Eigen gebruik vs. gebruik met vrienden

Je bent misschien opgegroeid met het idee dat drugs erg gevaarlijk en verslavend zijn. Maar veel mensen die eens hebben geëxperimenteerd met paddo’s of een joint hebben gerookt, weten dat dit beeld over drugs niet altijd terecht is. Gebruik hoeft niet te leiden tot verslaving. Wel kan het zo zijn dat je (een periode) meer gebruikt dan je eigenlijk zou willen.

Hoe herken je dit bij jezelf en hoe maak je dit bespreekbaar met je vrienden? 

Hoe ziet jouw gebruik eruit?

Heb je wel eens meegemaakt dat je gelijk na werk een biertje drinkt of een jointje rookt, terwijl je dit niet van plan was? En heb je na afloop gebaald over deze keuze? 

Zo ja, dan herken je jezelf misschien ook in een van de volgende voorbeelden: je bestelt bij binnenkomst van je stamkroeg standaard een biertje of je hebt altijd een pakje coke op zak bij het stappen. Je steekt een peuk op in de 7 minuten wachttijd bij de bushalte of je neemt vloei en tip mee naar chillings in het park.

Als je standaard middelen bij je hebt, kunnen dit signalen zijn dat je het niet meer leuk vindt zonder iets te gebruiken. Dit uit zich in toenemend gebruik in frequentie of hoeveelheid op alledaagse momenten. En wellicht ben je hier, rokende van je sigaret terwijl je wacht op de bus, nooit zo bewust van geweest. 

Gebruiken doe je vaak samen

Sommige mensen experimenteren een paar keer met een middel en stoppen er dan mee. Anderen willen een middel steeds vaker gebruiken en kunnen niet meer zonder. En weer anderen maken een bewuste keuze voor een middel, en gebruiken dit een langere periode in hun leven, op een gecontroleerde manier. Binnen vriendengroepen kan de manier waarop iemand een middel gebruikt soms ook verschillen. Bij de ene vriend voel je dat het gebruik wel goed zit, maar bij de ander maak je je zorgen. Dit komt door gedrag wat hij/zij vertoont of verhalen die hij/zij met jou deelt. 

Als het gaat over (de verandering in) gebruik is het belangrijk om alle factoren erbij te halen. Heeft iemand in zijn familie genetische gevoeligheid voor middelen? Wat is je eigen achtergrondverhaal? En hoe ga je om met drugs als je niet lekker in je vel zit? Ga je met je probleem aan de slag of heb je de neiging je te verstoppen of anderen te ontwijken? Verschillende factoren spelen mee, lees daar meer over in dit artikel van Jellinek. 

Herken jij jezelf in deze omschrijving? 

Dan is het goed om hier eens met je omgeving over te praten. Hoe je dat kunt doen beschrijven we hieronder. 

Doe ook een testje om je eigen gebruik te testen. Hier staan testen voor verschillende middelen. 

Daarnaast zijn er een hoop tips over hoe je zelfstandig kunt minderen of stoppen met gebruiken. 

Hoe bespreek je dat met je vrienden?

Je wilt zelf minder gaan gebruiken, maar je vriendengroep gebruikt altijd. Of een goede vriend(in) gebruikt ieder feestje iets te veel en jij en je vrienden moeten telkens weer voor die persoon zorgen. Wat nu?

Een goede manier om het bespreekbaar te maken met je vrienden is om op een festival of feest met z’n allen naar de Unity stand te gaan. Nu deze evenementen er niet zijn, willen we je hier een aantal tips meegeven. 

Spreek met elkaar af..

  • ..om samen minder (veel of vaak) te gebruiken; 
  • ..wat jullie doen als iemand uit contact raakt over/tijdens gebruik;
  • ..dat iedereen altijd eerlijk zegt wat er gebruikt wordt tijdens die avond. Beter eerlijk zijn dan tegen onverwachte situaties aanlopen;
  • Vertel het je vrienden als je een avond alcoholvrij gaat en/of een ander middel niet wilt gebruiken, zodat ze weten waar je mee bezig bent. En neem iemand apart om jou te steunen als je toch middelen aangeboden krijg en je groepsdruk ervaart;
  • het is en blijft moeilijk om weerstand te geven aan groepsdruk maar onthoud dat het sterk van je is als je dat wel kunt;
  • Let eens op of er meerdere vrienden zijn die net als jij minder of geen middelen willen gebruiken. Laat hen weten dat jij deze keuze ook hebt gemaakt;
  • als je toch onder druk gezet wordt door vrienden die wel onder invloed zijn, zeg dan luid en duidelijk ‘nee’. Mocht de druk groter en onprettiger worden, kies er dan voor om weg te gaan. Informeer wel je vrienden hierover, zodat ze weten dat je weg bent.  
  • Kom op een nuchter moment terug op je keuze en zeg dat je het net zo gezellig met je vrienden vindt zonder altijd drugs te nemen en dat je hoopt dat je vrienden dit ook nog zo ervaren. Spreek ze aan op hun gebruik. Oók tegen die vriend die net elk feestje standaard te veel gebruikt.
  • Als je weet wat je van elkaar kan verwachten, kan je met een iets geruster hart samen een middel gebruiken. 
  • Heb je een vriend(in) die, ondanks meerdere gespreks pogingen, te veel blijft gebruiken. Weet dat je dan voor advies terecht kan bij de preventieafdeling van een verslavingszorginstelling bij jou in de regio. 

Lukt het je niet om op bovenstaande manieren te minderen of stoppen?

Weet dat er veel laagdrempelige hulp mogelijk is. Bijvoorbeeld een anonieme online zelfhulp. Ook kun je altijd naar je huisarts om de mogelijkheden te bespreken. Vaak zijn een aantal gesprekken bij een gespecialiseerde psycholoog al voldoende om je op weg te helpen. 

Wat is jouw gouden tip? Deel het met ons in een DM op Instagram of Facebook of mail info@unity.nl 

Help ons en vul deze vragenlijst in! Goede voorlichting is gebaseerd op ervaringen in plaats van geruchten of signalen. Alle ervaringen tellen mee. Door mee te werken aan dit onderzoek help jij ons onze content te verbeteren!

Think for yourself, care about others <3 Unity Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter en houd je kennis over alcohol en andere drugs op peil!

 

Meer lezen:

Hoe zit het dan als je ieder weekend gebruikt? Ben je dan verslaafd? Lees daar meer over in dit artikel van VICE.