Drugs in het Derde Rijk

Onze peer Arjaan uit Den Haag heeft onlangs het boek “Blitzed: Drugs in Nazi Germany” (2015) van Norman Ohler gelezen. Uit interesse voor de ontwikkelingen in de tweede wereldoorlog én vanwege zijn onderzoeksmaster Scheikunde, heeft Arjaan een samenvatting geschreven vanuit het perspectief van de auteur Ohler. Dit gaat met name over zijn bijzondere verstandhouding met zijn behandelend arts Morell, de rol van drugs in Hitlers leven en het effect die dit mogelijk gehad heeft op zijn bestuurswijze. Norman Ohler is een van origine Duitse wetenschapsjournalist met achtergronden in culturele wetenschappen en filosofie. Momenteel werkt hij voor de New York Times. Ohler wordt door historici geprezen voor het verdiepende onderzoek dat hij uitvoerde om dit boek te schrijven; het is zijn internationale doorbraak.

Blitzed

In Blitzed geeft Ohler een chemische visie op gebeurtenissen in de tweede wereldoorlog. In het boek beschrijft hij hoe na de eerste wereldoorlog drugs een grote opmars maakte en hoe er een gigantische farmaceutische industrie ontstond in Duitsland. Door het verdrag van Versailles (1919) was Duitsland zijn overzeese koloniën kwijtgeraakt. En daarmee ook de toegang tot handelsroutes en de beschikbaarheid van de oppeppende thee- en koffiebonen. De roep om stimulerende middelen wordt groter. De economische depressie in die periode was een goede voedingsbodem voor het nationaalsocialisme en het idee begint te ontstaan dat Duitsland toe is aan een nieuwe toekomst. Duitsers in alle lagen van de samenleving willen hard werken om hun land weer op de kaart te zetten. De Duitse farmaceut Temmler speelde hierop in en bracht het middel Pervitin op de markt. Pervitin is een merknaam voor methamfetamine en het duurt niet lang voor Pervitin in alle lagen van de samenleving gebruikt wordt. Dokters trekken zichzelf door nachtdiensten, studenten maken overuren op de universiteit en vrachtwagenchauffeurs rijden hun ritten in recordtempo zonder te klagen.

De reinheid zelve

Aan het roer van deze in toenemende mate opgepepte samenleving staat Adolf Hitler, een man die volgens Ohler in de nationaalsocialistische mythe een sterke leider is; de reinheid zelve. De propagandamachine portretteert Hitler als een onaantastbare leider die de zware taak heeft de naoorlogse chaos in Duitsland te herstellen en de economie weer op de rails te krijgen. Het imago was dat Hitler onvermoeibaar zijn leven volledig in dienst stelde van zijn volk. Hitler was de reinheid zelve want hij onthield zichzelf volledig van alle wereldse verlokkingen zoals alcohol, tabak, seks en vlees.

En daar was volgens de auteur geen woord aan gelogen. Zo beschrijft hij hoe Hitler inderdaad geheelonthouder is en werkt dag en nacht om zijn plannen met het Duitse volk realiteit te laten worden. Maar ondanks deze gezonde levensstijl kampt Hitler met zware pijnen in maag en darmen. In 1936 was Hitler zo verzwakt dat hij nauwelijks toekomt aan zijn verplichtingen. Ohler stelt dat Hitlers medische team zijn klachten niet kan verklaren en aldus de behandelingen beperken tot het terugschroeven van voeding totdat Hitler zo verzwakt raakt dat hij nauwelijks nog vooruit komt.

Dokter Theodor Morell

Hitler komt door samenloop van omstandigheden in contact met dokter Theodor Morell. Dokter Morell was een arts uit Berlijn die bekend stond om zijn specialisme op het vlak van seksueel overdraagbare aandoeningen en dermatologie. Morell is bekend in de hogere contreien van de nazipartij en wordt gewaardeerd om zijn discretie en geroemd om zijn specialiteit: het toedienen van vitaminen via injecties. Morell weet zijn rijke klantenkring tevreden te houden door alle wensen in vervulling te brengen en als vitaminen niet genoeg zijn dient hij stimulanten toe. Voor mannen voegt hij testosteron toe met anabole effecten voor extra spieren en sekslust. Voor vrouwen kon hij natuurlijke alkaloïden toevoegen, gewonnen uit planten, om prachtige ogen te creëren. Als een actrice Morell benaderde vanwege haar faalangst dan aarzelde Morell geen seconde en greep hij naar de injectiespuit.

Morell hoort Hitlers klachten aan en suggereert een experimentele behandeling van een bevriende arts. Lang verhaal kort, Morell helpt Hitler van zijn klachten af te komen en Hitler besluit Morell te belonen met een rentevrije lening voor een groot huis. Tevens mag Morell zich nu omringen met de hoogste kopstukken van de partij en wordt hij Hitlers persoonlijke arts. Hier begint een bijzonder ongewone cliënt-arts relatie die meest waarschijnlijk het verloop van de wereldoorlog sterk heeft beïnvloed.

Hitlers succesvolle jaren

De auteur beschrijft hoe Hitler het haat om door mensen aangeraakt te worden. Om deze reden heeft Hitler menig behandelend arts de deur gewezen als deze te hard ging zoeken naar Hitlers onderliggende klachten. Dokter Morell daarentegen, volstond met het geven van injecties en was bereid Hitler op zijn wenken te bedienen en zo voor elke situatie het geschikte middel toe te dienen. Hitler is ervan overtuigd dat zijn werk zo zwaar is dat hij niet wil wachten totdat geconsumeerde voedingsmiddelen het bloed hebben bereikt via het verteringssysteem. Morell injecteert daarom glucose, vitaminen en mineralensupplementen. Hitler meent dat niemand anders zijn ingewikkelde taken tot uitvoer kan brengen en daarom koste wat het kost moet blijven functioneren. 

Hitler is blij met zijn snelle herstel. Vanaf 1936 wijkt Morell niet meer van Hitlers zijde. Vooraf aan elke speech krijgt Hitler zijn krachtinjecties en traint hij dagelijks zijn borstspieren om zijn rechterarm nog hoger in de lucht te kunnen houden. 1936 en 1937 zijn Hitlers meest succesvolle jaren waarin Hitlers populariteit tot ongekende hoogte stijgt door de bloeiende economie in Duitsland. In 1939 wordt Polen in enkele dagen ingenomen door Duitse soldaten aan de methamfetamine en Frankrijk wordt in slechts 11 dagen volledig overlopen. Maar Hitler die door zijn zware taken vaak niet meer genoeg had aan vitaminen en mineraal supplementen, zo stelt Ohler, begint steeds zwaardere middelen van zijn lijfarts te krijgen. Morell behandelt Hitler volledig vertrouwelijk en zwijgt tot zijn graf over wat hij Hitler allemaal toedient. Getuigenverslagen van mensen dichtbij en Morells aantekeningen tonen dat er ook sterkere middelen in het spel zijn. In augustus 1941 verblijft Hitler in een vochtige bunker en voelt zich voor het eerst ziek. Morell dient ter experiment een hormoonpreparaat toe gewonnen uit de lever van varkens. Hitler wordt ook voorzien van het opioïde Dolantin (een derivaat van morfine) en Hitler herstelt vlot. De auteur borduurt voort op het idee dat Morell na deze gebeurtenis onzeker wordt door de realisatie dat Hitler niet onoverwinnelijk is. Uit Morells administratie blijkt dat hij kiest voor een nieuwe koers. Zo worden er injecties gegeven met Tonophosphan, een metabolische stimulant en Homoseran, een immuunsysteemstimulerend bodybuilding supplement. Daarbovenop ook Testoviron, sexhormonen die uit de testikels van stieren komt, en nog een hele batterij aan andere sterke hormoonpreparaten die uit dieren wordt gewonnen.

Het grote gevaar

Zo wordt keer op keer elk wissewasje van de Führer opgelost met een zeer sterk middel. Morell dient op dagelijkse basis 80 verschillende middelen zoals codeïne, cocaïne, glucose, nitroglycerine en methamfetamine. Hitler kreeg alles ingespoten maar in constant variërende combinaties en hoeveelheden. Dit gebeurt volgens Ohler met de reden dat Morell niet wilt dat Hitler verslaafd raakt. En hierin schuilt het grote gevaar dat Hitlers met zijn gemoedstoestand en scherpte continu onder invloed is. Hitler begint steeds meer beslissingen te nemen die naar waarschijnlijkheid het verloop van de tweede wereldoorlog voor de nazi’s sterk nadelig hebben beïnvloed.

Vanaf 1942 begint Hitler zich terug te trekken en verdwijnt van het publieke toneel. Vanaf 1943 heeft hij zich volledig geïsoleerd in zijn bunker in de waan dat alleen deze beslissing de juiste is en dat alleen zijn bestuurswijze de oorlog kan winnen. Hitler begint fysiek en mentaal af te takelen en dat wordt nu ook door het personeel in de bunker opgemerkt. De cocktail van hormonen, steroïden en vitaminen houdt Hitler niet langer op de been en in juli 1943 wordt hij ernstig ziek. Morell treft de Führer dubbelgeklapt van de pijn aan in bed. De injecties helpen niet meer. Dat doet Morell, met aandringen van Hitler, besluiten om een nóg extremere koers te gaan varen en hij besluit Hitler een sterke injectie Eukodal te geven (oxycodon). Oxycodon lag destijds hevig onder vuur omdat veel artsen eraan verslaafd waren en het was dan ook Morells vrees dat Hitler hieraan verslaafd zou raken.

Na het toedienen en de daaropvolgende onmiddellijke transformatie van de Führer wordt door iedereen in de bunker opgemerkt. Hitler barst weer voor het eerst in tijden van de energie en kan volgens ooggetuigen niet stoppen met praten.

Slot

Terugblikkend op de start van Hitlers hormoonbehandeling in 1941 en de overstap naar cocaïne en oxycodon in 1944 impliceren dat Hitler jarenlang geen enkele nuchtere dag meer heeft gehad. Er is tot op heden nog steeds discussie over of dit jarenlange drugsmisbruik bij Hitler de ziekte van Parkinson in de hand heeft gespeeld. Ohler beschrijft hoe Hitlers lichaam op een gegeven moment zo hard schudde dat hij het niet meer kon verbergen. Zijn armen zaten vol met injectiepunten en het weefsel was zodanig uitgezet dat er nauwelijks nog een plek te vinden was waar een naald in geprikt kon worden.

Dit boek vertelt een fascinerend, ietwat sensationeel geschreven verhaal over een bekend publiek figuur. De meningen zijn verdeeld over wat er zich precies heeft afgespeeld en welke rol het gebruik van deze middelen heeft gespeeld. Dit non-fictie verhaal van Norman Ohler beschrijft zeer extreme vormen van drugmisbruik, maar laat tevens zien hoe een verslaving zich kan ontwikkelen en hoe drugs je kunnen beïnvloeden. De effecten van de verschillende middelen op het lichaam, worden altijd mede bepaald door de persoon die ze gebruikt (set) en de situatie waarin die persoon zich bevindt (setting). Check voor meer info over de middelen de rest van onze website 🙂

Help ons en vul deze vragenlijst in! Goede voorlichting is gebaseerd op ervaringen in plaats van geruchten of signalen. Alle ervaringen tellen mee. Door mee te werken aan dit onderzoek help jij ons onze content te verbeteren!

Think for yourself, care about others <3 Unity Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter en houd je kennis over alcohol en andere drugs op peil!