Drug checking en voorlichting op Boom Festival

Geschreven door Megan van der Vorst

Pim en ik, twee peers uit Utrecht, vinden het doorgaans niet erg om een eindje te moeten reizen om voor Unity voor te kunnen lichten. Ondanks dat was de reis die we hebben gemaakt om het Portugese Boom Festival te bereiken een flinke uitschieter. Toch grepen we de kans direct met beide handen aan toen we via Unity bij een soortgelijke organisatie die onderdeel van het festival is, Kosmicare, bij gingen springen. In dit artikel schets ik graag een beeld van Boom, Kosmicare en de werkzaamheden die we daar hebben uitgevoerd.

Foto 1: Lezing van Kosmicare op Boom 2022.

Het Festival en Kosmicare 

Boom festival is een indrukwekkend evenement – dit jaar bezocht door 40.751 bezoekers – en staat bekend als een van de grootste psytrance festivals ter wereld. Het speelt zich af in een prachtig landschap aan een meer in het midden van Portugal. De organisatie zet een ervaring neer van multidisciplinaire aard, waarbij er niet alleen een explosie van kunst en muziek wordt neergezet, maar ook de overdracht van progressieve denkwijzen en het waarborgen van veilig- en eenheid binnen de gemeenschap wordt nagestreefd. Een vooruitstrevende en open-minded houding jegens drugs en de implementering van harm reduction is een onderdeel van Boom’s identiteit. Dankzij de decriminalisering van drugs in Portugal in 2001 kon de organisatie hiermee aan de slag, wat uiteindelijk het ontstaan van Kosmicare heeft veroorzaakt. Met een holistische benadering jegens drugsgebruik is Kosmicare een waardevolle organisatie die ook buiten Boomland veel te maken heeft met het onderzoeken en ontwikkelen van strategie rondom harm reduction.

Foto 2: Een drukbezochte Info Hub.

Op Boom biedt Kosmicare op verschillende locaties hulp en ondersteuning, met onder andere een infobalie zoals wij die kennen bij Unity, maar ook door bijvoorbeeld op locatie te testen en mensen op te vangen die een bad trip ervaren. Pim en ik waren werkzaam bij de eerste twee; de psycare had een aparte locatie. 

Info Hub 

De Info Hub was de locus van informatie over drugs op Boom, maar ook een safe space waar mensen konden blijven hangen voor een gesprekje. Omdat mensen een week op Boom spenderen voelde niemand zich gehaast en waren de gesprekken gemoedelijk en diepgaand. Door de enorme hitte was het voor veel mensen moeilijk om goed te slapen en was het risico op oververhitting overdag groot. We hebben veel mensen hieraan kunnen herinneren toen het in de eerste dagen nog behoorlijk druk was bij de Info Hub. De drukte zwakte naarmate de week vorderde af, omdat men voornamelijk voor de testservice kwam. Omdat het team enorm varieerde wat afkomst betreft werden er allerlei verschillende talen gesproken door de peers. Het informatiemateriaal wat al op de balie lag werd in de loop van de eerste dag aangevuld met informatie die de peers die op uitwisseling waren hadden meegenomen. Zo ook onze Unity folders!

Foto 3: Er was weinig ruimte over op de infobalie door alle extra folders.

Ook werden er gratis “goodies” aangeboden bij de infobalie die een ondersteunende rol hebben in het gebruiken van drugs, zoals snuisterijen, neussprays, pipetjes etc. Een enkeling reageerde hier lacherig of verontwaardigd op, vaak omdat ze niet gewend waren aan hoe deze producten zo openlijk aangeboden werden. Dit resulteerde soms in interessante gesprekken omtrent stigma en ongemakkelijkheid rondom drugs. Omdat Kosmicare ook veel aandacht besteedt aan het snijpunt tussen drugs, seksualiteit en gender waren een aantal Portugese peers getraind om hier gericht over voor te lichten. Dit gesprek werd bijvoorbeeld gestart door middel van een strip over seksuele intimidatie op de dansvloer die op de balie lag (foto 4).

Foto 4: Bystander Chain Reaction Test: Wat zou jij doen?

Drug Checking

Een testservice op het festival zijn we in Nederland natuurlijk niet (meer) gewend. Testen op feestjes en festivals strookt überhaupt niet met het zero-tolerance beleid dat vrijwel overal van toepassing is. Bovendien zijn er door heel Nederland DIMS testlocaties waar een voorbereide feestganger ruim van tevoren al een testresultaat kan krijgen. Maar Boom wordt bezocht door gebruikers van over de hele wereld en witte poeders in de handbagage vormt toch een risico wat zelfs de meest knettergekke feestbeesten liever niet nemen. Ook in de auto is dit spannend: Zo vertelde een Nederlandse bezoeker over haar ervaring met een fuik in Spanje, waarbij ze op allerlei drugs werd getest en de auto ondersteboven werd gekeerd. Eenmaal in Portugal is het dankzij decriminalisering strafwettelijk gezien minder risicovol om iets bij je te hebben. Bovendien wordt je tijdens het opzetten van je tent al om de vijf minuten aangesproken door dealers die zo snel mogelijk van hun koopwaar af willen. Testen op locatie is op dit festival dan ook behoorlijk relevant, aangezien niet iedere dealer met de juiste bedoelingen naar Boom gaat.

Foto 5: Pim neemt een sample 2cb af voor analyse.

De testservice ging meestal tussen 13:00 en 14:00 open. Vroege vogels in de rij worden beloond voor het wachten met een nummer en kon op basis daarvan determineren hoe lang ze moesten wachten om hun sample af te geven. Als er niet te veel mensen tussen zitten die acht samples tegelijk in komen leveren – en ja, die waren er ook – gaat het best snel. Er was tijd om gemiddeld 90 samples per dag te testen en meestal waren de 90 nummertjes gelijk na opening al volledig uitgegeven. Resultaten konden worden opgevraagd bij de Info Hub, binnen twee uur gereed! Er werd een kleine hoeveelheid (30-40 mg) afgenomen van elk middel, wat met verschillende tests in het lab werd gekwalificeerd (kwalificeren = wat zit er in?). Bij pillen kon er ook een kwantificatie (kwantificeren = hoeveel zit er in?) worden meegegeven. Op deze manier konden de gebruikers hun dosis beter afstemmen. 

Foto 6: De rij om 13:00.

Toen een bezoeker hoorde dat haar uitslag geen ketamine maar lidocaïne was, viel het even stil. De vraag die hierop volgde: “Kan ik dat dan ook gebruiken? Is dat niet ook leuk?”. Lidocaïne, een verdovingsmiddel wat voornamelijk wordt gebruikt om mensen plaatselijk te verdoven bij de tandarts, was een middel wat regelmatig werd aangetroffen. Toch is het niet zo moeilijk om begrip te hebben voor haar vraag als je je bedenkt dat ze op de camping €70 heeft betaald voor een zakje nepdrugs. Ze was helaas niet de enige. Het was overduidelijk dat er genoeg opportunisten naar Boom zijn gereisd om in de eerste dagen nep poeders en shiitake paddenstoelen te verkopen aan goedgelovige Boomers. Maar als een uitslag wel positief uitpakte maakte dat de mensen extra blij, en ons ook. 

Foto 7: Binnen in het lab (met airco) is het minder chaotisch dan buiten bij de sample inname.

Boom was hard werken en soms door de hitte ook echt wel een strijd om te overleven, maar ik zou het zo nog een keer doen. Overdag werken om vervolgens ‘s avonds zo’n bijzonder festival te kunnen ontdekken als beloning is het zeker waard. Bovendien konden Pim en ik tijdens onze diensten in de schaduw zitten en onszelf bezig houden tijdens de heetste uren van de dag. Ben jij van plan om volgend jaar naar Boom te gaan? Dan hier onze pro tips: Denk goed na over hoe je jezelf gaat verkoelen, neem bijvoorbeeld een sjaal mee die je nat kan maken voor op je hoofd en een plantenspuit om water te vernevelen. Plan goed uit wanneer je gaat feesten en wanneer je gaat slapen, je moet tenslotte een hele week door kunnen. Reken erop dat je na het festival nog drie á vijf werkdagen zand uit je longen rochelt. Oh, en ga vroeg in de rij staan bij de Drug Check! Stay safe. 

Relevante links: 

www.kosmicare.org

https://www.instagram.com/akosmicare/ 

https://www.boomfestival.org/