Kun je verslaafd raken aan benzodiazepinen?

Als je benzodiazepinen te vaak gebruikt heb je kans om er geestelijk en lichamelijk aan verslaafd te raken. Dit begint vaak met het idee dat je niet kunt slapen zonder benzodiazepinen (bijvoorbeeld nadat je drugs hebt gebruikt). Je verliest het vertrouwen in je eigen vermogen om in slaap te vallen en raakt er dan geestelijk van afhankelijk. Op termijn kun je er ook lichamelijk van afhankelijk raken, als je dagelijks benzodiazepinen gebruikt. Na enkele weken/maanden treedt er tolerantie op voor benzodiazepinen en heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Het is vaak moeilijk om van een benzodiazepineverslaving af te komen, omdat slaapproblemen en angstklachten vaak terugkomen wanneer mensen stoppen met benzodiazepinen.

Ontwenningsverschijnselen

Je kunt dus lichamelijk afhankelijk raken van benzodiazepinen. Wanneer je dan gaat minderen of probeert te stoppen krijg je last van ontwenningsverschijnselen: hoofdpijn, zweten, spraak- en zichtstoornissen, duizeligheid, trillerigheid, misselijkheid of benauwdheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid of depressieve gevoelens. Laat dit nu net de klachten zijn waarom men vaak met gebruik is begonnen, het is logisch dat mensen geneigd zijn opnieuw te gaan gebruiken, dat heet dan een vicieuze cirkel.

Stop nooit in één keer met dagelijks benzodiazepinegebruik, dit kan namelijk gevaarlijke lichamelijke afkickverschijnselen geven. Het is belangrijk om dit in overleg met een professional te doen, deze kan je helpen met een afbouwschema en daarnaast kun je samen kijken wat de oorzaak is van je angst- of slaapproblemen.

Als jij je afvraagt of je gebruik van benzodiazepinen een probleem aan het worden is, dan kun je op de website van Jellinek een “test je eigen gebruik”-test doen.