Antenne NL Corona special: resultaten tweede ronde

Op deze pagina staat een selectie van de resultaten van de Antenne NL Corona Special. Dit onderzoek is opgezet om in coronatijd zicht te houden op veranderingen in het gebruik van tabak, alcohol, andere drugs en het spelen van games en gokspellen. Met behulp van de resultaten kunnen professionals gerichte voorlichting en hulpverlening aanbieden die daarbij aansluit.

Deel 1 van de resultaten vind je hier.

De resultaten. Deel 2: mei t/m juli

Let op: We doen onderzoek onder alle Nederlanders vanaf 16 jaar, maar deze keer gaat de infographic ALLEEN over de 16-24 jarige deelnemers.

Met de start van de zomervakanties en de heropening van de horeca, is de plek waar alcohol en andere drugs gebruikt worden veranderd. In de resultaten van Antenne is terug te zien dat deze middelen weer vaker in horecazaken, privéfeestjes, buitenfeestjes en georganiseerde (al dan niet illegale) feestjes worden gebruikt. De redenen om nu te gebruiken zijn voor de meeste deelnemers gelinkt aan de plezierige en sociale effecten van deze middelen en de behoefte aan een uitlaatklep. Al wordt bij cannabis ook het verminderen van stress, angst of eenzaamheid genoemd als reden voor gebruik.

Alcohol, tabak en cannabis

In juli dronk driekwart van de 16-24 jarige deelnemers alcohol (76%).
Iets meer dan de helft rookte tabak (53%) en iets minder dan de helft blowde (47%).

Andere drugs

Andere drugs werden eveneens door ongeveer de helft van de 16-24-jarigen gebruikt (48%).
Uppers zoals xtc, amfetamine en speed zijn verreweg het populairst.
Het gebruik van trippers, zoals LSD en paddo’s, kwam wat vaker voor in juli dan in de twee maanden ervoor.
Een kwart geeft aan meer drugs te gebruiken dan voor corona (25%), maar de groep die juist minder drugs gebruikt is net zo groot (27%).

Dit kan allemaal de komende periode weer veranderen. Het onderzoek loopt dan ook nog even door.

Doe jij ook (weer) mee? (< 10 min invultijd)