Er kleeft bloed aan jouw ‘vrijdagavondlijntje’ coke

De nieuwe #EveryLineCounts campagne van het Engelse National Crime Agency richt zich niet op ons bewustzijn van de risico’s van dat lijntje coke voor onszelf, maar op ons maatschappelijk geweten.

In een animatievideo  zien laten ze zien ‘hoe het gebruik van coke desastreuze gevolgen heeft voor kinderen, gemeenschappen en het milieu in cocaïne producerende landen,” zegt het bureau op zijn website.

Eigenlijk past cocaine dus totaal niet in een leefstijl van waarin we graag super gezond willen zijn, veel sporten maar ook steeds vaker kiezen voor bio producten, ons druk maken over de ongelijkheid en grote verschillen in de wereld, over oorlog, over vluchtelingen, over het klimaat en het milieu…

Lees er meer over op vice.com.

Het idee van ‘Max Havelaar’ coke is natuurlijk al veel vaker voorbij gekomen:

Boris van der Ham riep 2008 dat het tijd was voor Max Havelaar coke. Op Das Kapital hebben ze getracht uit een te zetten hoe fair trade de coke op dit moment is, in 2012 waren we nog bij een discussieavond over of het een goed idee is om de ‘nieuwe cocaine fabriek’ te openen.  Nieuwe? Jaja..wist je dat van 1900 tot 1962 in Amsterdam de Nederlands Cocaine Fabriek stond? Er is tijdens de Eerste en Tweede wereldoorlog enorm veel geld verdient aan de verkoop van cocaine aan landen die in oorlog waren.