Hoe zit dat nou met dat rioolwateronderzoek naar drugsgebruik?
Iedere keer als de resultaten van rioolwateronderzoek (het meten van drugsgebruik in rioolwater) naar buiten gebracht worden staan de kranten er vol mee. Onlangs kopte het AD nog ‘Oudewater hoofdstad voor speedgebruikers’.
Naar aanleiding van dat soort berichtgeving heeft Trimbos drugswetenschapper Tibor Brunt enkele nuanceringen aangebracht bij de waarde van deze methode.
Hij betwijfelt of we op basis van deze onderzoeken wel echt iets kunnen zeggen over het daadwerkelijke drugsgebruik. Brunt geeft aan dat rioolwateronderzoek zeker een aanvulling kan zijn op bestaande onderzoeken, maar dat deze methode niet op elke drugs-gerelateerde vraag antwoord geven:
Kort samengevat:
- De hoeveelheid drugs (waarden) zeggen niets over de gebruikers of over welke middelen ze gebruiken. Gebruikt een grote groep af en toe of een kleine groep juist heel vaak.
- Deze methode kan geen antwoord geven op vragen als: Hoeveel en hoe vaak wordt er per persoon gebruikt, waar wonen ze, combineren ze met andere drugs?
- Dumpingen door illegale labs kunnen natuurlijk een vertekend beeld geven. Het kan zijn dat de stoffen die in het afvalwater gedumpt worden een voorloper zijn van bijv xtc of speed, die via de riolering (deels) worden afgebroken tot zogenaamde actieve metabolieten.
- De resultaten zouden in verband gebracht moeten worden met de realiteit van de locaties/regio’s. Een gemeente met een festivalterrein, druk uitgaanscentrum of waar veel toeristen komen feesten, kan voor een enorme verhoging in de cijfers zorgen maar zegt niet per definitie iets over het drugsgebruik van haar inwoners.
- Het is erg ingewikkeld om vanuit de ‘drugsresten’ die ze vinden in het water terug te rekenen naar drugsgebruik, er moet dus wel altijd rekening gehouden worden met een foutmarge.
“Om goed beleid te voeren is het van belang dat gemeenten meer onderzoeksbronnen gebruiken om inzicht te krijgen in het drugsgebruik onder de bevolking, daarvoor is alleen rioolwateronderzoek geen goede raadgever.”
Bron (originele nieuwsbericht): Trimbos, 2016
Meer lezen?
Uitgebreide informatie over Europees rioolwateronderzoek, hoe werkt het, wat zijn de resultaten en een mooie interactieve kaart: EMCDDA
Factsheet van het EMCDDA over het onderzoek en de beperkingen er van.
In Nederland wordt rioolwateronderzoek uitgevoerd door het KWR Water Cycle Research Institute.
Lees ook het artikel Poep en pies liegen niet, de media wel? uit 2015 van S. Oudejans en M. Spits in Tijdschrift Verslaving.
Wij dragen graag bij aan onderzoek en helpen mee met het Party Panel onderzoek. Deze ronde gaat niet over drugs maar over wat mensen weten en vinden van de EHBO op feesten en festivals. Ga jij wel eens uit? Help mee en vul de vragenlijst in!
Klik hier om te starten. Je bent een held!