Wat is trippen?

Als je tript, kom je in een andere staat van bewustzijn. Dit wordt ‘een trip’ of ‘trippen’ genoemd, omdat het verwijst naar de mentale reis die je doormaakt. Tijdens het trippen ervaar je zintuiglijke waarnemingen en gedachten anders. Bovendien kan een tripmiddel een sterk effect hebben op je stemming, deze wordt als het ware uitvergroot. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in intense euforie, maar ook angst en verwardheid kunnen optreden.

Zintuiglijke waarneming

Je raakt extra gevoelig voor zintuiglijke indrukken. De centra in je hersenen die betrokken zijn bij het verwerken van zintuiglijke prikkels (zien, horen, ruiken, voelen, proeven) werken anders. Kleuren, geluiden en vormen worden intenser beleefd. Voorwerpen kunnen vervormen (je ziet bijvoorbeeld tafelpoten iets boller staan of muren lijken te ademen) en lijken soms te vibreren van energie. Het is mogelijk dat je erg scherp reliëf kunt waarnemen en dwarrelende, bewegende patronen ziet in een houten vloer of een grasveld. Bij bewegende voorwerpen kan er gedurende enkele seconden een ‘nabeeld’ bestaan. Kleuren kunnen beweeglijk in elkaar overlopen. Bij het zien van gezichten worden gelaatstrekken meer uitgesproken (zoals in cartoons).

Soms lijken de dingen niet wat ze zijn; je ziet bijvoorbeeld een touw voor een slang aan, het gezicht van je geliefde ziet er plotseling wel erg gerimpeld uit, of juist als een lichtgevende engel. Het kan alle kanten opgaan. Bij een hoge dosis kunnen zintuigen een ander functie krijgen of door elkaar heen lopen; geluiden kunnen worden gezien, geuren gevoeld en zichtbare voorwerpen kunnen worden gehoord als rare geluiden.

Mentale effecten

Het gevoel voor ruimte en tijd verandert –  de tijd lijkt soms wel stil te staan. Tijdens een trip worden er ongebruikelijke verbanden gelegd in het denkproces. Dit kan leiden tot verrassende inzichten, maar ook tot bijna psychotische denkbeelden. Bij een stevige dosis kan het voorkomen dat de grenzen van je eigen persoon beginnen te vervagen, dit heet ego-dissolutie of ego-death. Je weet bij wijze van spreken niet meer waar jezelf stopt en de ander of de omgeving begint. Je hebt het gevoel dat alles in verbinding staat met elkaar. Dit kan een fantastische ervaring zijn, maar ook erg beangstigend als je niet weet wat je overkomt.