20 jaar Awakenings: interview met Natasja Veenboer
Awakenings bestaat 20 jaar! Hoog tijd voor een interview met organisator Natasja Veenboer (46) over hoe zij terugkijkt op het feest en de samenwerking met Unity.
Jij bent een soort moeder van het festival. Hoe kijk je terug op de ontwikkeling van Awakenings?
“Mijn broer begon begin jaren 90 met het organiseren van feesten, dus nog voor dat het Awakenings heette. Ik werkte vanaf het begin in 1993 al op de feesten in de Gashouder en vanaf 2002 ging ik ook dingen op kantoor doen. Toen kwamen er meer mensen in dienst en werd het steeds professioneler. In twintig jaar tijd zijn we flink gegroeid: de shows zijn uitgebreider, de investeringen in de techniek zijn groter en er is meer security dan vroeger.”
Unity staat al sinds 1999 op Awakenings, wat is je mooiste herinnering aan de samenwerking met Unity?
“Toen Jellinek de gemeenteraad van Amsterdam op Awakenings had uitgenodigd om voorlichting te geven over wat Unity precies doet. Eerst was er in een zaaltje tegenover het festival een presentatie over de medische feiten van en onderzoek naar drugsgebruik en vertelde ik iets over hoe het is om een groot evenement te organiseren. Daarna gingen ze mee naar Awakenings voor een rondleiding en kwamen ze quizjes invullen bij de Unity stand. Sommigen bleken volgens de quiz zelf niet altijd verantwoord alcohol te gebruiken! Ze vonden het een erg leuke ervaring waarbij ze iets leerden over hun eigen gedrag.”
Waarom vind je het belangrijk dat Unity op Awakenings staat?
“Ik vind het belangrijk dat mensen zichzelf en elkaar voorlichten. Je moet niet je kop in het zand steken en doen alsof er geen middelen worden gebruikt. Unity licht mensen voor zodat ze bewuster doen wat ze toch al willen doen. Aan de stand kun je laagdrempelig live met iemand kletsen. In 1999 kon je bijvoorbeeld veel minder informatie online vinden, toen was live voorlichting helemaal belangrijk. Daarbij hoor je de informatie aan de stand niet van een schoolmeester, maar van jongeren die er zelf verstand van hebben. Daar kunnen jongeren zich meer mee identificeren.”
Waar luisterde je 20 jaar geleden graag naar? En nu?
“Ik ging zelf ook altijd graag naar techno feesten, maar eigenlijk hield ik van alles waar je op kunt dansen. Nu nog steeds trouwens, en ik ga ook nog steeds naar feestjes en concerten zoals Mika en Maclemore. Laatst was ik zelfs naar Justin Bieber met een vriendin en haar dochter. Daar hield ik 20 jaar geleden niet van, maar toen bestond hij ook nog nauwelijks, haha!”
Is het Awakeningspubliek door de jaren heen veranderd?
“Het publiek is veel internationaler geworden, dat had je 20 jaar geleden bijna niet. Dan was er een verdwaalde toerist in Amsterdam die van het festival wist, maar nu plannen mensen hun hele reis om het festival heen. Soms, zoals bij ADE, komen ze alleen voor het feest en boeken ze niet eens hotel. Het aantal buitenlandse bezoekers schommelt nu tussen de 15 en 40%.”
Wat kenmerkt een Unity peer(coach) volgens jou?
“Iemand die open een gesprek in gaat zodat degene aan de stand zich op zijn of haar gemak voelt en alles durft te vragen.”
Als ik aan Awakenings denk, denk ik aan…
“…kwaliteit van muziek, productie en organisatie.”
Stel ik mag Awakenings nogmaals in het buitenland organiseren, dan kies ik de volgende bestemming…
“Berlijn. Duitsers zijn een kritisch publiek dat je niets meer kunt leren dus als je feest daar een succes is, dan is het fantastisch.”
Awakenings is niet compleet zonder Unity en…
“Event Medical Service (de EHBO-dienst op Awakenings, red.), om de hele gezondheidscirkel rond te maken.”
Hoe zie je de toekomst met Unity op Awakenings?
“Sinds twee jaar combineren we Celebrate Safe met Unity, dat zie ik ook in de toekomst goed samengaan. Unity zal misschien een bredere stand worden waarin meerdere thema’s worden verenigd, zoals drugsgebruik en veilig vrijen.”
Verder nog iets?
“Ik ben blij dat we al zo lang samenwerken en door allerlei tijden bij elkaar zijn gebleven, zoals het zero tolerance beleid in 2006. Mensen durfden toen bijna niet meer naar de stand omdat ze bang waren dat ze zouden worden opgepakt door undercover agenten. Dat hebben we allemaal doorstaan en dat vind ik iets moois om op terug te kijken.”