Onderzoek naar de impact van de maatregelen rondom het coronavirus op middelengebruik, gamen en gokken.

Hoe ga jij om met alcohol, andere drugs, gamen en gokken in de coronaperiode? Deel jouw ervaring en help mee aan het onderstaande onderzoek! Je vindt de vragenlijst hier.

Het invullen van deze vragenlijst kost je ongeveer 10 minuten.

Iedereen van boven de 16 kan mee doen. Alle gegevens worden anoniem verwerkt.

Hier vind je de resultaten:

Door mee te doen help je mee aan voorlichting en hulpverlening die goed aansluit bij de informatie en hulpbehoefte van de mensen waar het om gaat. Op onze website besteden we de komende periode regelmatig aandacht aan de bevindingen en daar aan gekoppelde tips van onze experts.

Achtergrond van het onderzoek

Dit onderzoek wordt gestart in de week waarin de eerste versoepelingen van de corona maatregelen in gaan. Het initiatief komt vanuit Jellinek, expert op het gebied van verslaving, en de Hogeschool van Amsterdam. Dit doen zij in samenwerking met de leden van Verslavingskunde Nederland. Samen roepen zij zo veel mogelijk mensen op om de vragenlijst in te vullen.

De coronacrisis en -maatregelen hebben een enorme impact op het dagelijks leven. Dit zal, ondanks de versoepelingen, nog lang zo blijven. De onderzoekers willen weten wat de gevolgen hiervan zijn op de manier waarop we omgaan met het gebruik van genotmiddelen, online gamen en gokken.

Wordt er meer alcohol gedronken of juist minder? En hoe zit het met het gebruik van festivalbezoekers nu we weten dat er een zomer zonder festivals gaat komen?

En hoe zit het eigenlijk met gamen en of gokken?

In welke setting wordt er gedronken en/of andere drugs gebruikt en hoe verklaren mensen deze eventuele veranderingen eigenlijk zelf?

Veranderingen in de keuzes die mensen hierin maken, of juist het uitstellen daarvan, kunnen andere en in sommige gevallen ernstigere gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Zowel op korte als op lange termijn. Dat vraagt om inzet op het bereiken van mensen met actuele informatie, tips en informatie over het (online) hulpaanbod via verschillende online programma’s, websites en sociale media.