Unity Den Haag op bezoek bij The Darkraver

Dat er geen feestjes en festivals zijn weten we inmiddels wel. Wij balen dat we onze mede feestgangers niet kunnen spreken, maar hoe is dat voor artiesten die normaal gesproken wekelijks op het podium staan? Unity Den Haag ging op bezoek bij hun stadsgenoot Darkraver om te vragen waar hij energie van krijgt, welke downers hij in de scene ziet, en hoe hij deze festivalloze zomer door komt.

Hoe gaat het met je?

Ja, goed. Lekker.

Wat doe je allemaal nu er geen festivals zijn tijdens de coronaperiode?

Ik game veel tijdens Coronatijd. Ik ben van de eerste generatie gamers. Atari, Game Boy, Amiga 500 lader met cassettebandjes. Ik heb de Playstation 1 tot 4, Xbox en de One. Ik heb alle consoles en spellen bewaard. FIFA en Fortnite speel ik nu. Mijn zoon speelt Roblox en Fornite. En hij speelt ook Minecraft, ik snap daar helemaal niets van. Ik heb thuis mijn Batcave. Daar heb ik mijn studio waar ik draai en game. Mijn buren komen ook vaak spelen.

Je bent altijd al erg actief geweest op Social Media, hoe gaat het daar nu mee?

Elke woensdag en donderdag stream ik via Facebook, Twitch en YouTube vanuit mijn Batcave. Ik stream al jaren Hardcore en Oldschool. Woensdag doe ik classics. Disco, jaren 70 en 80. Laatst had ik een DJ Gizmo avond. DJ Gizmo is bezig met een boek over zijn carrière. Dus we hebben voor het draaien daar aan gewerkt. Hoe onze eerste boeking was, wat we deden toen ik nog boven discotheek de Tempel in Den Haag woonde en verhalen van Rave the City. Vroeger draaide ik met de DJ set in mijn huis voor gasten en sinds de live functie op Facebook uitkwam doe ik online livesets. Ik deed meestal één keer in de week een stream. Sinds Corona ben ik vaker aan het streamen, want mijn passie is voor mensen draaien. Virtueel of in het echt.

Mijn inkomsten zijn naar nul gegaan omdat er geen boekingen zijn. Ik ben nu wel vaak thuis met mijn kinderen. Ik heb een tweeling. We moeten ze bijscholen en naar school brengen. Daarnaast ben ik meestal in de Batcave. Muziek aan het zoeken of een show aan het voorbereiden. Mijn socials bijhouden. En ik word vaak uitgenodigd nu voor streams.

Op Facebook ben ik niet meer zo fanatiek, alleen nog reageren. Op Insta wel, ik post en heb veel interactie met mensen. Ik doe veel quizjes en wedstrijden: Raad de plaat, maar dan hele moeilijke. Ik post ook foto’s en de beste caption wint. Mensen verzinnen leuke dingen. Ze kunnen dan 3 unieke bierflesjes winnen van bepaalde feestjes van vroeger, een sticker en een armband van Darkraver. Mensen gaan helemaal los. Ik ben er de hele tijd mee bezig. Ik beantwoord iedereen, het is echt een dagtaak. Mensen zeggen:’ Jij bent zo leuk, jij reageert tenminste’. Ik hou van een praatje maken, ook met draaien gaat ik niet gelijk weg. Ik blijf even hangen. Dat vinden mensen leuk. Dat is ook mijn sterke kant als artiest, als DJ.

Produceer je ook meer in deze coronaperiode?

Ik hou niet van produceren. Ik hou van draaien, dan krijg je gelijk reactie van het publiek. Het proces van produceren kost veel tijd. Ik heb wel geproduceerd, maar daar ligt nu niet mijn focus.

Wat voor muziek luister je zelf?

Mijn moeder was fan van Aretha Franklin, the Commondors, Lionel Richie en gospel. Dat kreeg ik allemaal mee. Mijn moeder vond het leuk dat ik van muziek hield, maar niet leuk dat ik er geld aan uitgaf. Toen ik mijn eerste zakgeld besteedde aan de plaat Funkytown van Lipps inc, was ze niet blij. Ik zei tegen mijn moeder dat ik DJ wilde worden. Ze zei “Nee, daar is geen geld in te verdienen, ga naar school.”.

Ik ben fan van disco en jaren 80. Italo disco & high energy muziek. Ik heb thuis veel disco op vinyl. Veel mensen bekijken mijn woensdag setjes waar ik dat draai (Expect the unexpected setjes red.).

Speel je een instrument?

Ik had twee ooms die beide in een steelband zaten. Ze oefenden bij ons in de achtertuin. Ik hielp mee alle spullen klaarzetten. Of soms moest ik de maat houden op de Timba drum. Daarna moest ik van mijn moeder wel een instrument leren. Ik was fan van de Muppetshow. En die gast op het eind, Zoot, speelde saxofoon. Dat koos ik en blokfluit en klarinet. Maar nu kan ik het niet meer.

Is de hardcore scene veranderd volgens jou door de jaren heen?

Ja tuurlijk, het is niet meer hetzelfde. De hardcore scene is heel groot. Toen ik begon wilde ik wel de hardste zijn. Ik begon met Den Haag Hakkuh en Achtung Achtung met DJ Gizmo. Toen besefte ik, hoe harder ik draaide hoe meer mensen gingen gebruiken. En hoe minder meisjes gingen dansen. Daarom heb ik mijn stijl aangepast. Zo zijn we op de naam Pussy Lounge gekomen. Dat was een feestje van DJ Paul en mij. We moesten een naam verzinnen voor een feest voor dames. Want als de dames komen, komen die gasten vanzelf wel.

Mensen komen nu van over de hele wereld. Kleding is veranderd, het kale hoofd is allang weg. Ik vraag me af wanneer dat gebeurd is. Bij de opkomst van hardstyle zag ik steeds minder gabber kleding en minder kale hoofden. Vroeger was je hardcore of mellow. Mensen gaan nu rustig van de gabber naar Trafassi of Dyna in één zaal. Dat kon vroeger echt niet. Wat ik nu vaak draai is eigenlijk freestyle. Freestyle is meer een invloed van commerciële muziek met een harde kick. We maken veel remixen en dan horen ze mij herkenbare nummers draaien op een hardere beat. Ik kan heel breed draaien. Harde- en rustige sets. Ik kijk naar mijn publiek wat ze willen horen en dan pas ik me aan. De freestyle kunnen heel veel mensen waarderen, zowel uit de house als uit de hardcore scene. Omdat ik zoveel verschillende stijlen kan draaien word ik ook op zoveel verschillende feesten geboekt.

Heb je het idee dat het publiek in Nederland anders is dan in het buitenland?

Mensen zijn in het buitenland wel anders. Als ik bijvoorbeeld in Italië of Zwitserland word geboekt dan is dat niet te vergelijken met hier. Hier draai ik praktisch elke week dus mensen zijn het gewend. In het buitenland komen ze allemaal naar voren om handtekeningen te vragen. Dat is daar niet weg gegaan. Hier doe ik dat haast nooit. Daar komen ze met vlaggen, platen, foto’s langs om handtekeningen. Het is wel logisch want we draaien daar niet zo vaak.

Zijn we in Nederland een beetje verwend?

We hebben de meeste feesten per vierkante meter van de wereld. En heel veel goede Dj’s. Over Dj’s gesproken, laatst ging Don Diablo live op Instagram. Gewoon volop hardcore draaien. Ik dacht eerst: ‘Wat doe jij nou?’ maar ik vind het super cool. Dat je uit je comfortzone gaat. Hij is vroeger begonnen met hardcore. Hij maakte muziek voor Raverecords. Daarna is hij over gegaan naar EDM. Tiësto is ook begonnen met hardcore. Heel veel mensen eigenlijk; Michel de Hey en Mark van Dale ook.

Wat zou je een nieuwe raver meegeven die nu net de scene in komt?

Heel veel jongeren vragen mij om advies. Wat ik ze mee kan geven is gewoon de scene blijven volgen. De meeste zijn jong, 12 of 15 jaar. Dat vind ik leuk want ze zien me eigenlijk nooit echt draaien. Alleen op YouTube of via een livestream. Ik praat natuurlijk ook Spaans met de Spaanstaligen en dan worden ze helemaal gek. Q-dance doet ook veel feesten in Argentinië en Mexico. Die gasten daar zitten ook helemaal in de hardstyle.

Wat was je geworden als je geen DJ was geweest?

Nou ik was stripper vroeger. Ja echt! Toen was mijn lichaam nog helemaal droog. Ik was vroeger ook beveiligingsbeambte. Ik draaide toen op Scheveningen in de Corniche. We draaiden daar ook Salsa en slowmuziek. Ik draaide met een maat van mij samen en we gingen altijd vechten wie de slowmuziek mocht draaien want dan mocht die andere gaan dansen weet je wel. Toen kwam house en dat wilde ik ook.

Wat was er leuk begin jaren ’90?

De pillen, yo de pillen!!! Dat was de doorslag! Ik wist niet wat ik meemaakte. Salmiakkies kreeg ik toen. Ik werkte in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag daar gaf ik sleutels uit als beveiligingsbeambte. Er kwamen wel eens dienstgasten binnen in van die housebroeken. Ik had altijd een radio bij me met disco. Greg Ashley luisterde ik en dan gingen we een praatje maken. Zij zeiden dat ik een keertje mee moest gaan naar Parkzicht. Ik wist niet wat dat was. Dat was in 1990/1991 toen was er net house muziek. Het eerste feest waar ik heen ging met die gasten was in het Teejater in Naaldwijk. Daarna zijn we naar Parkzicht gegaan. Ondertussen kreeg ik een pil van die gasten. DJ Rob was aan het draaien. Die stijl was ook heel anders dan wat ik kende. Iedereen ging juichen en die pil begon te werken en ik was alleen maar aan het dansen. Op dat moment dacht ik: Ik ga nu DJ worden, ik ga ook house draaien. Toen ben ik elke dag gaan hangen bij Stad Den Haag Records van Rob en Coen in de Nieuwstraat. Beetje hangen en af en toe mocht ik een beetje draaien. Ze hadden eerst radio Stad Den Haag en zijn daarna platenwinkels begonnen. Ik mocht werken in hun winkel en later mocht ik draaien op Rave The City met DJ Gizmo. Zo heb ik hem leren kennen en zijn we vrienden geworden. Daarna is de boel ontploft.

Zie je hele grote verschillen tussen toen en nu qua middelengebruik?

Nee, niet echt. Ze doen het misschien wat stiekemer dan vroeger, maar er wordt nog steeds gebruikt. Ik lijk meer coke te zien dan pillen. Als ik naar de WC ga dan wordt het me vaak aangeboden. Dan vertel ik ze dat ik niet meer gebruik. Niemand die gelooft dat omdat ik altijd zo gek doe. Maar dat is van de drank. Dan denken ze dat ik lieg. Vroeger zag ik het gebruik wel veel meer want iedereen deed het openlijk. Nu zie je het minder, maar ze doen het wel.

Waar krijg je het meeste energie van?

Draaien natuurlijk! Daarnaast krijg ik energie van het luisteren van goede muziek. Als mijn schouders op en neer gaan dan is het goed. Breakbeat is echt mijn ding, als ik Drum&Bass hoor dan ga ik helemaal uit m’n plaat. Ik kan dat echt de hele dag horen. Als ik zelf een goede mix heb dan sta ik te dansen achter mijn draaitafel en dan vergeet ik door te mixen. Lekkere energie. Ik krijg natuurlijk ook energie van mijn kinderen als ze iets grappigs zeggen.

Wat is je grootste downer in de scene?

Om 5 uur als alles dicht gaat natuurlijk. Dat is wel een downer. Verder is er niet echt een downer. We gingen meestal ook niet gelijk naar huis. Ik was wel van de afters maar nu wordt mijn vrouw steeds boos op mij dus ben ik gaan minderen met de afters. Vroeger gingen we in het weekend naar de Shiva’s of Dino’s en dan kwamen we op woensdag thuis. Op donderdag naar de Tempel in Den Haag. Zondag de Goldfinger en de IT in Amsterdam of Hotel de Ville in Leiden. Ik ging vaak afteren met Gizmo vroeger. Nu echt nog heel sporadisch. Ik ben er wel van hoor want ik hou van een feestje.

Wat is je leukste trip geweest?

Als ik aan trippen denk, dan denk ik aan één specifiek moment. Paddenstoelen! Dat was mijn eerste keer paddo’s trouwens. Ik was aan het draaien in het Oosten van Nederland en moest daarna draaien in Amsterdam. Daartussen zat een gat van 2 a 3 uur. Toen had een vriend van mij paddo’s en die hebben we genomen. Iemand die geen paddo’s had genomen was aan het rijden en wij zaten op de achterbank. Alles draaide en alles was eng en freaky. Ik ging plassen en had 5 lullen of zo. Ik wist niet welke ik beet moest pakken. Het was echt raar. Maar ik kom dus binnen in die tent in Amsterdam en ik tripte nog steeds. Ik kende gelukkig wel de portier. Ze heeft me meegenomen en suikerwater gegeven en sinaasappel en wat andere zoetigheid want dat zou het afbreken. Nou dat hielp dus echt niet. Ik kon niet draaien. Een DJ die het voorprogramma deed heeft me geholpen. Hij is naast me komen staan en toen deed ik alsof ik de platen opzette maar hij mixte het. We stonden gelukkig hoog dus mensen konden het niet zien. Dus ik pakte de microfoon en riep ‘Yo komt ie dan he’ zodat het publiek me in ieder geval konden zien. Die trip was heel grappig en ik bleef lachen maar het is echt niet handig als je moet draaien. Als je niks te doen hebt is het leuk maar als je iets moet doen dan is het zo eng en irritant. Ik wilde eruit komen alleen dat lukte maar niet.

Waarom nu alleen Baco en geen andere middelen?

Nou dat deed ik wel in de jaren ’90. Toen gebruikte ik veel. In 2001/2002 dacht ik: Dit kan niet goed zijn en ben ik gestopt. Ik doe alleen nog drank. Ik heb het nog een enkele keer gedaan. Mijn vrijgezellenfeest was een verassing. Ik draaide vaak met Outsiders op feestjes in Portugal rond mei. En opeens komt elf man sterk het appartement binnen. Ze zeiden: We gaan een feestje bouwen want jij gaat trouwen! Toen zijn we helemaal los gegaan. Ik zag op een gegeven moment ergens een strijkplank. Als ik een strijkplank zie dan denk ik aan stagediven. Dat had ik niet moeten doen, maar ik vond het zo logisch. Toen moest ik dus zonder tand op zomertoer. Ik heb een nep tand gekregen die ik in kon pluggen. En mijn vrouw natuurlijk boos omdat we nog trouwfoto’s moesten maken. Daarom ben ik dus gaan minderen met afters en dat soort dingen.

Heb je een ritueeltje voordat je gaat draaien?

Drinken. Ik neem nipjes Baco als ik draai. Ik heb achter mij in mijn studio allemaal volle flessen Bacardi staan. Daar drink ik af en toe wat van maar niet zoveel zoals op een feest. Maar als ik niet live ben, dan drink ik thuis niets. Ook als ik uit eten ga dan drink ik gewoon cola en geen wijn. Of cassis, dat vind ik lekker.

Wat ga je de komende 30 jaar doen?

Ik blijf draaien tot ik dood ga. Ik hoor heel vaak dat ik een cultheld ga worden. Ik ben goed in draaien en mijn people skills zijn heel sterk. Maar met socializen kan ik geen geld verdienen. Ik hou van draaien. Natuurlijk gaat het ooit over, maar ik zou niet weten wat ik dan ga doen. Ik zou wel iets met muziek doen. Een boekingsbureau voor jonge mensen bijvoorbeeld.

Wat staat er nog op je bucketlist?

Ik heb geen bucketlist. Ik heb alles wat ik wil. Ik ben echt tevreden. Ik heb een thuis. Ik heb een vrouw die voor me zorgt en van me houdt. Ik heb twee kinderen. Ik heb thuis mijn eigen studio. Ik heb echt niets meer nodig. Ik heb mijn draai skills en mijn people skills.

 

Inmiddels zijn we een paar weken verder en draait Darkraver op kleinere huisfeestjes. Volg hem op Instagram voor de meest vermakelijke stories!

Help ons en vul deze vragenlijst in! Goede voorlichting is gebaseerd op ervaringen in plaats van geruchten of signalen. Alle ervaringen tellen mee. Door mee te werken aan dit onderzoek help jij ons onze content te verbeteren!

Think for yourself, care about others <3 Unity Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter en houd je kennis over alcohol en andere drugs op peil!