Unity; door Jaap kreeg tegendraadsheid vleugels

In de jaren 90 kwam er een nieuw fenomeen om de hoek kijken: house! En met de house kwam XTC. De toenmalige harm reduction beweging wist nog niet helemaal hoe ze met deze nieuwe beweging om moest gaan, want ze waren vooral bekend met de heroïnegebruikers.. De housers waren flink anders en eigenlijk geen probleem. Het waren normale mensen die deelnamen aan de maatschappij. Maar de manier waarop ze met de toen nog onbekende XTC omgingen.. Dat kon beter! Maar hoe?

Jaap Jamin, zelf ook houser, die toen als preventiemedewerker aan het werk was bij de Jellinek zag een mogelijkheid: als je het gedrag van mensen uit de scene wilt veranderen, moet je dat binnen de scene doen, samen met mensen uit de scene. En zo was Jaap grondlegger van peer educatie in Nederland en ontstond Unity!

Met een paar collega’s en vrienden verzamelden ze alle kennis die ze konden vinden over XTC en gingen gewapend met die kennis de dansvloer op om mensen voor te lichten. Zonder het machtige internet, maar vol passie gingen ze op zoek naar betrouwbare informatie in de wetenschap. Omdat daar maar weinig te vinden was kwam de informatie vooral uit gesprekken met gebruikers zelf. Een ontwikkeling die we nu ook zien bij nieuwe psychoactieve stoffen of research chemicals overigens.

De groei van Unity

In de jaren die volgden werd Unity steeds professioneler en groeide het project. Diverse regio’s kwamen erbij (Utrecht, Den Haag, Gelderland, Noord-Holland, Rotterdam (waar Unity inmiddels helaas niet meer te vinden is), Noord-Brabant en Pink Unity, dat zich focust op de gayscene). Unity groeide onder de vleugels van Jaap uit van een project van een paar enthousiastelingen tot een project dat goed functioneert in 6 regio’s met een volwassen leeftijd van 22 jaar! En de komende jaren zal het aantal regio’s waarschijnlijk nog toenemen. Waar we in het buitenland zien dat veel vergelijkbare projecten erg veel moeite hebben om groter te worden, hebben Jaap en zijn collega’s Unity doen groeien en bloeien tot een project met 39 medewerkers en meer dan 130 vrijwilligers.

Niet alleen Unity is onder leiding van Jaap gegroeid

Ook de Amsterdamse testservice is de afgelopen 2 decennia flink groter geworden. Ook een klein project van testen op de dansvloer met Marquis reagens tot een volwassen testservice waar meer dan 3500 mensen per jaar informatie krijgen over inhoud van hun drugs en hoe ze daar het verstandigst mee om kunnen gaan.

De onderzoeksmonitor Antenne is door Jaap opgezet. Een monitor waarmee trends in middelengebruik bij jongeren en jongvolwassenen in Amsterdam al 25 jaar gevolgd wordt. Een zeer waardevol instrument waardoor wij weten wat er gebruikt wordt, en we daarop onze voorlichting kunnen aanpassen. Een onderzoek dat sinds 2018 ook in de Gooi en Vechstreek wordt uitgevoerd en wie weet in de toekomst waar nog meer.

En ook nog andere peereducatie projecten zoals Mama Cares en natuurlijk CIA oftewel Cannabis Intelligence Amsterdam; voor Amsterdamse jongeren met een multiculturele achtergrond gericht op alcohol- en cannabisgebruik.

Hoe ziet drugsgebruik er in 2040 uit?

Het moge duidelijk zijn dat Jaap ontzettend veel bereikt heeft in zijn carrière. Maar hoe gaat het nu verder? Hoe ziet drugsgebruik er in 2040 uit? Dat was de grote vraag tijdens Jaaps afscheidssymposium gisteren in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

Peter van der Wel, futuroloog, trapte de dag af en vertelde hoe de wereld van 2040 eruit gaat zien. In het heden laten we ons teveel beperken door de waan van de dag, ofwel het ‘hier-en- nu-bijziendheid’. Zijn boodschap: leer geloven in het onmogelijke.

Ton Nabben sprak over het drugsgebruik in 2040. Hoe gaat de nieuwe generatie, de Alpha Screenagers drugs gebruiken? Zijn verwachting is dat de grens tussen drugs en medicijnen af zal nemen. Investeren in aandelen van coca cola die cannabisdrankjes gaan produceren en experimenten met psilocybine. Wie heeft de toekomst? Zijn dat de zogenaamde psychotechneuten of drugspioniers? Blijft het middelengebruik doorkabbelen zoals het dat nu al ruim een eeuw doet? Vinden we die ene, perfecte drugs, zonder gezondheidsrisco’s, de zogenaamde Heilige Graal? Of hebben we die al lang gevonden: love ❤

Digitale behandelmethoden in combinatie met face-to-face therapieën zouden volgens Heleen Riper weleens het dreamteam van de toekomst kunnen vormen. De belangrijkste brug die geslagen moet worden is die tussen wetenschap en praktijk, oftewel: wijsneuzen die met hun laarzen in de klei staan!

Thijs Roes besprak het drugsbeleid van de toekomst. Zijn zoektocht naar de ideale manier om drugs te reguleren is nog niet volbracht maar duidelijk is dat het tussen de uiterste van repressie en commercie moet liggen. Hij zou graag zien dat we per middel kijken waar verschillende middelen hier het beste geplaatst kunnen worden (lees meer over Thijs zijn zoektocht in De Correspondent).

Koninklijke onderscheiding

Al met al een verdienste om u tegen te zeggen en dat bleek: gisteren kreeg Jaap van locoburgemeester Sharon Dijksta een lintje. Hij is nu Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Bij het symposium gisteren gaf hij zelf een aantal pointers voor de toekomst:

  • Geloven in het onmogelijke
  • Think for yourself
  • Question authority
  • Care about others

Think for yourself, care about others, komt je wellicht al bekend voor. Dit is de slogan die wij al jaren gebruiken. Question authority. De autoriteiten en de politiek hebben het niet altijd bij het rechte eind, blijf zelf nadenken was zijn boodschap. Dat gaan we zeker doen. Ook gaan we geloven in het onmogelijke! We gaan er voor dat Unity wereldwijd voorlichting geeft in 2040!

JAAP, BEDANKT!!!

Meer lezen: