Rectaal/anaal of vaginaal

Bij rectale toediening worden drugs ingenomen via de anus. Deze praktijk wordt niet vaak toegepast door recreatieve gebruikers.

Bij rectale inname wordt het middel opgenomen via het slijmvlies van het rectum (einde van de dikke darm) in de bloedstroom. Omdat het bloed van het rectum niet eerst naar de lever stroomt (zoals het bloed van de dunne darm), maar rechtstreeks naar het hart, is er bij deze manier van toediening géén first pass effect. Hierdoor ligt de dosis voor rectale toediening lager dan die voor orale toediening. Bovendien voel je al na 15-20 minuten effecten. Mensen die bij orale toediening veel last hebben van irritatie van de maagwand of misselijkheid, zouden rectale toediening kunnen overwegen.

Drugs kunnen ook via de vagina het lichaam binnen komen. Dit gebeurt niet of nauwelijks. Ook hier moet je er rekening mee houden dat de dosering lager ligt dan bij slikken en dat het sneller werkt. De drugs worden via de bloedvaten in de vagina opgenomen en gaan dan via het hart naar de hersenen.