Antenne NL Corona special: Eerste resultaten

Op deze pagina staat een selectie van de resultaten van de Antenne NL Corona Special. Dit onderzoek is opgezet om in coronatijd zicht te houden op veranderingen in het gebruik van tabak, alcohol, andere drugs en het spelen van games en gokspellen. Met behulp van de resultaten kunnen professionals gerichte voorlichting en hulpverlening aanbieden die daar bij aansluit.

De resultaten. Deel 1: 11 mei – 14 juni

Kijk hier voor de nieuwste resultaten! (mei t/m juli)

Op 1 juni zijn de eerste versoepelingen voor samenkomsten en horeca ingegaan. In deze samenvatting zijn de verzamelde gegevens van voor en ná 1 juni  naast elkaar gezet.

Betekende minder sociale gelegenheden ook een afname in gebruik? Of was de stressvolle periode juist een reden om meer of vaker te gebruiken of te spelen? En veranderde dit op het moment dat de maatregelen versoepeld werden?

Noot: Vanwege de opzet en manier van werven zijn de getoonde percentages niet representatief voor alle mensen in Nederland. De meeste deelnemers waren tussen de 16 en 24 jaar. Ook kan het zijn dat voor 1 juni andere mensen aan het onderzoek deelnamen dan na 1 juni. Eventuele stijging of dalingen kunnen gebaseerd zijn op ‘toeval’. Dit onderzoek is geen exacte wetenschap, maar snel en anoniem signaleringsinstrument. Het is belangrijk om dit in het achterhoofd te houden bij het doornemen van de resultaten.

  • Er zijn mensen die aangeven het qua roken, drinken en blowen een stuk rustiger aan te hebben gedaan, en andere drugs even hebben laten liggen. Maar er zijn ook mensen die juist wat meer of vaker onder invloed zijn geweest. Die verdeling verschilt sterk per middel.
  • ‘Lekker’, ‘leuk’ en ‘sociaal’ zijn bij alle middelen het meest genoemd als reden voor gebruik. Een kleinere groep heeft aangegeven te gebruiken vanwege stress en eenzaamheid. Dit is een groep die mogelijk extra risico’s loopt.
  • Er wordt weer vaker buiten, op feestjes en in de horeca gedronken of gebruikt.
  • We zien verder nog geen grote verschillen tussen voor en na 1 juni.

Dat kan ook de komende periode weer veranderen. Het onderzoek loopt dan ook nog even door. Doe jij ook (weer) mee?

(tekst gaat verder onder de Infographic)

Meer informatie, tips en hulp

Het is zoals altijd belangrijk om je goed te informeren over de risico’s van gebruik en hoe je die zoveel mogelijk kunt beperken. In deze periode zijn de risico’s soms anders dan normaal. Lees hier meer over het Coronavirus en drugsgebruik.

  • Ga je binnenkort weer het terras op? Of iets gebruiken op een huisfeestje? Als jij tot de groep hoort die het de afgelopen tijd rustiger aan heeft gedaan, dan is de kans groot dat je je eigen gewenning overschat. Heb je de afgelopen tijd minder gedronken? Dan komen de drankjes harder aan. Datzelfde geldt voor het gebruik van andere middelen.
  • Op dit moment geldt de 1,5 meter maatregel nog steeds. Hou er rekening mee dat het gebruik van middelen je grenzen doet vervagen. Hierdoor is het vaak lastiger om afstand tot anderen te houden.
  • Het gebruik van tripmiddelen lijkt in deze periode wat populairder. Vooral thuis of in de natuur. Wees je ervan bewust dat tripmiddelen je bestaande en onderliggende gevoelens flink kunnen versterken. Ben je angstig of zit je niet lekker in je vel? Dan kun je het trippen beter even uitstellen tot een ander moment. Lees meer: Thuis trippen, een goed idee?
  • De afgelopen tijd is de druk op de zorg groot geweest. Maar laat dat je niet tegenhouden om hulp te zoeken als dat nodig is. Bijvoorbeeld als je iets gebruikt hebt en het niet goed met je gaat. Of als je niet lekker in je vel zit.
  • Heb je iets gebruikt en is er sprake van een acuut medisch probleem? Bel 112.
  • Zit je niet lekker in je vel? Heb je last van angst- of stemmingsklachten? Of merk je dat je jouw gebruik niet onder controle hebt. Bespreek het met je vrienden en bekijk het (online) aanbod voor steun en advies als je zou willen minderen of stoppen. Wil je daar meer hulp bij, bespreek de mogelijkheden die het beste bij jou passen met je huisarts. Lees meer: Drugs en angstklachten

Het gebruik van alcohol en andere drugs is nooit zonder risico.  Informeer jezelf over de risico’s en hoe je die zoveel mogelijk kunt beperken. Vraag om hulp als het niet goed met je gaat of als je zou willen minderen of stoppen.

Alle deelnemers bedankt!

Klik hier voor meer info over het onderzoek en klik hier om direct de volgende ronde in te vullen 🙂

 

Think for yourself, care about others <3 Unity Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter en houd je kennis over alcohol en andere drugs op peil!