VICE: Gezond eten en sporten om risico’s van alchol en drugsgebruik tegen te gaan?

Ook in NL is het een enorme trend om gezond te eten en lekker veel te sporten. Met name onder de welgestelden onder ons en opvallend veel feestgangers en clubbezoekers houden er buiten het losgaan om, een super gezonde leefstijl op na.

Maar zou je door super gezond te leven de langetermijngevolgen van alcohol en andere drugs kunnen beperken of zelfs voorkomen?

VICE  ging in gesprek met een aantal van onze favotiete experts (Dr. Adam Winstock, oprichter van de Global Drug Survey en Guy Jons, scheikundige bij The Loop, een Britse organisaties die drugs test en dat onlangs voor het eerst op een festival heeft mogen doen).

Alvast een tipje van de sluier:

Nee, je kunt je longen geen voorjaarsschoonmaak geven door hard te lopen en alcohol drinken als je coke snuift heeft geen beschermend effect.

Het is natuurlijk altijd een goed idee om gezond te eten en voldoende te bewegen. Maar als je je gezondheid echt heel belangrijk vindt dan zou je eigenlijk helemaal geen alcohol of drugs moeten gebruiken.

Adam:

“Middenklassers die in de grachtengordel wonen gaan graag naar yoga en zijn vaak vegetariërs, en daarom kunnen ze deze drugs gebruiken, en zijn ze meer beschermd van nare gevolgen. Maar het is niet zo dat ze volledig veilig zijn. Ze hebben gewoon meer fysiek en sociaal kapitaal, en zijn dus minder geneigd om aan drugs kapot te gaan.” Maar als je echt op zoek bent naar een manier om gezond te blijven, doe je drugs dan verstandig en met mate, of gebruik het helemaal niet.

Guy:

“Alles wat je doet — elke beslissing die je neemt — heeft een impact op je leven. Dus ja, je kunt je leven verlengen door gezonder te eten, meer te sporten en te slapen,” zei Guy. “Maar als je echt geeft om je gezondheid dan zou je waarschijnlijk nooit drugs gebruiken. Aan de andere kant, dan zou je ook nooit je huis verlaten, want oversteken is ook best gevaarlijk.”

Artikel in het Nederlands

Originele artikel in het Engels