Hoe werken drugs in de hersenen?

Unity-er Steven legt in zijn voorlichtingsgesprekken voor Unity regelmatig uit hoe drugs in de hersenen werken aan de hand van bomen en boodschappertjes. Deze uitleg heeft hij verwerkt tot een artikel voor Changing Perspective.

Alle drugs hebben met elkaar gemeen dat ze iets doen in onze hersenen. Ongeveer 100 miljard zenuwcellen in je hoofd werken samen om alles te regelen wat je doet, denkt en ervaart. Een drug kan die belevingswereld volledig veranderen.

Bijna iedereen heeft weleens een paracetamolletje geslikt tegen de hoofdpijn. De meeste mensen hebben weleens een glas bier gedronken in de kroeg. Op elk kantoor in Nederland staat een koffiezetapparaat. Misschien heb je wel eens stiekem een joint gerookt in het fietsenhok.

Al die middelen hebben één ding met elkaar gemeen. Wanneer je ze inneemt, treedt een verandering op waardoor je de wereld anders gaat waarnemen. Waar eerst een bonkend gevoel achter de ogen aanwezig was, zorgt de paracetamol nu voor verlichting. Waar je eerst nog bang was om op dat meisje af te stappen, zorgt het biertje voor net genoeg moed om een een babbeltje te maken. Maar hoe kan het dat wanneer je een vloeistof, pilletje of poedertje in je lijf stopt de wereld lijkt te veranderen?

Lees verder op de website van Changing Perspective.