Smartshop products

 

Geschiedenis en de wet

De eerste smartshop werd in 1994 in Amsterdam geopend. Het idee was om vooral producten te verkopen waar je hersens beter van gingen werken, waar je slimmer (smarter) van werd. Al snel werd duidelijk dat andere producten beter liepen, zoals de magic mushrooms. Sinds de jaren 90 is het assortiment van smartshops flink uitgebreid. Ook zijn er veel meer smartshops bij gekomen en is het een wereldbekend fenomeen geworden.

In tegenstelling tot de meeste dealers krijg je in de betere smartshops ook een goede uitleg over het product waar je interesse in hebt.

De wet

De producten die in een smartshop verkocht worden moeten aan een aantal weten voldoen. Ze mogen ten eerste niet op de Opiumwet lijsten 1 en 2 voorkomen, zoals ecstasy, speed en cannabis. Daarnaast mag een smartshop geen geneesmiddelen verkopen. Ook moeten de producten voldoen aan de warenwet. Ze moeten dus aan dezelfde eisen voldoen als de producten die in de supermarkt liggen.

Veel clubs en festivals staan het meenemen van smartdrugs niet toe. Dit komt mogelijk omdat het voor hen niet te controleren is of het om een legaal product gaat of een illegaal. Dat is vaak moeilijk te zien aan het product zelf (poeder, capsules, tabletten, etc).

Voor meer info over Drugs en de wet klik hier.

Gebruikswijze

Vanwege de grote verscheidenheid aan producten die in een smartshop verkocht worden zijn er ook diverse manieren om ze te gebruiken. Sommige producten kan je zo eten (bijvoorbeeld truffels) maar andere moet je thee van zetten (bijvoorbeeld sommige lustopwekkende middelen). Veel energiegevende middelen worden verkocht in capsules of tabletten. Maar ook snuiven is een mogelijkheid. Kanna kan bijvoorbeeld gesnoven worden.

Dosering

De dosering verschilt per middel en gebruikswijze. Koop je iets bij een smartshop, laat je dan goed voorlichten over de dosering.

Je kunt producten uit de smartshop niet laten testen bij een van de testcentra in Nederland.

Effecten

Effecten zijn altijd afhankelijk van je geestelijke en lichamelijke gesteldheid (set) en de situatie/omgeving (setting) waarin je gebruikt.

Elk product uit een smartshop heeft zijn eigen effecten, laat je goed voorlichten over de effecten van het middel waar je interesse in hebt voordat je het koopt. Zoals gezegd vallen smartshopproducten grofweg in vijf categorieen: tripmiddelen, energiegevende middelen, rustgevende middelen, afrodisiaca en gezondheidsbevorderende middelen. En sommige producten zijn combinaties van deze categorieen. De effecten kunnen dus enorm verschillen. Sommige producten zullen mild zijn qua effect. Anderen kunnen zeer intens zijn.

Risico’s

Ook producten uit smartshops hebben hun risico’s. Zo bestaat er bij truffels net zo goed een kans op een bad trip als bij LSD. Laat je dus goed voorlichten bij de smartshop over het product waar je interesse in hebt.

Verslaving

De meeste producten uit de smartshop zullen niet verslavend zijn. Maar sommige kunnen dat wel zijn, zoals bijvoorbeeld kratom. Kratom kan zowel lichamelijk als geestelijk verslavend zijn.

Combigebruik

Het combineren van verschillende drugs is extra riskant en onvoorspelbaar. Als je gaat combineren heb je meer kans op problemen met je gezondheid.

Aantoonbaarheid

Hoe lang een middel aantoonbaar is in je bloed of urine hangt af van een aantal factoren. Van invloed is hoe vaak en hoe veel je gebruikt en je persoonlijke metabolisme (de snelheid waarmee de afbraakstoffen van een middel worden afgebroken door met name je lever). Drugs worden in het bloed opgenomen en na afbraak door de lever via de nieren in de urine uitgescheiden. Drugs zijn daarom langer aantoonbaar in je urine dan in je bloed.

Van de meeste middelen uit de smartshop is niet bekend hoelang het aantoonbaar is.

Unity tips

 • Ga naar een goed smartshop en laat je uitgebreid voorlichten
 • Weet een medewerker niet veel te vertellen over een product, ga dan naar een andere smartshop
 • Met mate te gebruiken
 • Eerst een kleine dosis te nemen om te zien hoe jij reageert op een middel
 • Je goed voor te bereiden; gebruik in een vertrouwde omgeving bij vertrouwde mensen, de meeste mensen vinden trippen op een druk feest absoluut niet leuk! Als je de eerste keer een tripmiddel
 • neemt, doe het dan in de natuur of thuis, maar niet op een feest
 • Ervoor te zorgen dat er iemand in de buurt is die niet onder invloed is
 • Alleen te gebruiken wanneer je een goede lichamelijke en geestelijke conditie hebt
 • Te zorgen dat je de dag erna vrij hebt om de ervaring te verwerken
 • Niet deel te nemen aan het verkeer als je tript of nog loom en ongeconcentreerd bent.
 • Voel jij je, of voelt een van je vrienden zicht niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO