Weekendtip: Unity’s festivalplacebo

Met deze vrijdag: de tip van Eline, peer-educator bij Unity Utrecht!

Nu het besef dat er geen feestjes en festivals zijn de komende tijd is geland, zullen we er zelf het beste van moeten maken! Het gevoel van samen losgaan in een warme zweterige zaal of tent met duizenden anderen is helaas moeilijk na te bootsen. Toch hoop ik jullie met de volgende tips een beetje mee te kunnen nemen in de totaalbeleving.

Voor mijn gevoel bestaat een festival uit de voorpret, het festival zelf, het samenzijn met vrienden en de nasleep. In dit artikel geef ik jullie tips om komend weekend al deze onderdelen te beleven!

De voorpret

Een festivalbeleving begint vaak al maanden van tevoren: je verzamelt een mooie groep vrienden om mee te gaan, koopt van het laatste geld op je bankrekening een ticket en begint met het luisteren van nieuwe muziek die je op de line-up ziet staan. Ik gebruik zelf altijd de line- up van een festival om nieuwe artiesten te leren kennen, maar dit moet nu natuurlijk op een andere manier! Een aantal tips:

  • Forgotify is een website waar je nummers kan luisteren die nog nooit zijn beluisterd op Spotify. De kwaliteit wisselt uiteraard, maar er zitten verrassend leuke dingen tussen!!
  • Er zijn verschillende podcasts waarin de nieuwste muziek met je wordt gedeeld. Luister bijvoorbeeld eens naar ‘Klap van de Molen’ of ‘Zes losse tanden’, waar nieuwe muziek wordt besproken.

Een klein lichtpuntje van deze crisis is dat je ook dj’s beter kunt leren kennen. Zo heeft Chris Liebing bijvoorbeeld al zeven afleveringen gemaakt van dj’s & beer, waarin hij samen met andere dj’s erop los ouwehoert over van alles en nog wat. Ook Speedy J  doet livestreams met collega-dj’s. Je kunt live kijken en vragen aan ze stellen, of gewoon later terugkijken.

Het festival zelf

Uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om het festival zelf: even alles achter je laten, een nieuwe wereld induiken en je mee laten nemen in een dansende massa. Deze ervaring laat voorlopig op zich wachten, maar in de tussentijd zijn er wel livestreams en online festivals die we in de tussentijd kunnen volgen. We proberen jullie iedere week een paar tips te geven.

  • Dit weekend organiseert RAW een 3-daags online festival, Escape from Reality, mét audiovisuele shows. Tune van 15 t/m 17 mei elke dag vanaf 20.00 in om een dansje te maken in je woonkamer.
  • United we Stream heeft inmiddels ook een Nederlandse versie. Dit weekend kun je onder andere livestreams vanuit Warehouse Elementenstraat en Paradise beluisteren!

Samenzijn met vrienden

Een weekend met je vrienden doorbrengen op een festival is intens, maar zorgt vooral voor enorm leuke ervaringen. Helaas moeten we het nu even doen met contact op afstand, maar dat betekent niet dat het niet gezellig kan zijn! Ben je het videobellen even zat of heb je gewoon niks meer aan je vrienden te vertellen omdat je weinig meemaakt de afgelopen weken? Het kan leuk zijn om lekker samen spelletjes te spelen online!

  • Eerder gaven we al de tip om een online escaperoom te bezoeken. Escaperoom De verloren herinnering  is gratis, gecreëerd door eigenaren van ‘echte’ escaperooms en is goed voor wel 3-12 uur speelplezier! Vergeet niet een klein bedrag te doneren als je het kan missen.
  • Mocht je urenlang raadsels oplossen in een virtuele escaperoom een beetje heftig vinden, dan zijn er ook leuke online minigames te vinden op websites zoals jackboxgames.com. De games zijn niet gratis, maar slechts één persoon hoeft de spelletjes voor een klein bedrag aan te schaffen om ze samen te kunnen spelen.
  • Heb je toch behoefte om even naar buiten te gaan? Met de ‘City Challenge’ app kun je spelenderwijs een stad ontdekken. Op dit moment kan dit alleen nog maar in Utrecht, maar er zijn plannen om ook voor andere steden spellen te ontwikkelen!

De nasleep

 Als je dan moe maar zeer voldaan thuiskomt kun je nog dagen of weken teren op alle mooie ervaringen, en lachen om de idiote foto’s die je allemaal voorbij ziet komen. Ik ben vast niet de enige die een fantastische collectie heeft aan festivalfoto’s, maar daar nooit iets mee heeft gedaan. Maak eens een leuke collage of een fotoboek van de feesten die je de afgelopen jaren hebt bezocht! Misschien sta je er niet altijd even charmant op, maar zo’n verzameling blijft de rest van je leven een mooie herinnering.

Veel plezier dit weekend lieve mensen. Probeer positief te blijven maar accepteer de mindere dagen ook, die horen er ook bij. En onthoud: ooit zullen we weer samen dansen!! ♥