ID&T Risk & Crowd Services Manager Marlous van Huisstede (33) “Thunderdome is één en al saamhorigheid waar elke bezoeker zichzelf kan zijn”
Aanstaande zaterdag bestaat de hardcore scene en daarmee ook Thunderdome 25 jaar! Om dat te vieren keert het hardcore feest éénmalig terug naar de Utrechtse Jaarbeurs, daar waar het allemaal ooit begon voor ID&T in 1992. Unity sprak met ID&T veiligheidscoördinator Marlous van Huisstede. “De bezoekers zijn zo ontzettend vriendelijk.”
Nog even en het feest kan beginnen! Heb je er zin in?
“Zeker weten! Ik ben nu negen jaar actief bij ID&T, ik was ook bij de vorige edities van Thunderdome van 2009 tot en met 2012. Het is heel leuk om terug te zijn en mee te helpen bij de organisatie van het grootste dance gerelateerde event dat de Jaarbeurs ooit heeft gekend. We verwachten zaterdag bijna 40.000 bezoekers, een gigantisch aantal.”
Wat was voor jullie als organisatie het hoogtepunt van Thunderdome?
“Voor mij persoonlijk was de laatste editie in 2012 ongekend. Na twintig jaar kondigden we aan te gaan stoppen en dat was toen heel erg in het nieuws. Thunderdome kreeg een cult status en de impact van het feest was groter dan we ons hadden kunnen voorstellen. Na het stoppen van de muziek ’s ochtends waren er zelfs hevig geëmotioneerde bezoekers. Ook hoefden we na afloop geen signing af te breken, want iedereen had alle posters en banners al meegenomen. Dat is typisch voor Thunderdome, het feest is het boegbeeld van de hardcore. Mensen associëren zich enorm met het merk.”
In 2012 mochten mensen met een Thunderdome tatoeage gratis naar binnen, is dat zaterdag weer het geval?
“Ja, we hebben zelfs een team dat de tattoos op echtheid controleert! In 2012 hadden zo’n 1200 mensen een Thunderdome tattoo, dit jaar zijn dat er bijna 2000. Het blijft bijzonder dat mensen je merk zo graag bij zich willen dragen.”
Wat is de grootste verandering die Thunderdome heeft doorgemaakt?
“In het begin waren er weinig regels en was het vrij ongeremd allemaal. Tegenwoordig is er in de hardcore scene ook een stuk meer bewustwording. De bezoekers zijn over het algemeen heel toegankelijk en als je ze op een juiste manier benadert, staan ze open voor informatie. Dat is natuurlijk ook de kracht van Unity, jullie kunnen je boodschap perfect aanpassen aan de doelgroep. Dat zie je overigens ook aan de achterkant, hoe het evenement georganiseerd wordt, de dance evenementen zijn een enorme industrie geworden en hebben een flinke professionalisatieslag doorgemaakt. Ook in de samenwerking met de hulpdiensten. Daar waar vroeger de ambulances al paraat stonden voor aanvang van het feest, voorziet de organisatie nu zelf d.m.v. EMS (Event Medical Service, red.) in een volledig uitgeruste medische voorziening. Op een gegeven moment zijn we als organisatie inmiddels ook ondersteund door de overheidsdiensten geswitcht van ‘Zero Tolerance’ en ‘drugsvrije evenementen’ naar ‘als je dan gebruikt, doe het dan maar veilig’. Door deze open communicatie naar het publiek toe en de aanwezigheid van Unity en EMS gaat het eigenlijk heel goed.”
Wat is het grootste vooroordeel dat mensen hebben over een feest als Thunderdome?
“Dat de bezoekers allemaal agressieve hooligans zijn die door veel middelengebruik nog agressiever worden. In werkelijkheid is het publiek heel toegankelijk en volgzaam. Toen ik op eerdere edities aan het werk was, werd ik regelmatig aangesproken met: ‘Mevrouw, mag ik u alstublieft iets vragen?’ Ze zijn ontzettend vriendelijk.”
Waarom is het belangrijk dat Unity op Thunderdome aanwezig is?
“Door de laagdrempelige manier van voorlichting geven. De stand is een plek waar iedereen naar toe kan gaan voor een directe vraag of een quiz over drugs. Mensen stappen bijvoorbeeld sneller naar jullie dan naar de EHBO voor informatievoorziening, dus dat maakt de aanwezigheid van Unity heel waardevol.”
Paul Elstak of Darkraver?
“Als vrouw zijnde kies ik toch voor Paul Elstak.”
Hoe zou je jouw ultieme Thunderdome gevoel omschrijven?
“Eén en al saamhorigheid waar elke bezoeker zichzelf kan zijn en waar je echt komt voor de muziek.”
Heb je nog een tip voor mensen die niet durven en/of niet houden van een stevig potje stampen?
“Als je niet per definitie van de muziek houdt, zou ik alsnog een keer naar een hardcore event gaan. Het hoort bij onze cultuur waar je gewoon een keer bij geweest moet zijn.”
Benieuwd hoe de Unitystand er dit jaar bij staat op Thunderdome? Kom dan even langs en maak een gezellig praatje met onze peer educators! Dit kan tussen 22 en 4u bij de Oldscool Area!