Hoe werken paddo’s en truffels in de hersenen?

De psychoactieve effecten komen van de psilocine en psilocybine. Als psilocybine wordt gegeten, wordt het omgezet in psilocine.  Deze stoffen lijken erg op de neurotransmitter serotonine (5-HT), waardoor ze in bepaalde serotonine receptoren passen. Vooral de 5-HT2a receptor is belangrijk. Psilocine doet dan alsof het serotonine is en beïnvloedt de communicatie tussen cellen. Bepaalde gebieden in de hersenen gaan dan anders werken.

Psychedelica, waaronder psilocine, worden nog volop onderzocht momenteel. De kennis over hoe deze stoffen in de hersenen werken verandert dus vaak. Hieronder wat ideeën die momenteel bekend zijn.

Verschillende studies hebben gevonden dat de algemene hersenactiviteit niet toeneemt na het nemen van psychedelica zoals psilocine, maar dat er wel meer activiteit tussen de verschillende hersengebieden is. Deze vernieuwde communicatie tussen hersengebieden geeft de mogelijkheid om vast gesleten communicatie en patronen te doorbreken.

De thalamus werkt als een soort filter in de hersenen. Het laat alleen informatie (zintuigelijke stimuli) door die het relevant vindt. Als je een tripmiddel gebruikt dan werkt die filter anders. Het laat meer door. Kleuren worden feller, de wereld wordt overweldigender, details die je normaal niet opvallen kan je ineens heel interessant vinden.

Tripmiddelen veranderen de manier hoe je visuele informatie verwerkt wordt. Hierdoor kan de muur bijvoorbeeld lijken te bewegen. En als er al wat beweging is wordt dat versterkt, denk aan de wind in de bomen. Als je tript ziet dat er extra indrukwekkend uit.

Je hersenen proberen altijd zoveel mogelijk patronen te herkennen in de omgeving. Dit heeft als voordeel dat je bijvoorbeeld vroeger een leeuw kon herkennen tussen het gras op de savanne. Als je tript ziet alles er al wat anders uit en proberen je hersenen daar dus ook patronen in te herkennen. Een onregelmatige structuur, zoals bijvoorbeeld een tapijt of vloerbedekking is dan een flinke uitdaging voor je hersenen om patronen in te zien. Als je je daar op concentreert kan je dan ineens allerlei patronen zien die er nuchter niet zijn.