Unity bezoekt de ‘drugs en pillen’ avond van de Universiteit van Nederland

Drugs en pillen

Door: Unitypeer Laura Glerum

Op woensdag 4 april 2018 hebben we met een aantal Unity vrijwilligers de lezing van de Universiteit van Nederland bijgewoond. Het werd georganiseerd in Club AIR op het Rembrandtplein in Amsterdam. Deze avond bestond uit vijf verschillende wetenschappers die over hun eigen werkveld vertelden. Ze stonden allemaal in het teken van drugs en medicijnen; de avond werd daarom ook ‘drugs en pillen’ genoemd.

Ondanks de uiteenlopende onderwerpen was het opvallend hoe het overkoepelende onderwerp was hoe drugs, wat natuurlijk verboden middelen zijn, ingezet kunnen worden als medicatie voor moderne ziektebeelden zoals de burn-out, post-traumatische stress syndroom (PTSS), en angst en depressie. Met de groei van het aantal mensen dat jaarlijks een ervaring krijgt met één of meerdere van deze ziektebeelden, is de relevantie van het ontwikkelen van nieuwe medicijnen, ook al zijn het ‘illegale drugs’, voor dit soort ziekten steeds groter.

Regel je straks je MDMA bij de psychiater in plaats van bij de dealer?

Dit is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan. Zoals bleek tijdens het college van prof. dr. Jan Ramaekers, hebben drugs normaal gesproken een negatief imago, en roepen drugs in zijn algemeenheid vaker negatieve gevoelens op dan positieve. Om drugs ook een positief karakter te kunnen geven is nog veel onderzoek nodig. De Nederlandse overheid en farmaceutische bedrijven hebben dit onderzoek nog nodig om overtuigd te worden van de geneeskrachtige werking die drugs op bepaalde moderne ziektebeelden kunnen hebben. Tijdens de avond bleek dat alleen op basis van zorgvuldig en uitvoerig onderzoek, de informatie kan worden aangeleverd die nodig is om medicinale drugs echt op de markt te kunnen brengen. Voor sommige middelen betekent dit dat dit nog een aantal jaar zal duren, maar bijvoorbeeld in het geval van ketamine, dat ingezet kan worden bij mensen met een depressie waarbij huidige antidepressiva niet werkt, zal het dit jaar nog op de markt komen, aldus Ramaekers. Het zal dan op de markt komen onder een andere naam dan ketamine, maar het bevat dezelfde psychoactieve stof.

Als voorbeeld van illegale drugs die als medicatie worden gebruikt, werd uiteraard ook het voorbeeld van cannabis genoemd, dat al eeuwen ook medicinaal gebruikt wordt. Op dit moment wordt dat vooral gebruikt bij pijnbestrijding en bij misselijkheid, maar tijdens de avond bleek dat ook de CBD (cannabidiol) in cannabis gebruikt kan worden bij epilepsie.
Een andere middel dat werd genoemd is MDMA. MDMA zou een ondersteuning kunnen zijn bij cognitieve psychotherapie bij de behandeling van PTSS.

Waarom helpt ayahuasca tegen stress en burnouts?

Een middel dat zou kunnen zorgen voor een ‘emotionele reiniging’ en daardoor mogelijk trauma’s kan oplossen, is ayahuasca. Dit intense tripmiddel wordt vooral in Zuid-Amerikaanse landen op een rituele en ceremoniële manier gebruikt. Ayahuasca zou ervoor kunnen zorgen dat nieuwe verbindingen in het brein worden gemaakt, en dat gebeurtenissen uit het verleden opnieuw geëvalueerd kunnen worden. Zo kunnen mogelijk negatieve gebeurtenissen opnieuw beoordeeld worden en ditmaal minder negatief. Zo zou ayahuasca uiteindelijk de genezing van PTSS, depressie en ook verslaving kunnen bevorderen, aldus dr. Kim van Oorsouw.

Tijdens deze avond is duidelijk geworden dat er een nieuwe farmaceutische weg wordt ingeslagen in de psychiatrie; namelijk die van het onderzoeken van illegale psychoactieve stoffen om moderne ziektebeelden te behandelen. En ja, toegegeven: als blijkt uit de onderzoeken dat deze stoffen echt het gewenste effect opleveren, dan is het zeker positief om deze middelen op een medicinale manier in te zetten. Daarnaast zal het ook een positieve uitwerking hebben op het stigma wat ligt op drugs; waar illegale drugs nu vaak een negatief imago hebben, kan medicinaal gebruik van deze (illegale) psychoactieve stoffen misschien een verandering teweegbrengen in de negatieve bijklank van drugs.

Niet te vroeg juichen

Dit klinkt nu allemaal erg positief, maar, voordat er te vroeg gejuicht wordt en je misschien denkt dat je drugs voortaan bij de apotheek kan halen: medicinale drugs zullen uiteraard alleen worden voorgeschreven aan mensen die aan het patiëntenprofiel voldoen. De geneesmiddelen zijn dan van een gecontroleerde afkomst (het lab) en komen in een vastgestelde dosis. Het is bovendien vaak alleen maar één van de onderdelen van een therapie. Dit is natuurlijk heel anders dan de illegale drugsmarkt die wij op dit moment kennen, waarbij het hele proces voorafgaand aan het gebruik eigenlijk onbekend is. Als je in volle gezondheid verkeert en besluit om drugs te gebruiken, is het daarom belangrijk om altijd je drugs te laten testen bij de testservice. Zo kan je controleren wat er in jouw drugs zit. En moet je natuurlijk goed je set en setting beoordelen voordat je de keus maakt om drugs te gebruiken!

Andere colleges die avond:

Waarom werken griezelverhalen niet ontmoedigend als het gaat om drugs?
https://www.youtube.com/watch?v=wy04zoBx-zI

Waarom is de Nederlandse drugswereld zo ontzettend lucratief?
https://www.youtube.com/watch?v=1FBsCoDC4D0

Waarom zijn sommige medicijnen zo duur?
https://www.youtube.com/watch?v=6fzosETz160