Droog het nieuwe jaar in!
Afgelopen jaar deed Maayke mee met Dry January. Lees hier hoe ze dit heeft ervaren! Wil jij jezelf en jouw vrienden ook uitdagen met een maand zonder alcohol? Meld je dan hier aan voor team Unity.
Dry January
“Ga ik dit echt doen?” was een gedachte die veel door mijn hoofd ging naarmate het eind van 2019 in zicht kwam. Samen met mijn beste vriendin had ik besloten om, voor het eerst in de 14 jaren dat ik alcohol nuttig, mee te doen aan Dry January. Ik had bedacht niet alleen de alcohol, maar ook alle andere middelen eens te schrappen uit mijn feestdieet. Met frisse tegenzin begon ik aan 2020. Januari zou een eindeloos lange, saaie maand worden. Maar ik had een heftig jaar achter de rug waarin ik behoorlijk wat alcoholeenheden heb verslonden, dus ik was ook wel toe aan een reset. Plus: ik heb ook wel een beetje een probleem als ik tegen mezelf zeg dat een maand geen alcohol drinken me niet lukt, toch..? De proef op de som, dus.
‘Beer pressure’
Een van de eerste dingen die ik merkte was dat mensen een sterke reactie hadden op mijn keuze om een maand niet te drinken. Zeker als je even gezellig de kroeg in duikt met vrienden, zie je verbaasde blikken als jij een spa rood bestelt in plaats van een biertje. “Ah kom op, eentje kan wel toch?”, “mietje, doe niet zo flauw, neem gewoon een drankje” – en zo kan ik er nog tien noemen. Ik was hierop voorbereid. In het begin vond ik het vervelend. Hoezo moest ik mijn keuze uitleggen, verdedigen zelfs? Ik mag het toch zelf weten? Dat anderen om mij heen zo heftig reageren op een gedragsverandering die ik zelf doorvoer, geeft toch wel aan hoe ingebed het gebruik van alcohol is in onze cultuur. We drinken als we iets te vieren hebben, maar ook als er iets naars gebeurd is of als we gestrest zijn. Altijd is er een excuus om een biertje te pakken, met als grootste reden toch wel ‘ontspanning’. Ineens leek die maand wel héél lang te gaan duren…
Snel effect
Omdat ik normaal gesproken een behoorlijk zware drinker ben (lees: 5 avonden per week 2 tot 5 glazen alcohol), waren de eerste dagen van mijn missie niet de makkelijkste. Tegelijkertijd merkte ik wel na een dag of 4 al verschil – ik werd minder vermoeid wakker en had meer energie en zin om dingen te doen. Nu al! Dus besloot ik per week te kijken of er een stijgende lijn in zat. De eerste week is het moeilijkst. Het is zo’n gewoonte: je komt thuis van je werk en pakt een biertje. Vrijdag begint het weekend en trekken je vrienden een fles open bij het eten. Op zaterdag in de club… Nou ja, je kunt je voorstellen hoe moeilijk die eerste week was. Gelukkig deed ik het samen met iemand en hadden we afgesproken elkaar te appen op momenten dat het moeilijk werd, om elkaar er doorheen te helpen. En natuurlijk wilde ik ook niet die persoon zijn die het niet volhield 😉.
Na week twee
Ik weet dat het een open deur is, maar het is echt zo: het wordt steeds makkelijker. De eerste week was wennen en toen miste ik de speciaalbiertjes en flessen goede rode wijn. Maar het weglaten van alcohol leverde me ook iets op: naast dat ik minder last had van vermoeidheid overdag en meer energie had om dingen te doen, voelde ik me ook emotioneel stabieler. Ik was gewoon een stuk vrolijker dan normaal. Meer dan eens betrapte ik mezelf erop dat ik dacht “oh, dus zó doen alle andere mensen het!” – gewoon niet zo veel drinken. Als je van veel alcohol ineens naar niets gaat, is het effect na twee weken enorm. Daarbij kwam dat ik het ook steeds makkelijker vond om het niet te doen. Het begon te wennen.
Het eind is in zicht
Na drie weken was het eind alweer in zicht. Wat gaat zo’n maand dan eigenlijk snel voorbij. Inmiddels had ik naast alcoholvrijbier (tip: Playground IPA) ook sporten ontdekt. Ik was zo iemand die daar nooit zin in had. In de weekenden vond ik dat ik genoeg beweging kreeg (want feestjes) en doordeweeks was ik vaak al veel te moe na mijn werk. Wat een verschil. Nu stond ik om 18.30 in de sportschool in plaats van onderuitgezakt op de bank met een biertje en de TV aan. Er was maar één logische conclusie die ik kon trekken: ik voelde me na bijna een maand geen alcohol beter, blijer en energieker dan ik me in jaren had gevoeld. En dan hebben het nu nog maar over een maand. Stel je voor dat je dit een jaar doet!
Valsspelen
Toegegeven: het is me gelukt om dit een maand vol te houden, maar ik heb wel een beetje valsgespeeld. Om patronen te doorbreken moet je ongewenst gedrag vervangen door gewenst gedrag. Je bent dus in situatie X, waar je normaal gesproken (ongewenst) gedrag A vertoont. Situatie X en gedrag A zijn met elkaar verbonden, omdat je associaties legt in je hersenen tussen een situatie en een beloning die volgt op bepaald gedrag. Als situatie X een feestje is en gedrag A het drinken van een biertje (wat je een goed gevoel geeft, dus beloning), zul je steeds meer merken dat je, als je in situatie X bent, automatisch in gedrag A vervalt. Het wordt een gewoonte. Die kun je doorbreken door de associatie tussen X en A minder sterk te maken, bijvoorbeeld door een nieuwe associatie te leggen tussen situatie X en gedrag. Bijvoorbeeld een colaatje drinken (gedrag B). Wat ik gedaan heb, is situatie X helemaal uit de weg gaan. Door de situaties die voor mij risicovol waren te vermijden, werd ik automatisch minder getriggerd om te drinken. En in situaties die ik niet kón vermijden (thuis komen en dan dus zin hebben in een biertje), dronk ik alcoholvrij bier.
Dat gezegd hebbende: uiteindelijk ging het mij om het niet drinken van alcohol gedurende een maand. Heb ik het mezelf zo makkelijk mogelijk gemaakt? Ja. Ik heb dus een maand niet gefeest, niet zo veel met vrienden gechilled als normaal en een stuk minder borrels meegepakt. De volgende uitdaging zou zijn om die gelegenheden waar ik zo’n sterke drang voel om te drinken, zonder alcohol door te brengen. Ik vond dat voor nu iets te moeilijk, dus ik heb ervoor gekozen om me tijdelijk meer terug te trekken.
Conclusie
Tsja, ik kan er niet omheen. Een maand geen alcohol drinken heeft me alleen maar positieve dingen opgeleverd. Dat ik wat meer feestjes miste hier en daar bleek niet zo erg te zijn en de kater waar ik de afgelopen jaren een soort permanente staat van zijn had gemaakt miste ik als kiespijn. Ik kan het iedereen aanraden. Pro-tip: hou het wat langer vol dan een maand. Ik stond mezelf vanaf 1 februari toe om in de weekenden weer te drinken, en in maart zat ik weer op hetzelfde niveau als voor januari 2020. Om een goede gewoonte zoals niet/weinig drinken echt goed in je systeem te krijgen, is het handig jezelf iets meer tijd te gunnen dan een maand. Maar hey: I DID IT! Hieronder nog vijf tips die je misschien helpen het iets makkelijker te maken:
Vijf Tips
- Doe het samen met iemand! Zo heb je steun aan elkaar en kun je elkaar opzoeken op momenten dat het moeilijk wordt (of lekker samen spa rood drinken en de volgende dag je vrienden met een kater uitlachen terwijl jij fluitend om 08.00 gaat bootcampen in het Vondelpark). En het is een stok achter de deur.
- Vertel aan mensen om je heen dat je een maand niet wil drinken en dat je hun steun daarin zou waarderen. Ik heb dat ook gedaan. Als ik dan wel ging eten bij vrienden, dronken zij vaak uit solidariteit ook geen alcohol. Het zal je verbazen hoe makkelijk het went.
- Bedenk voor jezelf waarom je ervoor kiest om een maand niet te drinken. Het lukt veel beter om het vol te houden als je weet waar je het voor doet. Schrijf op wat het je oplevert en pak dat lijstje erbij op moeilijke momenten.
- Beloon jezelf. Spaar het geld wat je normaal gesproken uitgeeft aan alcohol en koop er een vet kledingstuk van, of trakteer jezelf een keer op belachelijk lekker eten van Thuisbezorgd. Je zit toch thuis op vrijdagavond 😉.
- Als je bier écht heel erg lekker vindt en je wil iets ‘feestelijks’ op bepaalde gelegenheden: alcoholvrij bier! Je leert het waarderen (echt waar) en ergens is het ook wel grappig dat je na 4 van die dingen denkt, wow ik ben best aangeschoten – tot je je bedenkt dat dat helemaal niet kan.