Drug checking en voorlichting op Boom Festival

Geschreven door Megan van der Vorst

Pim en ik, twee peers uit Utrecht, vinden het doorgaans niet erg om een eindje te moeten reizen om voor Unity voor te kunnen lichten. Ondanks dat was de reis die we hebben gemaakt om het Portugese Boom Festival te bereiken een flinke uitschieter. Toch grepen we de kans direct met beide handen aan toen we via Unity bij een soortgelijke organisatie die onderdeel van het festival is, Kosmicare, bij gingen springen. In dit artikel schets ik graag een beeld van Boom, Kosmicare en de werkzaamheden die we daar hebben uitgevoerd.

pastedGraphic.png

Foto 1: Lezing van Kosmicare op Boom 2022.

Het Festival en Kosmicare 

Boom festival is een indrukwekkend evenement – dit jaar bezocht door 40.751 bezoekers – en staat bekend als een van de grootste psytrance festivals ter wereld. Het speelt zich af in een prachtig landschap aan een meer in het midden van Portugal. De organisatie zet een ervaring neer van multidisciplinaire aard, waarbij er niet alleen een explosie van kunst en muziek wordt neergezet, maar ook de overdracht van progressieve denkwijzen en het waarborgen van veilig- en eenheid binnen de gemeenschap wordt nagestreefd. Een vooruitstrevende en open-minded houding jegens drugs en de implementering van harm reduction is een onderdeel van Boom’s identiteit. Dankzij de decriminalisering van drugs in Portugal in 2001 kon de organisatie hiermee aan de slag, wat uiteindelijk het ontstaan van Kosmicare heeft veroorzaakt. Met een holistische benadering jegens drugsgebruik is Kosmicare een waardevolle organisatie die ook buiten Boomland veel te maken heeft met het onderzoeken en ontwikkelen van strategie rondom harm reduction.

pastedGraphic_1.png

Foto 2: Een drukbezochte Info Hub.

Op Boom biedt Kosmicare op verschillende locaties hulp en ondersteuning, met onder andere een infobalie zoals wij die kennen bij Unity, maar ook door bijvoorbeeld op locatie te testen en mensen op te vangen die een bad trip ervaren. Pim en ik waren werkzaam bij de eerste twee; de psycare had een aparte locatie. 

Info Hub 

De Info Hub was de locus van informatie over drugs op Boom, maar ook een safe space waar mensen konden blijven hangen voor een gesprekje. Omdat mensen een week op Boom spenderen voelde niemand zich gehaast en waren de gesprekken gemoedelijk en diepgaand. Door de enorme hitte was het voor veel mensen moeilijk om goed te slapen en was het risico op oververhitting overdag groot. We hebben veel mensen hieraan kunnen herinneren toen het in de eerste dagen nog behoorlijk druk was bij de Info Hub. De drukte zwakte naarmate de week vorderde af, omdat men voornamelijk voor de testservice kwam. Omdat het team enorm varieerde wat afkomst betreft werden er allerlei verschillende talen gesproken door de peers. Het informatiemateriaal wat al op de balie lag werd in de loop van de eerste dag aangevuld met informatie die de peers die op uitwisseling waren hadden meegenomen. Zo ook onze Unity folders!