Nationale Drug Monitor 2014 highlights
Het drugsjaaroverzicht 2014 is uit. Hoeveel is er naar schatting dit jaar gesnoven, geslikt, gedronken, op de EHBO beland enzovoort? Even een overzicht van de laatste cijfers van drugsgebruik, maar naast ontwikkelingen in wetgeving en beleid somt het ook de drugsgerelateerde criminele activiteiten en overlast op:
Alcohol en tabak
Alcohol en tabak blijven de populairste middelen die het meest gebruikt worden door de Nederlanders. 77% van de 12+ers heeft in 2014 alcohol gedronken waarvan 11,5% een zware drinker was (mensen die minstens 1xpw meer dan 6 glazen drinken). Onder de zware drinkers bevindt het hoogste percentage zich onder de mensen tussen de 20-30 jaar.
Een kwart van de Nederlanders rookte weleens tabak onder wie 19% dagelijks. Ondanks de dalende trend blijft roken nog altijd de belangrijkste oorzaak van ziekte/overlijden en Nederland (13,1% van de totale ziektelast komt door roken).
Cannabis
Op nummer 3 van de meest gebruikte drugs staat cannabis. Ongeveer 5% van de 15+ers rookte cannabis de afgelopen maand. De meeste blowers roken liever wiet dan hasj. Sinds maart 2015 zijn alle handelingen die grootschalige cannabisproductie en handel vergemakkelijken strafbaar gesteld en hierop wordt actief gehandhaafd. Dit resulteerde in het oprollen van ruim 6.000 hennepkwekerijen en ook de growshops moesten door deze nieuwe wet hun deuren sluiten.
Synthetische drugs
Het laatste jaar gebruikte 3% van de Nederlanders tussen 15-64 jaar XTC. Van de mensen tussen 15-34 jaar gebruikte 5,6% het laatste jaar XTC en daarmee staat dit middel op nummer 4 van meest gebruikte drugs. Cocaïne en amfetamine komen inmiddels op een gedeelde vijfde plaats met 1,6% gebruikers in het laatste jaar, dat zijn dan naar schatting zo’n 170.000 personen.
Hoewel het aandeel incidenten met XTC op grootschalige evenementen lager ligt dan 2013, nam de ernst van de incidenten wel toe. Het
Drugsbestrijding
In 2014 zat 16% van alle gedetineerden in de gevangenis vanwege een drugsmisdrijf en werd ruim 355 miljoen euro uitgegeven aan bestrijding van (hard)drugsmisdrijven.
Het hele rapport lees je hier.
De NDM is een uitgave van het Trimbos-instituut en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie (WODC).