Lancering Global Drug Survey 2015

Op maandag 17 november 2014 is de Global Drug Survey 2015 (GDS2015) gelanceerd. GDS 2015 wordt de grootste drug survey ooit uitgevoerd en heeft een looptijd van 5 weken.

Dit jaar wordt de GDS vertaald in 8 talen. In de vragenlijst wordt gevraagd naar prevalentie van druggebruik, kosten, gebruikspatronen, nieuwe drug trends, koopgedrag, online drugsmarkt, voorgeschreven medicatie, het welzijn van de gebruiker en drugs en verkeer. Dit gebeurt met behulp van een anonieme online-vragenlijst. De laatste 2 surveys werden door meer dan 100.000 respondenten ingevuld.

Zeker de afgelopen periode was er ontzettend veel aandacht in de media over deze thema’s, waarvan een groot deel gebaseerd is op slechts een gevoel of idee. Dit soort onderzoeken kunnen  helpen om goede informatie te verzamelen en direct aan de gebruikers zelf te vragen hoe zij met hun gebruik om gaan, waarom ze gebruiken en wat zij zelf belangrijk vinden. Deze informatie kan door gezondheidsinstellingen weer gebruikt worden in gesprekken met beleidsmakers, onderzoekers en met de pers.

GDS2015 heeft 5 aandachtsgebieden voor deze vragenlijst uitgekozen. Onderzocht wordt het gebruik van synthetische cannabis, de ideeën die gebruikers hebben over een veilige dosis en frequentie van drugsgebruik, het gebruik van drugs en ​​medicatie die gebruikt worden om het lichaam te verbeteren zoals steroïden, en het gebruik van stoffen om de cognitieve prestaties of prestaties op het werk te verbeteren. De GDS zal verder gaan met de verkenning van ‘Darknet’ en andere online drugsmarkten na het verdwijnen van ‘Silkroad’. Bovendien zal dit jaar ook nadrukkelijk gevraagd worden naar of en hoe mensen hun drugsgebruik ontgroeien en waarom ze stoppen met het gebruik.

Initiatiefnemer is Dr. Adam Winstock, psychiater en verslavingsdeskundige in London. Unity is dit jaar de officiële partner van Global Drug Survey in Nederland.  Unity werkt onder andere samen met media partners VICE en 538’s Dance Department  en zet dit jaar met de hulp van zoveel mogelijk partners en partijen dit  jaar in op het verzamelen van informatie van zo’n 5000 Nederlandse respondenten.

De link naar de vragenlijst en informatie over de GDS zijn te vinden op de website: http://www.globaldrugsurvey.com/.

Op de Facebook pagina van Unity (www.facebook.com/unity.nl) en website (www.unity.nl) zullen regelmatig relevante artikelen geplaatst en gedeeld  worden.  Twitter:  @unityinfo, @GlobalDrugSurvey #GDS2015