Slaap: de sleutel tot een goed feest

Als je Unity deze zomer hebt gevolgd, ben je inmiddels een echte expert op het gebied van slapen en festivals. Je slaat geen nacht meer over want je weet tenslotte dat slaap de sleutel is tot een goed feestje én goed herstel 😉

Maar hoe pak je dat aan in het indoor seizoen waarbij de nachtfeesten je ritme behoorlijk in de war kunnen gooien, terwijl je wel weer fit op je werk of studie wordt verwacht? We geven je zes tips.

  1. Een uitgerust begin, is het halve werk.

Slaaptekort heeft invloed op je weerstand. Iets dat toch al niet op zijn best functioneert in de herfst en winter. Daarnaast vergroot een slechte weerstand de kans op drugs-gerelateerde incidenten. Nachtfeestje op de planning? Probeer dan ten minste 3 dagen voorafgaand aan het feest, zo gezond mogelijk te slapen. Hoe?

  • Gebruik ’s avonds geen middelen zoals cafeïne, alcohol of cannabis.
  • Ga iedere avond rond dezelfde tijd naar bed
  • Slaap die nachten 8 uur per nacht.
  1. Discodutje

Gaat het een lange nacht worden? Dan kan een middagdutje je net even die extra boost geven om de nacht door te komen.
Pas op met middagdutjes na afloop van het feest als dit ten koste gaat van je nachtrust. Zet je wekker zodat je maximaal 1 uur slaapt. Of ga die avond wat eerder naar bed.

  1. Natuurlijke slaap is de beste slaap

Het lijkt zo’n makkelijke oplossing als je plafonddienst hebt; een klein beetje van middel x, en je kunt in ieder geval weer slapen.
Helaas is de kwaliteit van deze slaap vaak slecht, verstoort het je biologische klok en zijn er grote risico’s aan verbonden. Sla liever een nacht over om je slaapritme de volgende dag weer op te pakken. Of nog beter; stop op tijd met het gebruik van andere middelen, zodat je helemaal geen last hebt van plafonddienst.

  1. Inkakken is doorpakken

Nachtje doorgehaald? Probeer daarna zo snel mogelijk je oorspronkelijke slaapritme te herstellen. Dit doe je door zo min mogelijk overdag te slapen en je nachtrust uit te stellen tot het avond wordt.
Waarom? Je kunt relatief snel herstellen van een kortdurende verstoring in je nachtrust. Maar gooi je je ritme echt volledig om, dan loop je het risico op ernstigere klachten zoals chronische slaapproblemen, slaapstoornissen en psychische problemen.

  1. Rust, reinheid, regelmaat

Klinkt al behoorlijk slaapverwekkend toch?  Maar de wijze woorden van onze (groot)ouders zijn zeker van belang bij een goed slaapritme.
Naast vaste bedtijden is ook het klimaat van je slaapkamer van grote invloed op je slaapkwaliteit.
Een koele, geventileerde, donkere en stille ruimte zorgt ervoor dat je beter slaapt. Dus zet je raam op een kier, doe alvast de gordijnen dicht en leg eventueel een slaapmasker en oordoppen klaar zodat je bij thuiskomst alleen nog maar even je tanden hoeft te poetsen.

  1. Toch plafonddienst? Ga uit bed

Plafonddienst kan frustrerend zijn. Als je niet kunt slapen, blijf dit dan niet krampachtig proberen maar ga uit bed. Verander van omgeving en probeer het later nog eens.

Deel jouw ervaringen over slapen en vul het Party Panel in! Jouw deelname helpt ons onze voorlichting te verbeteren!

#InkakkenIsSlaapPakken! Goede nachtrust is onmisbaar voor je gezondheid, maar schiet er door middelengebruik wel eens bij in.
Daarom besteedt Unity dit festivalseizoen meer aandacht aan slaap. Zowel online als offline.  Blijf ons volgen op FacebookInstagram en Twitter om helemaal op de hoogte te blijven!

Lees meer op onze themapagina over slapen.

Door: Lizet Wilken

Met medewerking van: Gerard Alderliefste, Gerard Kerkhof, Laura Rigter, Layla Deibert, Teun van der Velde, Sarah Graman en Sarsani Schenk