ziek gevoel na een avond veel drinken. Als je een kater hebt, is je lichaam druk bezig met het ontgiften van je lichaam. Symptomen van een kater zijn misselijkheid, overgeven, trillen, duizeligheid, hoofdpijn, ‘nadorst’ en zweten.

Een kater heeft verschillende oorzaken, waaronder vochttekort in je lichaam. Je nieren worden aangezet tot extra vochtafscheiding. Gevolg is dat je meer en vaker plast en sneller uitdroogt. Bij sterke drank krijgt de drinker nog minder vocht binnen dan bij bier, waardoor de kater nog heftiger is.

Een andere oorzaak is dat alcohol in je lichaam wordt omgezet in de giftige stoffen ADH (aceetaldehyde) en ALDH (alcohol dehydrogenase). Deze stof ontstaat bij de afbraak van alcohol en zorgt voor hoofdpijn en een trillend gevoel. Hoe meer je drinkt, hoe meer van deze stof in je lichaam komt.

Een derde factor voor de kater zijn foezelalcoholen. Dit zijn andere soorten alcoholen dan de gewone alcohol en deze giftige stofjes worden zeer langzaam afgebroken. Alcohol irriteert je maagslijmvlies waardoor je misselijk kunt worden en moet overgeven.

Als laatste factor spelen uiteraard ook de persoonlijke kenmerken mee. Als je moe bent of niet lekker in je vel zit zal de kater ook harder aankomen.