Corona: upper of downer voor studenten?
Festivals, feestjes en sociale events zijn stopgezet, maar het studentenleven gaat gewoon door. Koningsdag was angstaanjagend rustig, de festivalterreinen leeg. En dat terwijl we midden in de zomer zitten. Elvira was benieuwd wat voor impact de coronamaatregelen hebben op medestudenten van haar campus in Alkmaar. Zij ging met ze in gesprek over hoe zij de zomer van 2020 zouden vullen.
Sociale events
Als er wordt teruggekeken op de zomer van vorig jaar, dan komen er mooie herinneringen boven. Een gezellige bbq, een terrasje pakken, festivals bezoeken en allerlei andere leuke dingen doen met je vrienden. Festivals zijn voor sommige studenten van grote waarde in hun leven. “Festivals zijn mijn motivatie om door te gaan. Ik gebruik ze als beloning voor het werk dat ik verricht in het dagelijks leven”. Hiernaast zorgen festivals ook voor een hechtere band met je vrienden. “Met mijn vrienden gebruik ik wel eens wat op festivals. Dit brengt ons dichter bij elkaar. Buiten de festivals om zien wij elkaar dagelijks, maar willen wij geen gewoonte maken van het gebruik”.
Op de vraag of de sociale events kunnen worden vervangen door online events, kwam er een duidelijk antwoord naar voren. “Sociale events kunnen niet vervangen worden. Jammer voor dit jaar, maar volgend jaar wordt wel weer beter”. Dit houdt niet in dat alle sociale contacten wegvallen. “Ik heb nu eigenlijk een paar vaste mensen waar ik mee afspreek. Hierbij proberen wij gepaste afstand te houden”.
Terugblik op het “normale” leven
Door de komst van COVID-19 zijn er verschillende beperkingen opgelegd om de veiligheid en gezondheid van het volk te waarborgen. Ook op de campus waren regels opgesteld voor de studenten. Maar die werden verschillend geïnterpreteerd. “Alles werd door de corona een NEE. Niks mocht. In mijn omgeving hield iedereen zich aan de regels, maar op de campus ging men er losser mee om. Ik zat veilig binnen de eerste maand, maar ik zag andere mensen feest vieren. Ik snap het ook wel. Op de campus zijn er studenten die onder één huishouden vallen. Later ben ik er wel bij gaan staan, ondanks de angst om andere mensen te besmetten. Zelf ben ik er niet zo bang voor”.
Een student die bij het feest aanwezig was, had een andere verklaring voor het feesten: “Wij hebben feestjes gegeven met de mensen die bij ons wonen. Wij hebben een gedeelde woonkamer. De feestjes waren meer een tijdverdrijf, dan echt een feest”.
Deze beperkingen leidden ook tot eenzaamheid onder de studenten. “Ik mis het sociale leven. Gezellig met z’n allen bij elkaar zitten of samen ergens heen gaan. Ik had het gevoel ergens bij te horen. Nu heb ik het idee alleen te zijn. Hierdoor heb ik moeite met concentreren op de taken waar ik mij op moeten richten”.
Ook bracht het bij sommigen inzicht in de druk, waaronder de studenten staan in het “normale” leven: “Ik ben minder gaan roken. Als ik thuis ben rook ik minder. Op werk, stage en school maak ik lange dagen, en door de stress die ik dan heb rook ik meer.”.
Vakantie
De grenzen waren dicht. Enkele grenzen zijn inmiddels geopend, maar aan het reizen zitten verplichten. Het vakantiegevoel om weg te gaan van de dagelijks sleur wordt vervangen door alle regels, waaronder een verplichte quarantaine. “Mijn vrienden raden af om op vakantie te gaan. Als je thuis blijven vervelend vindt, dan moet je niet op vakantie gaan. Doordat alle restaurants en hotels gesloten zijn, ben je verplicht om op de hotelkamer te blijven”.
Vanwege de regels hebben veel mensen, waaronder de studenten, besloten om hun vakantie te annuleren. Hierdoor worden zij verplicht om de zomer in eigen land te vieren.
“Ik zie de komende zomer als lastig. Ik vind het minder positief, omdat ik mijn vakantie moest afzeggen. Er zullen meer mogelijkheden komen om het leuk te maken. Anders zijn we creatief genoeg om het zelf leuk te maken. Het zal een rustige zomer worden.”
Vrije tijd vervanging
Afgelopen maanden hoefden de studenten plots niet naar school. Na enige tijd gingen de lessen digitaal verder. Hierdoor kwam er tijd vrij voor andere dingen. “Ik ben sinds de corona creatiever bezig. Ik ben nu bezig met schilderen en tekenen om mijn vrije tijd op te vullen. Ook ben ik met planten bezig. Eigenlijk ben ik bezig met dingen die ik normaal nooit zou doen. Dingen doen waar ik “normaal” geen tijd voor heb”. Ook de klusjes die al tijden gedaan moesten doen, werden plots gedaan. “Sinds de corona heb ik veel opgeruimd. De klusjes die voorheen bleven liggen, daar heb ik nu tijd voor gehad. Oude hobby’s heb ik opgepakt, zoals breien en lezen. Hier had ik “normaal” geen tijd voor. Ook zijn de fotoboeken weer op orde gesteld”.
Andere studenten hebben zich gericht op andere manieren om de tijd op te vullen. “In het begin gebruikte ik meer drugs als tijdsbesteding en om alles om ons heen te vergeten”.
Aan de andere kant hadden de beperkingen andere invloeden op de studenten. “Ik gebruik minder alcohol. ik doe het alleen in het weekend. Ook ben ik een sociale drinker. Aangezien ik minder met vrienden omga, dan drink ik minder”.
Upper of downer?
Eenzaamheid en verveling waren de gevolgen van de corona onder de studenten. Hun vrijheden werden afgepakt door de beperkingen die werden opgelegd.
Vrije tijd wordt vervangen door extra werk, oude hobby’s en lang uitgestelde klusjes.
De sociale events kunnen niet worden vervangen. Echter worden de studenten creatief met het bedenken van andere sociale events.
Studenten worden down door de beperkingen en maatregelingen, maar zij komen de zomer wel door. Met creatieve alternatieven houden zij de corona buiten de deur. Hierbij een tip van één van de studenten. “Ik zelf nuttig geen alcohol. Ik drink graag een alcoholvrije Gin-tonic met komkommer en met limoen of citroen”.
Help ons en vul deze vragenlijst in! Goede voorlichting is gebaseerd op ervaringen in plaats van geruchten of signalen. Alle ervaringen tellen mee. Door mee te werken aan dit onderzoek help jij ons onze content te verbeteren!
Think for yourself, care about others <3 Unity Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter en houd je kennis over alcohol en andere drugs op peil!