Book tips

Wij lezen graag boeken over drugs en er zijn er een aantal die we je echt aan kunnen raden. Lees hier onder welke tips we allemaal voor je hebben.

De drugs van de wereld, de wereld van de drugs

Een wat ouder informatief en toegankelijk boek over de klassieke middelen zoals opiaten, speed, cocaine, marihuana, tripmiddelen, slaappillen en alcohol. Dit boek gaat in op de effecten, schade van gebruik, manieren van gebruik en de medicinale manieren van gebruik van de verschillende middelen.

Auteur: J.H. van Epen

De cannabisconnectie

Dit boek onderzoekt in eerste plaats de medische aspecten van de plant. Het boek biedt daarnaast een eerste kennismaking met Belgische gebruikers, kwekers en dealers. De schrijver analyseert hoe samen met de drug cannabis de plant hennep werd gecriminaliseerd en hoe deze ‘plant der goden’ nu langzaam maar zeker in ere wordt hersteld.

Auteur: Hans van Scharen

Coke

In dit meeslepende boek blikt de journalist Ad Fransen terug op zijn jarenlange verslaving aan cocaine. In stuwend tempo, met een wrang-humoristische stijl leidt hij de lezer langs de feesten, de dealers, de roes en de kater. Coke maakt je energiek en zelfverzekerd, maar ook loslippig, arrogant en cynisch. De roes zorgt ervoor dat je wildvreemden je diepste geheimen vertelt terwijl je vrienden van je vervreemd raken. Je denkt dat de oplossing van het wereldraadsel in je handen ligt. Tot de coke is uitgewerkt… Ad Fransen is redacteur van HP/De Tijd. Eerder publiceerde hij De nadagen van Gerard Reve, een portret van Gerard Reve.

Auteur: Ad Fransen

Antenne

Jaarlijkse uitgave met onderzoeksresultaten op het gebied van trends in alcohol, tabak en andere drugs bij jonge Amsterdammers.

Auteurs: D.J. Korf, T. Nabben, A. Benschop

Alles over paddo’s

Dit boek vertelt het verhaal van de wonderlijke voorgeschiedenis van paddo’s en geeft een rijk overzicht van de verschillende soorten, de verspreiding, de mogelijkheid om ze zelf te kunnen kweken, en de wijze waarop ze gebruikt kunnen worden.

Auteur: Arno Adelaars

De reis naar de roes

De verschillende schrijvers in dit boek buigen zich over de binnenlandse reis naar de roes. De riskante en tegelijkertijd aangename zoektocht van mensen naar middelen die hun leven kunnen verlichten. De producten van de hennepplant komen ter sprake, maar ook de feestpillen, smartproducts, digitale drugs, drank en gokken. Bovendien worden de geschiedenis en de actualiteiten van het roes zoeken besproken, de regels rond roes en de vraag of er een recht op de roes bestaat.

Auteur: Hans Ossebaard

Drugs, kruiden van hemel en hel

Dit boek wijst op de plaats die drugs hebben ingenomen in de loop van de geschiedenis en op hun functie in sociale en culturele ontwikkelingen. Het gaat in op de plaats van drugs in de geschiedenis, in andere culturen waar drugs verbonden zijn met eigen rituelen en in de westerse wereld waar drugsgebruik wordt bepaald door de commercie.

Auteur: Steef Davidson

Drugsbaron in spijkerbroek

Dit is het openhartige, romantische en humoristische levensverhaal van Steve Brown, de man die ooit de xtc-pil in Nederland introduceerde. Op vijfentwintigjarige leeftijd staat hij aan het hoofd van de Happy Family, een zwaar gesubsidieerde jongerenorganisatie, waar tien jaar lang onder het motto food for drugs vele miljoenen verdiend worden met de verkoop van softdrugs.

Auteur: Steve Brown

Ecstasy: the complete guide

A comprehensive look at the risks and benefits of MDMA with contributions by Andrew Weil, Ralph Metzner, Rick Doblin, Douglas Rushkoff, Sasha and Ann Shulgin, Rabbi Zalman Schachter, and others.

Auteur: Julie Holland

Een nieuwe wonderpil? Verspreiding, effecten en risico’s van ecstasygebruik

Een boekje over de opkomst van XTC, gebruikerspatronen en kenmerken van de gebruikers, klachten, risico’s en regulering, verspreiding van het middel en de xtc markt.

Auteurs: Korf, Blanken en Nabben

GHB: tussen extase en narcose

GHB is een merkwaardige drug. Uitgaanders raken ervan in een comateuze toestand. Er doen wilde verhalen de ronde over seksueel misbruik nadat iemand ongemerkt de vloeistof in je drankje heeft gedaan. Toch gebruiken steeds meer jongeren dit narcosemiddel. En dat doen zij nota bene vaak als dansdrug. Dit boek geeft zowel gebruikers als preventiewerkers, politiemensen en beleidsmakers meer inzicht in de achtergronden, beleving en gevaren van de eerste drug mede dankzij internet furore.

Auteurs: Dirk Korf, Ton Nabben, Frank Leenders & Annemieke Benschop

Het utopisme van drugsbestrijding

In 2009 is het honderd jaar geleden dat met een conferentie in Shanghai de wereldwijde drugsbestrijding begon. Het doel was om het gebruik van drugs die van natuurproducten als coca, papaver en hennep worden vervaardigd, en later ook van synthetische stoffen, uit te bannen. Na bijna een eeuw blikt Egbert Tellegen terug op die strijd, waarbij Nederland een unieke rol heeft vervuld als vrijwel continue dwarsligger.

Auteur: E. Tellegen

How drugs work, drug abuse and the human body

Een boek waarin aan de hand van veel tekeningen wordt uitgelegd hoe verschillende drugs in de hersenen hun werk doen. Helaas komt xtc in dit boek nog niet voor.

Auteur: Gesina L. Longenecker

Ketamine

Over recreatief ketaminegebruik in Nederland is nog weinig bekend. Verwonderlijk is dit niet, aangezien ketamine ver in de schaduw staat van populaire stimulantia als XTC, cocaine en amfetamine. Ketamine, dat sinds de jaren zestig oorspronkelijk furore maakte als narcosemiddel, heeft sindsdien een beruchte reputatie opgebouwd. In de jaren negentig heeft ketamine in diverse kringen ook bekendheid verworven als therapeutisch middel en partydrug. Maar hoe wordt ketamine gebruikt op party’s en op feestjes in de private sfeer?

Zowel psychonauten als gebruikers uit de partyscene vertellen openhartig over hun verschillende ervaringen met ketamine. De een vindt het een fascinerend middel en een sleutel om de zin van het leven beter te kunnen doorgronden, de ander waarschuwt voor de hevigheid van de trip. Kennelijk wekt ketamine zowel huivering als nieuwsgierigheid naar een nieuwe trip op.

Dit boek geeft meer inzicht in de achtergronden en aard van het ketaminegebruik en de huidige en toekomstige verspreiding ervan. Tevens geeft het een goed beeld van een zo breed mogelijke variatie in ketaminegebruik binnen verschillende netwerken.

Auteurs: Ton Nabben & Dirk J. Korf

Ketamine: Dreams and Realities

Karl Jansen’s book Ketamine, Dreams, and Realities is a goldmine of information on this fascinating substance that combines in a unique way the properties of an anesthetic and a psychedelic. It is clearly written, well researched and documented, and presents a balanced and objective view point. The author’s broad perspective that covers all the aspects of Ketamine from pharmacology to its use in raves makes this book interesting for clinicians and researchers, as well as the general public.

Auteur: Karl Jansen

King Acid; hoe Amsterdam begon met trippen

Hilarisch boek over Amsterdam in de psychedelische jaren zestig. De inside story van de introductie van LSD in Nederland. Briljante beschrijvingen van LSD trips!

Auteur: Peter ten Hoopen

LSD: My problem Child

This is the story of LSD told by a concerned yet hopeful father, organic chemist Albert Hofmann. He traces LSD’s path from a promising psychiatric research medicine to a recreational drug sparking hysteria and prohibition.

We follow Dr. Hofmann’s trek across Mexico to discover sacred plants related to LSD, and listen in as he corresponds with other notable figures about his remarkable discovery.

Underlying it all is Dr. Hofmann’s powerful conclusion that mystical experience may be our planet’s best hope for survival. Whether induced by LSD, meditation, or arising spontaneously, such experiences help us to comprehend “the wonder, the mystery of the divine” in the microcosm of the atom, in the macrocosm of the spiral nebula, in the seeds of plants, in the body and soul of people.”

More than sixty years after the birth of Albert Hofmann’s problem child, his vision of its true potential is more relevant, and more needed, than ever.

Auteur: Albert Hofmann

NL.Trendwatch 2004-2005

Ruim vijftien jaar na de stormachtige entree van house en ecstasy laat een nieuwe generatie zich moeiteloos assimileren in de bestaande feestindustrie. Mede door innovatie en snelle communicatiestromen is de (post)moderne stapper mobiel, flexibel en goed op de hoogte van de nieuwste mode, muziek en drugs. Het muziekgenre is vaak een belangrijke factor om de beleveniswereld en de dynamiek van het druggebruik binnen jeugd (sub)culturen te kunnen duiden en begrijpen. Uitgaan hangt vaak samen met specifiek druggebruik, dat bijdraagt aan de intensivering van het spektakel en de maximalisering van het collectief beleefde genot en plezier.

NL.Trendwatch is een kwalitatieve monitor die trends in alcohol en druggebruik binnen de culturele context van het gedifferentieerde Nederlandse uitgaanscircuit plaatst. Behalve voor de popularisering van contrasterende muziektrends als hardcore en urban is er ook veel aandacht voor drugtrends en (cyber)hypes, zoals de snelle opkomst en verspreiding van Explosion die in 2005 kortstondig furore maakte.

De vele voorbeelden laten zien dat de Nederlandse drugs- en gebruikersmarkt een dynamisch en fluïde circuit is dat bij voortdurende reacties ontlokt in de sfeer van handhaving, gezondheid en moraal.

NL.Trendwatch levert bruikbare informatie op voor preventiewerkers, beleidsmakers, onderzoekers en andere geïnteresseerden die de gebruikersmarkt van uitgaansdrugs in het uitgaanscircuit op transregionaal en nationaal niveau kritisch willen volgen.

Auteurs: Ton Nabben, Dirk J. Korf en Larissa Quaak

Over de planten der goden

Systematisch opgezet boek over de eigenschappen van hallucinogene planten, de wijze waarop mensen hier al eeuwenlang gebruik van maken, invloed op menselijk gedrag, de rituelen. Daarnaast worden in dit boek 91 psycho-actieve planen beschreven en afgebeeld.

Auteurs: Richard Evans Schultes en Albert Hofmann

Pihkal

Phenethylamines I Have Known And Loved.

Mooie verslagen van persoonlijke drugservaringen in roman vorm.

Het tweede deel van dit boek beschrijft de synthese, kwantitatieve en kwalitatieve eigenschappen van 178 nieuw gesynthetiseerde drugs (Phenethylamines) en is daarom niet zo geliefd in Amerika. Dat alleen is al een goeie reden om het boek in huis te halen. Zie ook Tihkal. Je kunt het boek ook online lezen.

Auteurs: Anne & Alexander Shulgin

Psychedelics Encyclopedia

Een opmerkelijk naslagwerk voor iedereen die geïnteresseerd is in de psychologische, biologische, sociologische en culturele aspecten van psychedelica (tripmiddelen).

Auteur: Peter Stafford

Sterke wiet

De laatste jaren is er steeds sterkere nederwiet op de markt gekomen. Tot nu is de relatie tussen de sterkte van cannabis en schadelijkheid vooral in het laboratorium onderzocht – en dat levert vaak tegenstrijdige resultaten op. In dit boek doen we verslag van een onderzoek onder ruim 400 coffeeshop-bezoekers. Zij verschillen sterk in hoe zij omgaan met de toegenomen sterkte van nederwiet. Sommigen zijn overgestapt op hasj. Anderen doen van sterkere wiet minder in hun joint, nemen er minder trekjes van en/of inhaleren de rook minder diep.

In het algemeen vergroot sterke wiet de kans op afhankelijkheid van cannabis. Maar het hangt sterk af van het type gebruiker. De kans op afhankelijkheid is het grootst voor gebruikers van het type ‘sterkste roes’. Hoe sterker de wiet, hoe liever ze die roken. Zij blowen het vaakst en inhaleren het diepst. Gebruikers van het type ‘stabiele roes’ zijn bewuste blowers. Als ze de cannabis te sterk vinden, nemen zij daar minder van. Het derde type is dat van de ‘stabiele hoeveelheid’. Deze gebruikers hebben een vast blowpatroon, dat door de sterkte van de wiet nauwelijks wordt beinvloed. Van lichtere of sterkere cannabis roken zij evenveel.

Sterke wiet is een boek voor iedereen die meer wil weten over de gevolgen van de steeds sterker geworden Nederlandse marihuana. Het is geschreven voor beleidsmakers, preventiewerkers en geïnteresseerde gebruikers. Hoe ouder de gebruikers, hoe kleiner de kans is dat zij afhankelijk zijn van cannabis. Als mensen doorgaan met gebruiken, passen ze vaak hun blowgedrag zelf aan, door op den duur minder riskant en minder schadelijk te gebruiken. Preventiewerkers kunnen dit proces versnellen, door zich vooral te richten op jongere gebruikers die het liefst zo sterk mogelijke wiet roken.

Auteurs: Dirk J. Korf, Marije Wouters, Annemieke Benschop & Patrick van Ginkel

The Essential Psychedelic Guide

Naslagwerk over allerlei psychedelische middelen van LSD tot XTC,2C-B, Ketamine en DMT.

Auteur: D.M. Turner

Tihkal

Triptamines I Have Known And Loved.

Het vervolg op Pihkal. Dit keer worden de Triptamines (Alkaloïden) onder de loep genomen. Zie ook Pihkal. Het boek is online te lezen.

Auteurs: Anne & Alexander Shulgin

Uit je bol

Leuk, leesbaar boekje over de meest uiteenlopende drugs. Van Cafeïne via Alcohol tot Yohimbe en Ibogaïne.

Auteurs: Gerben Hellinga & Hans Plomp

Uppers, downers, all arounders

Goed naslagwerk om over allerlei soorten drugs informatie op te zoeken.

Auteurs: Darryl S. Inaba en William E. Cohen

Wettig opium

Wettig opium verteld een vergeten deel van de Nederlandse koloniale geschiedenis en geeft inzicht in de betekenis van de wettige opiumhandel voor economie en welvaart in het Koninkrijk der Nederlanden.

Auteur: Ewald Vanvugt

XTC-smokkel

XTC-smokkel beschrijft hoe een klein land groot werd in de ecstacy: de geschiedenis van de Limburgse en Brabantse pillenboeren en waarom de klompenmaffia nu zijn miljoenenwinsten moet delen met Amerikaanse en Israëlische bendes. En ook het verhaal van de Zwolse dj Raymond K.

Auteurs: Marian Husken, Freke Vuijst

XTC, harddrug of onschuldig genotmiddel?

De auteur behandelt de geschiedenis van de drug, de farmacologie, de toxicologie, de juridische aspecten, de rechtspraak, de markstructuur, de cultuur rond het gebruik en de bevindingen van gebruikers.

Auteur: Eric Fromberg