Kun je overlijden aan te sterke pillen?

Ons antwoord op de vraag of je inderdaad kunt overlijden aan te sterke pillen:

De vraag:  Hoi Unity, ik lees in dit artikel: “Zo zijn er het afgelopen jaar meerdere personen overleden tengevolge van een overdosering MDMA”

Als de LD50 van geïnjecteerde MDMA voor dieren tussen de 20-100 mg/kg ligt. Hoezo word er dan de hele tijd beweerd dat mensen sterven aan een overdosis MDMA? En hoezo dat hele gezeik over pillen van 200mg? Als je kijkt naar langdurige orale inname bij apen van 15mg/kg gedurende 28 dagen waren er zelfs helemaal geen doden. Klopt het hele verhaal van doden door overdosissen en “te sterke” pillen überhaupt wel? Ik krijg het idee dat iedereen elkaar napraat zonder daadwerkelijk wetenschappelijke bronnen na te trekken. Zijn deze doden niet eerder toe te rekenen aan onverantwoord gebruik (Oververhitting, uitdroging, uitputting etc) of gebruik bij mensen die al gezondheidsklachten hebben?

Ons antwoord: Het verhaal van de overdosissen en te sterke pillen is helaas geen onzin. Dit hebben we de afgelopen jaren vrij duidelijk gezien. Ik begrijp dat je het raar vindt als de LD50 bij apen op de 20-100 mg/kg ligt. Die LD50 bij apen is echter niet 1 op 1 te vertalen naar mensen. De LD50 houdt in dat bij die dosering de helft van de apen overlijdt. Zou je kijken naar de LD1 (de dosering waarbij 1% overlijdt) dan zie je dat die dosering al vele malen lager ligt. En als je gaat kijken naar de LD0,1 dan ligt dan nog weer lager. Waar die LDx ligt bij mensen weten we niet, omdat je daar natuurlijk geen onderzoek naar kan doen. Wel weten we dat er sinds 2010 ongeveer de gemiddelde hoeveelheid MDMA in XTC-tabletten enorm is gestegen. Van ongeveer 70 mg gemiddeld naar nu meer dan 140 mg per tablet. Via de MDI (monitor drugs incidenten) weten we ook dat ook in die perioden het aandeel incidenten met XTC op feesten enorm is toegenomen, terwijl andere factoren zeer waarschijnlijk constant zijn gebleven. Denk dan aan type feestlocatie, strengheid security op feesten, temperatuur op feesten, preventiemaatregelen etc. De meest logische verklaring is dan de stijging in de inhoud van XTC-tabletten. Een andere deelverklaring zou kunnen zijn dat er meer mensen zijn gaan gebruiken. Hier hebben we helaas geen cijfers van. Een van de meest voorkomende oorzaken bij incidenten met XTC-tabletten is hyperthermie (stijging van de lichaamstemperatuur en een vorm van overdosering). MDMA (actieve stof in XTC-tabletten) zorgt ervoor dat de temperatuur van je lichaam omhoog gaat en minder goed werkt. Hoe meer je binnenkrijgt hoe hoger de temperatuur wordt. Sta je in een hete club dan uren te dansen dan stijgt je lichaamstemperatuur nog meer. Het kan dan zijn dat je lichaam die stijging niet aan kan. De meeste mensen zullen hier geen last van hebben, maar er zal een klein percentage zijn waarbij het lichaam dat niet aan kan (die 0,1 % of minder van hierboven). Het is waarschijnlijk dat door de stijging van de hoeveelheid MDMA in XTC-tabletten, mensen meer MDMA binnen krijgen dan een aantal jaar geleden toen het zeldzaam was als een pil boven de 140 mg uit kwam. Doordat men meer MDMA binnen krijgt, krijgen ook meer mensen last van die stijging van de lichaamstemperatuur, wat we terug zien in de MDI (zie hierboven). Bij een klein percentage heeft dit blijkt zoveel negatieve gevolgen dat het lichaam het niet meer aankan. Organen kunnen dan niet goed meer functioneren, waardoor het hart stopt en men overlijdt. Gelukkig komt dit nog steeds maar zelden voor. Maar het is te voorkomen en dat maakt het bijzonder treurig. Daarom wordt er door diverse voorlichtingsorganisaties waaronder Unity zo op gehamerd.   Zowel het jaarbericht van het DIMS als die van de MDI zijn op de site van het trimbos te downloaden (www.trimbos.nl).