Belangrijk: VOORLICHTING!

We zijn erg geschokt over het treurige nieuws dat 3 mede feestgangers tijdens ADE zijn overleden.

Er is nog weinig bekend over wat er precies is gebeurd. Toch willen we het volgende nog maar eens onder jullie aandacht brengen:

Mocht er drugs in het spel zijn dan is het belangrijk om te weten dat veel verschillende factoren een risico kunnen vormen. Denk aan factoren als de sterkte en eventuele vervuiling van de drug, de dosering, combigebruik maar ook iemands eigen gezondheid, gebruikt iemand medicijnen, heeft iemand voldoende gedronken (maar ook weer niet te veel), gegeten en geslapen en bijvoorbeeld de omgeving waarin iemand gebruikt, ben je met bekenden,  is het warm, druk etc.

XTC/MDMA

Ernstige acute gezondheidsincidenten na XTC/MDMA gebruik komen gelukkig weinig voor, maar kunnen wel een dodelijke afloop hebben. Belangrijke acute en ernstige risico’s zijn:

  • Oververhitting (hyperthermie)
  • Watervergiftiging (hyponatriemie)
  • Serotoninesyndroom
  • Verhoogde kans op hartproblemen (cardiovasculaire problemen)
  • Epileptische aanval
  • Acute opwindingstoestand
  • Leverschade
  • Psychische klachten / kater

Let op: Dit kan dus gebeuren door ALLEEN XTC/MDMA gebruik.

(Lees de info in onze Drugs ABC oa over  XTC maar ook over andere uitgaansdrugs en tips om risico’s te beperken)

Dosering en testen:

Hoe hoger de dosering, hoe groter het risico.

Op het moment lopen er geen waarschuwingen voor drugs die vervuild zijn met extra riskante stoffen. Wat wel zorgelijk is zijn de pillen met hoge doseringen MDMA. Neem niet meer dan 1,5 mg/kg lichaamsgewicht op een avond en niet vaker dan 1 keer in de 6-8 weken.

Je kunt in NL je drugs laten testen. Alleen dan weet je welke dosis je gebruikt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je de minste kans hebt  op gezondheidsverstoringen/schade. (Check ook: Drugs testservice)

Watervergiftiging:

XTC zorgt voor een verhoging van het ADH-hormoon, dat ervoor zorgt dat de nieren minder water uitscheiden en er tegelijkertijd meer natrium via de urine wordt uitgeplast. Je houdt dus vocht vast. Bovendien heb je door de XTC meestal geen trek en kun je door de verlaagde speekselproductie moeilijk eten. Dat zorgt ervoor dat je ook geen zouten (natrium) binnenkrijgt. Als je in deze situatie veel water/fris/sap drinkt, zorgt dat voor een toename van het bloedvolume en een verdere verlaging van de concentratie zouten (natrium) in je bloed. Door die lage concentratie natrium vloeit water van het bloed de hersencellen in, waardoor deze opzwellen (hersenoedeem). Omdat je schedel natuurlijk niet mee kan geven ontstaat er een verhoogde druk in de schedel en dat kan leiden tot infarcten, coma en ook de dood. XTC is, zover we weten, de enige drug die het ADH-hormoon verhoogt.

Oververhitting

De lichaamstemperatuur loopt op door het gebruik van MDMA. Wanneer je MDMA in een warme omgeving gebruikt (zoals een club of party of in de zon op een festival) loopt je lichaamstemperatuur nog verder op. Als je dan ook nog een lange tijd achter elkaar hard staat te dansen en onvoldoende drinkt, kan oververhitting optreden

Elk uur afkoelen in een koele ruimte (bv. chill-out). Bij warm weer, door danspauze te nemen en water over je polsen te gieten, water in je nek.

Think for yourself, care about others!

Het is dus heel erg belangrijk dat je als je ervoor kiest om drugs te gebruiken, je jezelf goed informeert, gebruik maakt van de mogelijkheden die daarvoor zijn zoals Unity, online info en de testservice. Houd elkaar op de hoogte en deel jouw kennis en ervaringen ook  met je vrienden.

We weten ook dat er een groep is die dit bewust of onbewust niet doet en mogelijke levensgevaarlijke risico’s loopt. Help elkaar en spreek elkaar aan als je het idee hebt dat iemand onnodig grote risico’s neemt.

Houd deze pagina in de gaten, wij zullen jullie op de hoogte houden van nieuws en ontwikkelingen.

Let op: Als je drugs of alcohol gebruikt loop je altijd risico’s. Wil je geen risico’s lopen, dan moet je geen drugs of alcohol gebruiken.