Coronaverantwoord raven, kan dat?

Het land zit op slot. Sinds maart kennen we allemaal de intelligente lockdown, de Zoomverjaardagen, de ellebooggroet, maar helaas ook de thuisisolatie. Café’s zijn maar mondjesmaat open, en de hele cultuursector ligt platter dan plat. Clubs leggen stuk voor stuk het loodje, en voor degenen die het hoofd nog boven water houden, is de toekomst onzeker.

Gelukkig is er nog genoeg te doen om niet helemaal van muziek verstoken te blijven.. Onze Pim ging al eerder naar een zitconcert en menig festival heeft een onlineversie gelanceerd om thuis je eigen festival te pakken. Stichting Nachtburgemeester Amsterdam (N8BM) organiseerde samen met VPRO 3voor12 eerder al een inzamelactie voor Amsterdamse clubs via UnitedWeStream. Sommige clubs hebben geprobeerd open te gaan met de juiste maatregelen, maar dat bleek niet altijd goed te lukken. En in de underground maakt de ouderwetse viaductrave zijn terugkeer. 

Het is niet verantwoord om met grote groepen bij elkaar te komen, omdat de richtlijnen van het RIVM dan erg moeilijk te handhaven zijn. Sommige feestgangers zitten deze zomer even uit, anderen hebben heel veel behoefte aan een feestje en besluiten naar een illegale rave te gaan. Waar illegale feesten tot begin dit jaar weggelegd waren voor een kleine subcultuur, lijkt dit nu een van de weinige mogelijkheden voor een clubganger om toch, al is het houtje-touwtje, onder de mensen te kunnen dansen.

Daarom stellen wij onszelf de vraag: kun je ook Coronaverantwoord raven? 

Wij vroegen onze peers wat hun overwegingen zijn om wel of niet te gaan raven en kwamen tot deze tips. 

We willen het virus zo snel mogelijk stoppen. Hou je daarom zo veel mogelijk aan de richtlijnen van het RIVM. Des te sneller kunnen we weer naar ‘echte’ feesten en festivals. Wil je wel jouw verantwoordelijkheid nemen, maar toch ook een feestje pakken? Gebruik dan deze tips. Denk goed na voordat je een rave bezoekt. Onze tips zijn zeker niet waterdicht.

De coronabasics

 • Hoe fijn ze ook zijn: de knuffels kun je beter even achterwege laten. Kies voor een ellebooggroet of andere creatieve 1,5 meter oplossingen. 
 • Hou voldoende afstand. Echt. Hoe ongezellig dat ook lijkt. Maar je kent je mede-ravers niet. En de kans is aanwezig dat er toch iemand met een snotneus is komen feesten. 
 • We weten nog niet zo veel over de effectiviteit van mondkapjes. Maar door er 1 te dragen, laat je wel zien dat je bewust met de coronaregels bezig bent. En daarnaast is het ook voor jezelf een duidelijke reminder voor de maatregelen. Er zijn inmiddels genoeg leuke mondkapjes te koop, dus er is er sowieso wel 1 te vinden die past bij jouw feestoutfit 😉 
 • Op de meeste raves is geen stromend water aanwezig. Neem daarom je eigen desinfectiegel mee en gebruik deze als je wat gaat drinken, eten en voor/na het plassen.

Raven en corona

 • Kies een feestje in de buitenlucht in plaats van een feestje in een bedompte loods. Hoe meer luchtcirculatie, hoe beter!
 • Ga je alcohol of andere drugs gebruiken? Wees je dan bewust van de effecten. Die 1.5m afstand bewaren lukt je nuchter misschien wel, maar onder invloed vervagen je grenzen en is de kans groter dat je deze regel achterwege laat. Bedenk voor jezelf hoe je daar mee om wilt gaan.
 • Deel geen glazen, flesjes, blikjes, joints, sleutels, rietjes of snuifbuisjes. Ga je drugs gebruiken? Zorg er dan voor dat iedereen zijn eigen spulletjes bij heeft. 
 • Plan een thuisquarantaine. Blijf de 10 dagen na het feest zo veel mogelijk thuis. Werk vanuit huis, laat je boodschappen bezorgen en ga zeker niet op bezoek bij kwetsbare mensen. 
 • Laat jouw planning geen thuisquarantaine toe? Blijf dan in ieder geval in de buitenste ring van de rave zodat je afstand van de drukte kan houden. Of ga een andere keer feesten. 

Andere tips

 • Leave no trace: dus neem een eigen vuilniszak mee. Blijf je tot het einde? Maak dan een rondje over het terrein en help mee met opruimen.
 • Eet en drink goed voor, tijdens en na het feest. Neem je eigen drinken, eten en bestek mee. 
 • Er is meestal geen EHBO of security aanwezig. Let dus goed op elkaar. Think for yourself, care about others 🙂 

Check ook onze Corona Q&A voor meer vragen over drugsgebruik en corona.

Deze festivalloze zomer loopt ten einde. Hoe zag jouw gebruik eruit de afgelopen maanden?
Wij doen onderzoek naar het gebruik van alcohol, tabak en andere drugs in coronatijd. Vul deze vragenlijst in en help ons onze voorlichting beter te maken. Het onderzoek is anoniem, invullen kost max. 10 minuten en je kunt iedere maand meedoen.

Geschreven door: Jan

Think for yourself, care about others <3 Unity Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter en houd je kennis over alcohol en andere drugs op peil!

 

Meer lezen: