Doe mee met Dry January!

Ondanks dat deze winter de kroegen gesloten blijven en de sociale contacten beperkt zijn, zijn er zeker mogelijkheden om ons verbonden te voelen met elkaar. Gedeelde smart is halve smart. Laten we 2021 beginnen met een goed voornemen. In dit nieuwe jaar met nieuwe kansen daag ik jullie uit om samen mee te doen met Dry January, waarin er in januari geen druppel alcohol wordt genuttigd! Meld je hier aan voor team Unity.

Waarom zou ik meedoen?

Je krijgt de kans om mee te maken wat de voordelen zijn van een tijdje geen alcohol drinken. In één maand tijd worden deze pluspunten al zichtbaar.

Minder stemmingswisselingen

Het effect van 3 tot 7 glazen alcohol zorgt ervoor dat je stemming en gedrag veranderen. Als je goed in je vel zit kan dit positief uitpakken. Maar wanneer dit niet zo is, kan het ook de andere kant op gaan. En de dag erna wordt er niet beter op. Je lichaam is druk bezig met het ontgiften. Je nieren scheiden extra vocht af, waardoor je je iets meer uitgedroogd voelt, en je maagslijmvlies kan geïrriteerd raken. Dit zijn standaard effecten van alcohol, maar hoe jij je voelde in de dagen voor je bent gaan drinken, speelt ook mee. Met andere woorden: wanneer je na een drukke week alcohol drinkt, kunnen de negatieve bijwerkingen toenemen. Als je even niet drinkt, heb je hier dus geen last van!

Afvallen

Eén van de meest voorkomende goede voornemens is ‘afvallen’. 32% van de deelnemers van Dry January verliest gewicht. Een standaard glas met alcohol heeft meer calorieën dan één gram suiker. Deze suikers worden deels omgezet in vet. Daarnaast moet het lichaam de alcohol uit het lichaam verbranden, waardoor het verbranden van vet wordt onderdrukt. Als laatste kan je zin krijgen om te eten door alcohol. Uit eigen ervaring weet ik dat er dan niet naar een gezonde maaltijd wordt gegrepen, maar de frituurpan zal gaan pruttelen. Door geen alcohol te nuttigen, goed te eten en voldoende lichaamsbeweging is de kans op afvallen zeer groot.

Voldoende lichaamsbeweging

Na een jaar minder sporten door de beperkingen van COVID-19 zal dit voornemen misschien wel hoog op je lijstje staan. Zoals bij de effecten aangegeven, onttrekt alcohol vocht uit je lichaam. Tijdens het sporten heeft je lichaam vocht nodig om te zweten. Door het vochtverlies worden de sportprestaties minder. Ook is de kans op spierkrampen groter en zal de spierpijn toenemen. Tijdens het sporten ontstaat er melkzuur in je spieren. Dit hoort te worden afgebroken door je lever. Als je alcohol hebt genuttigd, dan zal je lever zich richten op het afbreken van de alcohol in plaats van de melkzuur. Dit betekent spierpijn! Om het alcohol af te breken, heeft je lichaam energie nodig. Dit is energie die nodig hebt voor het sporten. Hierdoor is het lichaam sneller vermoeid, waardoor je sportprestaties minder worden en de kans op blessures toeneemt.

Nachtrust

Om alle goede voornemens te halen, is nachtrust belangrijk. Door alcohol ontspan je en val je makkelijk in slaap. Echter slaap je wel onrustiger en word je eerder wakker. Je REM-slaap vermindert. Hierdoor krijg je onvoldoende diepe slaap. Dit betekent dat je ondanks je 8 uur slaap minder uitgerust wakker wordt.

Stoppen met roken

Alcohol heeft een verdovende werking op je hersenen, waardoor je remmingen wegvallen. Hierdoor kan de zin in een sigaret toenemen. Hiernaast kan alcohol invloed hebben op je emotionele stemming. Wanneer je net bent gestopt met roken, ben je wellicht nog zoekende naar een vervanging van een sigaret om met deze emoties om te gaan. Door het overmoedige effect van alcohol kan je eerder naar een sigaret grijpen.

Aangeleerde gezelligheid

Alcohol is al eeuwenlang onderdeel van de maatschappij. Bij iedere feestelijke gelegenheid, zoals verjaardagen en feestjes, wordt alcohol genuttigd. We hebben onszelf geleerd dat het gezellig is met alcohol. Maar we kunnen onszelf ook aanleren dat het óók gezellig kan zijn zónder alcohol.

Ga jij met ons de uitdaging aan?

Wil jij ook met ons meedoen aan Dry January? Meld je hier aan voor team Unity.