Poppi Drugsmuseum Amsterdam: interview met Mick

Al 23 jaar zetten veel vrijwilligers zich met hart en ziel in voor Unity. We zien regelmatig dat oud Unity-ers later in hun carrière terecht komen op andere interessante werkplekken in ‘ons’ werkveld. Zo werkt oud Unity-er Mick tegenwoordig bij Stichting Mainline en zet hij zich nu in voor eerste drugsmuseum: Poppi.

Daar wilden we natuurlijk meer van weten! Wij zochten Mick op en hebben hem de hemd van het lijf gevraagd over dit initiatief.

Hoe is het idee tot stand gekomen?

Het idee om een museum over drugs te beginnen leefde al heel lang binnen Mainline. Toen ik het voor het eerst hoorde begon er gelijk een vlam in mij te branden en heb ik me er hard voor gemaakt de rest van het team ook zo vlammend enthousiast te krijgen en het ook echt te gaan doen.

Waarom moet er een museum komen?

Er bestaan heel erg veel misvattingen over drugs die zorgen dat er verkeerde beslissingen worden gemaakt, zowel op individueel vlak en als maatschappij. Beslissingen worden momenteel vaak gemaakt op emotie, niet op feiten. Er is gekozen voor een museum-vorm zodat we een publiek toegankelijke instelling kunnen opzetten waar mensen kunnen leren en praten over drugs.

Daarbij stroomt de winst terug naar Stichting Mainline waarmee wij wereldwijd de gezondheid en rechtspositie van gemarginaliseerde druggebruikers verbeteren. Dit is belangrijk om als één collectief niemand in een isolement te laten en altijd onvoorwaardelijk hulp aan te bieden, júíst als iemand heel erg afglijdt. Daarbij willen we ook nog in het museum banen aanbieden voor mensen met een verslavingsachtergrond zodat zij kunnen re-integreren in de maatschappij. We noemen het Triple Impact – een totaaloplossing voor de huidige drugsproblematiek.

Hoe is de uitvoering verlopen?

Tot nu toe te gek! We hebben een ijzersterk team en ons Launch Event in De School was echt waanzinnig. Daar hebben de mensen een voorproefje en gevoel kunnen krijgen van wat het uiteindelijk echt kan worden. Nu zijn we aan het crowdfunden voor een grotere expositie die we langere tijd willen hosten. We staan nu op 66% en het is wel echt mega spannend of we het halen!

Voor wie is het museum?

Het museum is eigenlijk voor iedereen die meer wil leren over drugs en alles wat hierbij komt kijken. Juist voor mensen die geen drugs gebruiken kan het interessant zijn; om begrip te krijgen voor familie en vrienden die dat wel doen, meer te leren over hoe bepaalde middelen grote invloed hebben gehad op bepaalde sociale ontwikkelingen en wat de gevolgen zijn van het huidige beleid.

Kauyumari Antlers tijdens de opening van het Poppi Museum in De School, foto van Poppi

Wat vind je zelf het allertofste element wat in het museum komt?

Persoonlijk vind ik het allertofst om drug-items, kunststukken en standbeelden uit de oudheid te exposeren. Zo kunnen mensen leren dat er over de hele wereld en al een hele lange tijd verschillende stammen en culturen zijn geweest die verschillende middelen gebruikten, vaak met de intentie tot genezing of inzicht. Echt iets totaal anders dan recreatief of hedonistisch druggebruik zoals hier in onze Westerse maatschappij.

Wat ik ook echt te gek vind is idealistische kunst zoals de ‘Kauyumari Antlers’ van kunstenaar Vincent Mock (zie afbeelding hierboven). Deze kunst brengt belangrijke en complexe problematiek op een prachtige manier onder de aandacht. Dit gaat bijvoorbeeld over een Mexicaanse stam genaamd de Huichol die Peyote gebruiken voor hun magische rituelen. Er zijn nog maar weinig stamleden over door Westerse invloeden terwijl ze prachtige kunst maken en een cultuur met diepe wijsheid met de wereld te delen hebben…

Wat kunnen bezoekers verwachten in het museum?

We dompelen bezoekers onder in kunst, virtual reality, situation rooms en andere creatieve manieren om het complete verhaal over drugs over te brengen. Van gezondheid, cultuur en politiek tot aan de productie, handel en motieven. Beeldende kunst, schilderijen of fotocollages… Je kunt in VR zowel een psychedelische trip ervaren als de harde realiteit van open drug-scenes in first person bekijken waar veel mensen zich niet bewust van zijn. Het mooie is, omdat we veel willen gaan samenwerken met kunstenaarscollectieven, dat we nu nog geen idee hebben hoe het er allemaal uit gaat zien. Maar ik weet zeker dat het te gek wordt!

VR bril tijdens de opening van het Poppi museum in De School, foto van Poppi

Wie zou je uitnodigen voor de opening van het museum (als je iedereen mag invliegen die je wil)?

Donald Trump, misschien markeert dat wel het einde van de war on drugs.

Waarom heet het Poppi?

De papaver poppy is een plant die zowel kan genezen als kan schaden. Het staat symbool voor de twee uiterste kanten van drugs die we beide willen belichten. Ook is Poppi een brain-child van Stichting Mainline: de naam Mainline komt van de hoofd-ader die het beste gebruikt kan worden bij het zetten van een naald als je heroïne gebruikt. Deze naam is dus met een knipoog gekozen omdat de non-profitorganisatie in de jaren 90 in het leven is geroepen om harm reduction te doen voor heroïnegebruikers. Inmiddels is Mainline breder georiënteerd en richt het zich op problematische gebruikers van alle middelen. Ook Poppi gaat over alle middelen, dus de naam heeft meer te maken met de roots.

Waar staat Poppi museum over 5 jaar?

Over 5 jaar is er een waanzinnig museum in Amsterdam waar mensen van over de hele wereld leren over drugs en alles wat daar bij komt kijken. En zetten wij als land de toon van een open houding, zonder stigma, uit de taboesfeer met een eerlijk gesprek over drugs. Het is een centrale hub waar debatten gevoerd kunnen worden en iedereen gehoord wordt; burgers, beleidsmakers, drugsgebruikers, kunstenaars en wetenschappers.

Als al je Poppi dromen uitkomen, waar staat het Poppi museum dan over 20 jaar en wat staat er dan in?

Over 20 jaar hoop ik dat we in meerdere landen een Poppi-museum hebben staan. Ieder land heeft zijn eigen geschiedenis als het aankomt op het onderwerp drugs en er is zóveel te vertellen dat er ontelbaar veel exposities gemaakt kunnen worden die uitgewisseld kunnen worden tussen de verschillende musea. Uiteindelijk zou het mooi zijn als drugs zó’n normaal onderwerp zijn dat je in elke hoofdstad van ieder land bij Poppi kan leren over de geschiedenis en de risico’s van middelen, en dat iedereen geïnformeerd beslissingen kan maken op basis van feiten.

Wat moet er gebeuren om dit te bereiken?

Onze volgende stap is de eerste expositie! Wat er nu daarvoor moet gebeuren is dat we zo veel mogelijk mensen overtuigen van dit idee, zodat we de crowdfunding campagne tot een succes kunnen maken!

Hoe kunnen mensen jullie helpen?

Doneer op ons crowdfunding project op VOORDEKUNST! De campagne dient ook als ‘proof of concept’, om te laten zien dat de mensen een museum over drugs willen! Dus het is voor iedereen die hier waarde in ziet belangrijk om een donatie te doen voor minimaal een toegangskaart (het liefst meer uiteraard!). Benader en enthousiasmeer ook je familie, vrienden en netwerk via Whatsapp en Facebook; want alleen als we ons hier met zijn allen hard voor maken kunnen we het halen!

Vind jij het belangrijk dat er een museum komt over drugs? Voor 30 juni kan je Poppi steunen, door hier geld te doneren.