Je bent misschien opgegroeid met het idee dat drugs erg gevaarlijk en verslavend zijn. Maar veel mensen die eens hebben geëxperimenteerd met paddo’s of een joint hebben gerookt, weten dat dit beeld over drugs niet altijd terecht is. Gebruik hoeft niet te leiden tot verslaving. Wel kan het zo zijn dat je (een periode) meer gebruikt dan je eigenlijk zou willen.
Hoe herken je dit bij jezelf en hoe maak je dit bespreekbaar met je vrienden?
Heb je wel eens meegemaakt dat je gelijk na werk een biertje drinkt of een jointje rookt, terwijl je dit niet van plan was? En heb je na afloop gebaald over deze keuze?
Zo ja, dan herken je jezelf misschien ook in een van de volgende voorbeelden: je bestelt bij binnenkomst van je stamkroeg standaard een biertje of je hebt altijd een pakje coke op zak bij het stappen. Je steekt een peuk op in de 7 minuten wachttijd bij de bushalte of je neemt vloei en tip mee naar chillings in het park.
Als je standaard middelen bij je hebt, kunnen dit signalen zijn dat je het niet meer leuk vindt zonder iets te gebruiken. Dit uit zich in toenemend gebruik in frequentie of hoeveelheid op alledaagse momenten. En wellicht ben je hier, rokende van je sigaret terwijl je wacht op de bus, nooit zo bewust van geweest.
Sommige mensen experimenteren een paar keer met een middel en stoppen er dan mee. Anderen willen een middel steeds vaker gebruiken en kunnen niet meer zonder. En weer anderen maken een bewuste keuze voor een middel, en gebruiken dit een langere periode in hun leven, op een gecontroleerde manier. Binnen vriendengroepen kan de manier waarop iemand een middel gebruikt soms ook verschillen. Bij de ene vriend voel je dat het gebruik wel goed zit, maar bij de ander maak je je zorgen. Dit komt door gedrag wat hij/zij vertoont of verhalen die hij/zij met jou deelt.
Als het gaat over (de verandering in) gebruik is het belangrijk om alle factoren erbij te halen. Heeft iemand in zijn familie genetische gevoeligheid voor middelen? Wat is je eigen achtergrondverhaal? En hoe ga je om met drugs als je niet lekker in je vel zit? Ga je met je probleem aan de slag of heb je de neiging je te verstoppen of anderen te ontwijken? Verschillende factoren spelen mee, lees daar meer over in dit artikel van Jellinek.
Dan is het goed om hier eens met je omgeving over te praten. Hoe je dat kunt doen beschrijven we hieronder.
Doe ook een testje om je eigen gebruik te testen. Hier staan testen voor verschillende middelen.
Daarnaast zijn er een hoop tips over hoe je zelfstandig kunt minderen of stoppen met gebruiken.
Je wilt zelf minder gaan gebruiken, maar je vriendengroep gebruikt altijd. Of een goede vriend(in) gebruikt ieder feestje iets te veel en jij en je vrienden moeten telkens weer voor die persoon zorgen. Wat nu?
Een goede manier om het bespreekbaar te maken met je vrienden is om op een festival of feest met z’n allen naar de Unity stand te gaan. Nu deze evenementen er niet zijn, willen we je hier een aantal tips meegeven.
Spreek met elkaar af..
Lukt het je niet om op deze manier te stoppen of te minderen? Weet dat er veel laagdrempelige hulp mogelijk is. Bijvoorbeeld een anonieme online zelfhulp. Ook kun je altijd naar je huisarts om de mogelijkheden te bespreken. Vaak zijn een aantal gesprekken bij een gespecialiseerde psycholoog al voldoende om je op weg te helpen.
Wat is jouw gouden tip? Deel het met ons in een DM op Instagram of Facebook of mail info@unity.nl
Help ons en vul deze vragenlijst in! Goede voorlichting is gebaseerd op ervaringen in plaats van geruchten of signalen. Alle ervaringen tellen mee. Door mee te werken aan dit onderzoek help jij ons onze content te verbeteren!
Think for yourself, care about others <3 Unity Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter en houd je kennis over alcohol en andere drugs op peil!
Meer lezen:
Hoe zit het dan als je ieder weekend gebruikt? Ben je dan verslaafd? Lees daar meer over in dit artikel van VICE.