Lancering Global Drug Survey 2018

Het is weer zover! Door jouw eigen ervaringen te delen met ’s werelds grootste drugsenquête, kun je een bijdrage leveren aan goede voorlichting over drugs, tips om risico’s en schade door drugs te beperken en aan het politieke debat over drugs en drugsgebruik(ers). De afgelopen 5 jaar hebben al meer dan 425.000 mensen deelgenomen aan de Global Drug Survey (GDS). GDS2018 zal de grootste ooit worden: de vragenlijst is vertaald in 16 verschillende talen met partners uit 25 landen.

Dit soort onderzoeken kunnen helpen om goede informatie te verzamelen en direct aan de gebruikers zelf te vragen hoe zij met hun gebruik om gaan, waarom ze gebruiken en wat zij zelf belangrijk vinden. Deze informatie kan door gezondheidsinstellingen weer gebruikt worden in gesprekken met beleidsmakers, onderzoekers en met de pers.

GDS2018 heeft een aantal aandachtsgebieden voor deze vragenlijst uitgekozen. Er wordt gevraagd naar de eerste keer dat je drugs hebt gebruikt. Maar ook of en zo ja hoe technologische ontwikkelingen (zoals het ‘darknet’, de drugstestservice en het roken van e-sigaretten) de manier hoe je drugs gebruikt heeft veranderd. Andere vragen zijn bijvoorbeeld: Kan je cocaïne sneller laten bezorgen dan een pizza? Gebruik je de drugs die je op zak hebt alleen voor jezelf? Of geef je een deel aan je vrienden? Voor degenen die problemen hebben gehad met het gebruik van cannabis en gestopt zijn: hoe ben je ermee gestopt?  Wat is jouw reactie op de verschillende soorten alcohol etikketten? Heb je onlangs nog een voor jou nieuwe drugs gebruikt? Welke drug was dat en wat vond je ervan? Er komen daarnaast een aantal vragen terug uit voorgaande jaren, onder andere over het gebruik van GHB en ketamine, evenals een verkenning van het thuis produceren van crystal meth.

Initiatiefnemer is Dr. Adam Winstock, psychiater en verslavingsdeskundige in London. Unity is dit jaar de officiële partner van Global Drug Survey in Nederland.
Het invullen van de vragenlijst is anoniem en vertrouwelijk. Het duurt gemiddeld 15-30 minuten, het kan wat langer duren als je recent veel verschillende soorten drugs hebt gebruikt.
De resultaten worden in april 2018 met jullie en de wereld gedeeld!
Alvast heel erg bedankt voor je bijdrage.

Vul hier de Global Drug Survey in!

Op de Facebook pagina van Unity en website zullen regelmatig relevante artikelen geplaatst en gedeeld  worden.

Twitter: @unityinfo, @GlobalDrugSurvey #GDS2018