Wat is de geschiedenis van paddo’s en truffels?

Psychedelische paddenstoelen worden al duizenden jaren gebruikt door de mensheid. In Centraal-Amerika zijn verschillende verwijzingen naar psychedelische paddo’s terug te vinden. In de zestiende eeuw veroverden de Spanjaarden Mexico en verboden het in hun ogen duivels gebruik van paddo’s.

In 1955 liet María Sabina, een curandero (heler/sjamaan) uit de Mexicaanse Mazatec-cultuur, voor het eerst een “buitenstaander” toe om met een ceremonie mee te doen. Nadat deze “buitenstaander” hier in 1957 een artikel over schreef in Life Magazine, raakten beroemdheden zoals John Lennon en Bob Dylan geïnteresseerd in deze ervaring. Dit is het begin van paddo’s in de westerse cultuur.

Vanaf 1994 werden psychedelische paddenstoelen verkocht in Nederlandse smartshops, tot deze eind 2008 verboden werden. Truffels hebben al die tijd bestaan, omdat ze een normaal bijproduct zijn van het kweken van paddo’s, maar er was nooit vraag naar; het was een product dat alleen de kenner zocht. Wanneer een schimmel zich niet veilig voelt, verzamelt deze mycelium in klompjes onder de grond, en vormt zo de truffel. Zo beschermt de schimmel zich tegen bijvoorbeeld overstromingen.

Na het verbod op paddo’s in 2008 zijn truffels het enige deel van de psychedelische schimmels die nog verkocht mogen worden.

Er is natuurlijk veel meer te vertellen over de geschiedenis van paddo’s en truffels. Check onze leestips voor interessante boeken!