XTC kopen in Amsterdamse pop-up store

Vandaag openen de Jonge Democraten (D66) een ‘xtc-winkel’ met neppillen in Amsterdam om te laten zien hoe gereguleerde xtc-verkoop eruit zou kunnen zien. Interessant idee en voor een politieke partij een ludieke manier om aandacht voor dit onderwerp te vragen. We zijn benieuwd hoe het er uit ziet, maar we willen wel op een aantal zaken wijzen:

Vervuilde pillen Volgens de voorzitter Dirkjan Tijs zouden (dodelijke) slachtoffers, zoals bij het Amsterdam Dance Event, voorkomen k…unnen worden. Wanneer de productie en verkoop gereguleerd zouden worden zou je inderdaad kwaliteitseisen kunnen invoeren en bestaat er minder risico op vervuiling. Maar dan nog kunnen er slachtoffers vallen. Ook de stof MDMA brengt risico’s met zich mee. Er is geen enkele aanwijzing om te denken dat de slachtoffers tijdens ADE zijn overleden aan vervuilde pillen.

Mogelijkheden Zodra een middel gereguleerd wordt, kan onderzoek naar een eventuele therapeutische werking van MDMA weer worden opgevat. Ook zouden er, net als bij legale middelen, kwaliteitseisen gesteld kunnen worden aan het product. MDMA legaal maken zorgt er niet voor dat gebruik ineens veilig is; net zoals met alcohol zullen er nog steeds incidenten zijn.

Voorlichting Goede voorlichting is belangrijk, of het middel nou wel of niet gereguleerd is. Uiteraard zou je in een dergelijke winkel gelijk goede informatie mee kunnen geven aan mensen die besloten hebben het middel te gebruiken. Maar ook nu is er goede voorlichting en informatie beschikbaar en is het mogelijk om je pillen te laten testen. Ons advies: maak daar gebruik van maar realiseer je dat het gebruik van MDMA nooit zonder risico is, dus lees je goed in over wat die risico’s zijn en hoe je deze kunt beperken. Wil je helemaal geen risico nemen? Gebruik dan niet. We zijn benieuwd naar de bijsluiter van de jonge democraten, zoals onze echte fans weten hebben wij al heel lang een bijsluiter voor XTC, alcohol en GHB. Onze XTC bijsluiter vind je hier: Ecstacy bijsluiter.

Bron: Volkskrant 15 mei 2015: http://www.volkskrant.nl/opinie/xtc-kopen-in-de-winkel-moet-kunnen~a4024098/