Nog veel onduidelijk over beïnvloeding van IQ door cannabis

Vandaag in het nieuws: Onderzoekers vinden geen schadelijke invloed van cannabis op intelligentie. Interessant, maar er is nog een hoop onduidelijk en het is zeker geen reden om je als puber nu met een gerust gevoel suf te blowen.
Wat we namelijk wel weten is dat je als je stoned bent veel minder goed in staat bent om informatie op te nemen en te onthouden. En hoe jonger je bent als je je eerste joint rookt, hoe groter de kans dat je later verslaafd raakt.
Raymond Niesink, toxicoloog bij het Trimbos instituut, legt aan de Volkskrant uit dat het niet duidelijk is hoe vaak en hoeveel de deelnemers hebben geblowd. ‘Daarnaast is het IQ van de tweelingen op hun 18de gemeten. Het is goed mogelijk dat schade door cannabisgebruik pas op latere leeftijd zichtbaar wordt.’
Hoe cannabis precies het brein beïnvloedt is grotendeels onbekend. Blowen in de puberteit kan de prefrontale cortex aantasten, wat mede kan leiden tot schizofrenie. Maar of en hoe dit intelligentie beïnvloedt, is nog onduidelijk, zegt Niesink.
Lees het hele artikel hier.
Lees meer over de risico’s van cannabis op onze website.
Geplaatst op 20-1-2016